2024 júniusáig vámmentes marad az EU-ba irányuló ukrán export

2023. 05. 28., 12:45

Az Európai Tanács újabb évre, 2024. júniusig megújította az EU-ba irányuló ukrán exportra vonatkozó összes vám, kvóta és kereskedelempolitikai védintézkedés felfüggesztését.

„Azáltal, hogy megújítja ezeket az intézkedéseket, az EU ismételten bizonyítja, hogy megingathatatlan az Oroszország által provokáció nélkül indított, indokolatlan katonai agresszióval továbbra is szembesülő Ukrajna iránti politikai és gazdasági támogatása. Az intézkedések segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy megőrizze az Unióval fennálló kereskedelmi kapcsolatai stabilitását, és a jelenlegi rendkívül nehéz körülmények között is fenntartsa gazdasága működését. Ez az Ukrajnának biztosított széles körű katonai, pénzügyi és humanitárius támogatással együttesen kritikus fontossággal bír abból a szempontból, hogy az ország hosszú távon talpra tudjon állni” – olvasható a Tanács közleményében.

„Oroszország Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan agresszív háborúja pusztító hatásokkal jár az ország gazdaságára nézve. A megújított autonóm kereskedelmi intézkedések egyértelműen támogatják Ukrajnát, és ezzel egyidejűleg lehetőséget biztosítanak az Uniónak arra, hogy szükség esetén megóvja a belső piacot egyes mezőgazdasági termékek behozatalának jelentős megnövekedésével szemben” – mondta Johan Forssell, a Tanács elnöki tisztét betöltő Svédország nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős és külkereskedelmi minisztere.

A rendelet az alábbiakra vonatkozik:

  • az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodásnak a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térség létrehozására vonatkozó IV. címe szerinti összes fennmaradó vám (ez konkrétan két termékkategóriát érint: a belépésiár-rendszer hatálya alá tartozó gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a vámkontingensek hatálya alá tartozó mezőgazdasági termékeket és feldolgozott mezőgazdasági termékeket);
  • az Ukrajnából származó behozatalra kivetett dömpingellenes vámok beszedése a rendelet hatálybalépésének napjától;
  • a behozatalra vonatkozó közös szabályok (védintézkedések) alkalmazása az Ukrajnából származó behozatal tekintetében.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS