Az európai kkv-szövetség üdvözli a „de minimis” rendelet felülvizsgálatát

2022. 08. 03., 11:19

A SMEunited támogatja a „de minimis” (csekély összegű) állami támogatások felső korlátjának megemelését – olvasható az európai kisiparosok és kkv-k érdekeit képviselő munkaadói szervezet közleményében.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés szerint bizonyos összeg alatt az állami támogatások versenytorzító hatása elhanyagolható. A jelenleg érvényes szabályozás szerint (alapesetben) „csekély összegűnek” minősül az a támogatás, amely nem haladja meg a 200 ezer eurót. Az ilyen támogatásokról nem kell a tagállamoknak jelentést küldeniük az Európai Bizottságnak (bár külön kérésre 20 napon belül meg kell küldeniük a naprakész információkat). Ezek a szabályok 2023. december 31-én hatályukat vesztik.

A több mint 30 európai ország mintegy 70 tagszervezetét tömörítő SMEunited (amelyben Magyarországot az Ipartestületek Országos Szövetsége képviseli) szerint az emelkedő inflációra válaszul a 200 ezer eurós küszöbértéket meg kellene emelni, ez biztosítaná ugyanis, hogy a támogatások „tényleges” értéke ne csökkenjen. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor nemcsak a tagállamok közötti kereskedelemre gyakorolt hatást kell mérlegelnie, hanem azt is, hogy a küszöbértékek esetleges megemelése milyen hatást gyakorol a kkv-k közötti helyi és regionális szintű versenyre – hangsúlyozza a közlemény.

Az SMEunited támogatja egy kötelező „de minimis nyilvántartás” bevezetését is, amely egyrészt nagyobb átláthatóságot biztosítana a támogatásban részesülők köréről, másrészt csökkentené a – jelenleg önbevallásra kötelezett – vállalatok adminisztratív terheit. Természetesen biztosítani kell, hogy a versenytársak ne férhessenek hozzá egymás üzleti titkaihoz, ami vagy úgy oldható meg, hogy kizárólag az állami támogatás nyújtója fér hozzá a nyilvántartáshoz, vagy úgy, hogy a nyilvánosan elérhető információk csak a támogatások összegére szorítkoznak.

Az SMEunited egyes tagszervezetei szóvá tették azt is, hogy aránytalanul nagyok a „valóban minimális”, gyakran 1000 eurót sem elérő támogatások (szemináriumok, tanácsadási szolgáltatások stb.) adminisztratív terhei, amelyek a támogatást kapó kkv-knak és a támogatást nyújtóknak (pl. a kézműves kamaráknak) egyaránt problémát jelentenek. A megoldás az lenne, ha ezekre a „nagyon kis összegű” támogatásokra az Európai Bizottságnak egy új, kevésbé megterhelő megoldást kínálna.

Az SMEunited végül szorgalmazza, hogy a bizottság a rendelet felülvizsgálatának tervezetéről indítson nyilvános konzultációt.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS