Az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési rendszer teljes felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság

2022. 09. 07., 13:43

Az orosz állampolgárok hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárásnak néznek elébe.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztésére. Oroszország az agresszív háborúja miatt nem részesülhet vízumkönnyítésben mindaddig, amíg továbbra is romboló külpolitikát és katonai agressziót folytat Ukrajnával szemben, és arról tesz tanúbizonyságot, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a szabályokon alapuló nemzetközi rendet.

A megállapodás felfüggesztése az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió következtében az Unió biztonsági érdekeit és a tagállamok nemzetbiztonságát fenyegető megnövekedett kockázatokra és fenyegetésekre adott válasz. Azt jelenti, hogy az orosz állampolgárok a továbbiakban nem élvezhetik a vízumkönnyítési rendelkezések előnyeit, amelyek lehetővé teszik számukra az egyszerűbb belépést az EU területére, azaz hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárásnak néznek elébe – olvasható a Bizottság közleményében.

A tagállamok széles mérlegelési jogkörrel rendelkeznek majd az orosz állampolgárok rövid távú tartózkodásra jogosító vízum iránti kérelmeinek elbírálása terén, és fokozottabb ellenőrzést tudnak majd biztosítani az EU-ba utazó orosz állampolgárok tekintetében.  Az EU továbbra is nyitott marad az alapvetően szükséges célokból utazó orosz vízumkérelmezők bizonyos kategóriái, köztük az uniós polgárok családtagjai, az újságírók, a politikai disszidensek és a civil társadalom képviselői előtt.

A Bizottság ezenfelül a mai napon javaslatot terjeszt elő az Ukrajna megszállt területein kiállított orosz útlevelek el nem ismeréséről.

Ezek a javaslatok azon politikai megállapodást követően születtek, amelyet a külügyminiszterek az augusztus 31-i nem hivatalos ülésükön fogadtak el az orosz állampolgárok számára történő vízumkiadással kapcsolatos közös és összehangolt további lépésekről.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „Az EU vízumpolitikája a bizalom jegyében valósul meg, ám e bizalmat Oroszország az Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan agresszív háborújával teljes mértékben aláásta. Amíg Oroszország egy uniós tagjelölt országgal szembeni katonai agressziója tart, az orosz állampolgárok nem élvezhetik az Európába való könnyített beutazás előnyeit. Az EU ismét megingathatatlan egységben reagál Oroszország katonai agressziójára.”

Ylva Johansson belügyi biztos a következőket mondta: „Oroszország jogellenes katonai lépéseivel továbbra is megsérti a nemzetközi jogot, az ukrán lakossággal szemben atrocitásokat követ el, valamint aláássa az európai és globális biztonságot és stabilitást. Ezek az intézkedések sértik a vízumkönnyítési megállapodás alapjául szolgáló alapelveket, és ellentétesek az EU és tagállamai érdekeivel. A mai javaslat határozott és egységes uniós válaszról tesz tanúbizonyságot. Hamarosan további iránymutatásokat fogunk előterjeszteni annak érdekében, hogy biztosítsuk az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek és határátlépéseinek fokozott ellenőrzését anélkül, hogy elzárkóznánk az orosz politikai disszidensek és az orosz civil társadalom elől.”

Az orosz állampolgárok többé nem élvezhetik a vízumkönnyítési rendelkezések előnyeit, amelyek lehetővé teszik számukra az egyszerűbb belépést az EU területére

A vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztésére irányuló javaslat véget vet a schengeni térségbe való rövid távú tartózkodásra jogosító vízumot kérelmező orosz állampolgárok számára biztosított valamennyi könnyítésnek. Ehelyett a Vízumkódex általános szabályait kell alkalmazni.

A gyakorlatban az orosz kérelmezők a következőkkel néznek szembe:

– Magasabb vízumdíj: a vízumdíj valamennyi kérelmező esetében 35 euróról 80 euróra emelkedik.

– Hosszabb elbírálási idő: a vízumkérelmek konzulátusok általi elbírálásának szokásos határideje 10 napról 15 napra emelkedik. Ez az időtartam egyedi esetekben legfeljebb 45 napra meghosszabbítható, amennyiben a kérelem további vizsgálatára van szükség.

– Szigorúbb szabályok a többszöri – beutazásra jogosító vízumokra vonatkozóan: a kérelmezők többé nem férnek könnyen hozzá a schengeni térségbe való többszöri beutazásra jogosító vízumokhoz.

– Több igazoló dokumentum: a kérelmezőknek a vízumkérelem benyújtásakor be kell nyújtaniuk az igazoló dokumentumok teljes listáját, mivel a vízumkönnyítési megállapodásban foglalt egyszerűsített lista már nem vonatkozik rájuk.

Az EU csak korlátozott számú országgal kötött vízumkönnyítési megállapodásokat. E megállapodások az EU és az adott ország közötti kölcsönös bizalmon és a közös értékek tiszteletben tartásán alapulnak. Ukrajna Oroszország általi megszállása összeegyeztethetetlen a bizalmi kapcsolattal, és ellentétes a vízumkönnyítési megállapodások alapját képező partnerség szellemével. Ez indokolja az EU és tagállamai alapvető biztonsági érdekeinek védelmét szolgáló intézkedéseket.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta a helyzet tovább romlott, ami tragikus humanitárius következményekkel járt a polgári lakosság számára, és széles körű pusztítást okozott a kulcsfontosságú infrastruktúrákban.

Az Ukrajna megszállt régióiban kiállított orosz útlevelek el nem ismerése

A Bizottság közös uniós megközelítést javasol a megszállt külföldi régiókban kiállított orosz útlevelek el nem ismerésére vonatkozóan, mivel Oroszország több, nem kormányzati ellenőrzés alatt álló ukrajnai területre – különösen Herszon és Zaporizzsja régióra – terjeszti ki az orosz magánútlevelek kibocsátásának gyakorlatát. A tagállamok nem ismerhetik el az Ukrajna megszállt területein kiállított orosz útleveleket érvényes okmányként a vízumok kiállítása és az EU külső határainak átlépése céljából. Ez a jogalkotási javaslat valamennyi tagállamban alkalmazandó, kötelező erejű megközelítést biztosít, és felváltja a Krím jogellenes annektálása óta a tagállamok által hozott önkéntes intézkedéseket. Ez az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, valamint a megszállt külföldi régiókban az útlevelek kiadására irányuló orosz gyakorlatra adott közös uniós válasz újabb eleme.

Következő lépések

A Tanács feladata, hogy megvizsgálja és elfogadja a vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztésére irányuló javaslatot. Elfogadását követően a megállapodás felfüggesztése az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő második napon lép hatályba. Oroszország legkésőbb 48 órával a hatálybalépés előtt értesítést kap a felfüggesztésről szóló határozatról.

Az Európai Parlament és a Tanács feladata, hogy döntsön a megszállt külföldi régiókban kiállított orosz úti okmányok el nem ismeréséről szóló javaslatról. Az intézkedések az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésüket követő első napon lépnek hatályba.

A Bizottság hamarosan további iránymutatást terjeszt elő a tagállamok konzulátusainak támogatása céljából az Oroszországgal kapcsolatos általános vízumkérdések tekintetében, ideértve a vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztésének végrehajtását is.

A vízumkönnyítés 15 éve

Az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítés 2007 júniusában lépett hatályba, megkönnyítve a bármely 180 napos időszakban 90 napot meg nem haladó tervezett tartózkodásra jogosító vízumoknak az Unió polgárai és az Oroszországi Föderáció állampolgárai számára történő kiadását.

2022. szeptember 1-jén mintegy 963 000 orosz állampolgár rendelkezett a schengeni térségbe való belépéshez érvényes vízummal.

A külügyminiszterek az augusztus 31-i nem hivatalos ülésükön közös és összehangolt további lépésekről állapodtak meg az orosz állampolgárok számára történő vízumkiadással kapcsolatban, ideértve az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztését. A miniszterek abban is megállapodtak, hogy nem ismerik el az orosz hatóságok által Ukrajna megszállt területein kiállított útleveleket. A vízumkérelmeket továbbra is egyéni alapon, eseti értékelés alapján kell elbírálni.

Az EU 2022. február 25-én – az orosz tisztviselőkre és üzletemberekre vonatkozóan – már részlegesen felfüggesztette az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást. A mai javaslat teljes egészében felfüggeszti a megállapodást, vagyis valamennyi könnyítést minden orosz kérelmező tekintetében. 

Az útlevelek el nem ismerésére irányuló javaslat azt követően született meg, hogy a Bizottság iránymutatásokat adott ki a tagállamok számára 2014-ben, 2016-ban és 2019-ben a Krím, Donyeck és Luhanszk lakosai által benyújtott vízumkérelmek elbírálásáról, valamint egyes orosz útlevelek el nem ismeréséről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS