Az európai kkv-szövetség üdvözli a „de minimis” rendelet felülvizsgálatát

2022. 08. 03., 11:19

A SMEunited támogatja a „de minimis” (csekély összegű) állami támogatások felső korlátjának megemelését – olvasható az európai kisiparosok és kkv-k érdekeit képviselő munkaadói szervezet közleményében.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés szerint bizonyos összeg alatt az állami támogatások versenytorzító hatása elhanyagolható. A jelenleg érvényes szabályozás szerint (alapesetben) „csekély összegűnek” minősül az a támogatás, amely nem haladja meg a 200 ezer eurót. Az ilyen támogatásokról nem kell a tagállamoknak jelentést küldeniük az Európai Bizottságnak (bár külön kérésre 20 napon belül meg kell küldeniük a naprakész információkat). Ezek a szabályok 2023. december 31-én hatályukat vesztik.

A több mint 30 európai ország mintegy 70 tagszervezetét tömörítő SMEunited (amelyben Magyarországot az Ipartestületek Országos Szövetsége képviseli) szerint az emelkedő inflációra válaszul a 200 ezer eurós küszöbértéket meg kellene emelni, ez biztosítaná ugyanis, hogy a támogatások „tényleges” értéke ne csökkenjen. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor nemcsak a tagállamok közötti kereskedelemre gyakorolt hatást kell mérlegelnie, hanem azt is, hogy a küszöbértékek esetleges megemelése milyen hatást gyakorol a kkv-k közötti helyi és regionális szintű versenyre – hangsúlyozza a közlemény.

Az SMEunited támogatja egy kötelező „de minimis nyilvántartás” bevezetését is, amely egyrészt nagyobb átláthatóságot biztosítana a támogatásban részesülők köréről, másrészt csökkentené a – jelenleg önbevallásra kötelezett – vállalatok adminisztratív terheit. Természetesen biztosítani kell, hogy a versenytársak ne férhessenek hozzá egymás üzleti titkaihoz, ami vagy úgy oldható meg, hogy kizárólag az állami támogatás nyújtója fér hozzá a nyilvántartáshoz, vagy úgy, hogy a nyilvánosan elérhető információk csak a támogatások összegére szorítkoznak.

Az SMEunited egyes tagszervezetei szóvá tették azt is, hogy aránytalanul nagyok a „valóban minimális”, gyakran 1000 eurót sem elérő támogatások (szemináriumok, tanácsadási szolgáltatások stb.) adminisztratív terhei, amelyek a támogatást kapó kkv-knak és a támogatást nyújtóknak (pl. a kézműves kamaráknak) egyaránt problémát jelentenek. A megoldás az lenne, ha ezekre a „nagyon kis összegű” támogatásokra az Európai Bizottságnak egy új, kevésbé megterhelő megoldást kínálna.

Az SMEunited végül szorgalmazza, hogy a bizottság a rendelet felülvizsgálatának tervezetéről indítson nyilvános konzultációt.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS