2024 júniusáig vámmentes marad az EU-ba irányuló ukrán export

2023. 05. 28., 12:45

Az Európai Tanács újabb évre, 2024. júniusig megújította az EU-ba irányuló ukrán exportra vonatkozó összes vám, kvóta és kereskedelempolitikai védintézkedés felfüggesztését.

„Azáltal, hogy megújítja ezeket az intézkedéseket, az EU ismételten bizonyítja, hogy megingathatatlan az Oroszország által provokáció nélkül indított, indokolatlan katonai agresszióval továbbra is szembesülő Ukrajna iránti politikai és gazdasági támogatása. Az intézkedések segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy megőrizze az Unióval fennálló kereskedelmi kapcsolatai stabilitását, és a jelenlegi rendkívül nehéz körülmények között is fenntartsa gazdasága működését. Ez az Ukrajnának biztosított széles körű katonai, pénzügyi és humanitárius támogatással együttesen kritikus fontossággal bír abból a szempontból, hogy az ország hosszú távon talpra tudjon állni” – olvasható a Tanács közleményében.

„Oroszország Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan agresszív háborúja pusztító hatásokkal jár az ország gazdaságára nézve. A megújított autonóm kereskedelmi intézkedések egyértelműen támogatják Ukrajnát, és ezzel egyidejűleg lehetőséget biztosítanak az Uniónak arra, hogy szükség esetén megóvja a belső piacot egyes mezőgazdasági termékek behozatalának jelentős megnövekedésével szemben” – mondta Johan Forssell, a Tanács elnöki tisztét betöltő Svédország nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős és külkereskedelmi minisztere.

A rendelet az alábbiakra vonatkozik:

  • az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodásnak a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térség létrehozására vonatkozó IV. címe szerinti összes fennmaradó vám (ez konkrétan két termékkategóriát érint: a belépésiár-rendszer hatálya alá tartozó gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a vámkontingensek hatálya alá tartozó mezőgazdasági termékeket és feldolgozott mezőgazdasági termékeket);
  • az Ukrajnából származó behozatalra kivetett dömpingellenes vámok beszedése a rendelet hatálybalépésének napjától;
  • a behozatalra vonatkozó közös szabályok (védintézkedések) alkalmazása az Ukrajnából származó behozatal tekintetében.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS