Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka teljesen be van oltva

2021. 09. 01., 17:30

Az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százaléka már az összes szükséges dózist megkapta a védettség eléréséhez; EU-szerte összesen több mint 256 millió felnőtt az oltóanyag összes dózisát megkapta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az, hogy az EU-ban már augusztusban sikerült teljes körűen vakcinázni a felnőttek 70 százalékát, nagy eredmény. Az EU együttes előrelépésre irányuló stratégiája kifizetődik, és Európát a Covid19 elleni globális küzdelem élharcosává teszi. A világjárvány azonban még nem ért véget. Még többet kell tennünk. Mindenkit felszólítok, aki védőoltást kaphat. És segítenünk kell a világ többi részének beoltását is. Európa továbbra is támogatni fogja ebben partnereit, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokat.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így nyilatkozott: „Nagy örömömre szolgál, hogy ma elértük azon célunkat, hogy még a nyár vége előtt beoltsuk az uniós felnőttek 70 százalékát. Ez az EU és tagállamai közös vívmánya, amely megmutatja, hogy mi lehetséges, ha szolidaritással és koordinációban dolgozunk együtt. A védőoltások számának EU-szerte történő további növelésére irányuló erőfeszítéseink változatlanul folytatódni fognak. Továbbra is támogatjuk különösen azokat a tagállamokat, amelyek még mindig kihívásokkal néznek szembe. Meg kell szüntetnünk az immunitási rést és be kell zárnunk a kaput az új változatok előtt, ehhez pedig a védőoltásoknak kell nyerniük a versenyt a variánsokkal szemben.”

Globális együttműködés és szolidaritás

A világjárvány hatásának ellenőrzése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a célpopulációk – Európában és világszerte – gyorsan és teljes körűen vakcinázhatók legyenek. Az EU vezető szerepet tölt be a multilaterális válaszintézkedésekben. Az EU az Európában előállított oltóanyagok mintegy felét – az uniós polgárok számára biztosított mennyiséggel megegyező mértékben – a világ más országaiba exportálta. Az „Európa együtt” kezdeményezés közel 3 milliárd euróval járult hozzá a COVAX-eszközhöz, hogy legalább 1,8 milliárd adagot biztosítson 92 alacsony és közepes jövedelmű ország számára. A COVAX a jelenlegi állás szerint több mint 200 millió adagot szállított 138 országba.

Ezen túlmenően az „Európa együtt” program célja, hogy 2021 végéig legalább 200 millióval több oltóanyagot osszon meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal kötött előzetes uniós vásárlási megállapodások keretében, különösen a COVAX révén, az uniós megosztási erőfeszítések részeként.

Felkészülés az új variánsokra

Tekintettel az új variánsok jelentette veszélyre, fontos, hogy az elkövetkező években is biztosítsák a megfelelő mennyiségű oltóanyag – köztük a módosított oltóanyagok – rendelkezésre állását. Ezért a Bizottság május 20-án új szerződést írt alá a BioNTech-Pfizerrel, amely az év vége és 2023 között 1,8 milliárd adag oltóanyag szállítását irányozza elő. Ugyanezen célból a Bizottság élt a második Moderna-szerződés által 150 millió adag szállítására biztosított lehetőséggel is. A tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy az EU-n kívüli, rászoruló országoknak vagy a COVAX-eszközön keresztül továbbértékesítsék vagy eladományozzák az adagokat, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy az egész világon méltányos módon hozzá lehessen jutni az oltóanyaghoz. További szerződések megkötésére is sor kerülhet. Ez az EU közös biztosítása a Covid19 jövőbeli hullámai ellen.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS