Az EU felnőtt lakosságának 70 százaléka teljesen be van oltva

2021. 09. 01., 17:30

Az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százaléka már az összes szükséges dózist megkapta a védettség eléréséhez; EU-szerte összesen több mint 256 millió felnőtt az oltóanyag összes dózisát megkapta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az, hogy az EU-ban már augusztusban sikerült teljes körűen vakcinázni a felnőttek 70 százalékát, nagy eredmény. Az EU együttes előrelépésre irányuló stratégiája kifizetődik, és Európát a Covid19 elleni globális küzdelem élharcosává teszi. A világjárvány azonban még nem ért véget. Még többet kell tennünk. Mindenkit felszólítok, aki védőoltást kaphat. És segítenünk kell a világ többi részének beoltását is. Európa továbbra is támogatni fogja ebben partnereit, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokat.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így nyilatkozott: „Nagy örömömre szolgál, hogy ma elértük azon célunkat, hogy még a nyár vége előtt beoltsuk az uniós felnőttek 70 százalékát. Ez az EU és tagállamai közös vívmánya, amely megmutatja, hogy mi lehetséges, ha szolidaritással és koordinációban dolgozunk együtt. A védőoltások számának EU-szerte történő további növelésére irányuló erőfeszítéseink változatlanul folytatódni fognak. Továbbra is támogatjuk különösen azokat a tagállamokat, amelyek még mindig kihívásokkal néznek szembe. Meg kell szüntetnünk az immunitási rést és be kell zárnunk a kaput az új változatok előtt, ehhez pedig a védőoltásoknak kell nyerniük a versenyt a variánsokkal szemben.”

Globális együttműködés és szolidaritás

A világjárvány hatásának ellenőrzése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a célpopulációk – Európában és világszerte – gyorsan és teljes körűen vakcinázhatók legyenek. Az EU vezető szerepet tölt be a multilaterális válaszintézkedésekben. Az EU az Európában előállított oltóanyagok mintegy felét – az uniós polgárok számára biztosított mennyiséggel megegyező mértékben – a világ más országaiba exportálta. Az „Európa együtt” kezdeményezés közel 3 milliárd euróval járult hozzá a COVAX-eszközhöz, hogy legalább 1,8 milliárd adagot biztosítson 92 alacsony és közepes jövedelmű ország számára. A COVAX a jelenlegi állás szerint több mint 200 millió adagot szállított 138 országba.

Ezen túlmenően az „Európa együtt” program célja, hogy 2021 végéig legalább 200 millióval több oltóanyagot osszon meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal kötött előzetes uniós vásárlási megállapodások keretében, különösen a COVAX révén, az uniós megosztási erőfeszítések részeként.

Felkészülés az új variánsokra

Tekintettel az új variánsok jelentette veszélyre, fontos, hogy az elkövetkező években is biztosítsák a megfelelő mennyiségű oltóanyag – köztük a módosított oltóanyagok – rendelkezésre állását. Ezért a Bizottság május 20-án új szerződést írt alá a BioNTech-Pfizerrel, amely az év vége és 2023 között 1,8 milliárd adag oltóanyag szállítását irányozza elő. Ugyanezen célból a Bizottság élt a második Moderna-szerződés által 150 millió adag szállítására biztosított lehetőséggel is. A tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy az EU-n kívüli, rászoruló országoknak vagy a COVAX-eszközön keresztül továbbértékesítsék vagy eladományozzák az adagokat, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy az egész világon méltányos módon hozzá lehessen jutni az oltóanyaghoz. További szerződések megkötésére is sor kerülhet. Ez az EU közös biztosítása a Covid19 jövőbeli hullámai ellen.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS