Melyik az előnyösebb, a fapados vagy a klasszikus utasbiztosítás?

2023. 08. 28., 20:24

A repülőútra készülők számára számos esetben kedvezőbbek lehetnek a hagyományos utasbiztosítások feltételei, mint amit a fapados légitársaságok kínálnak – derül ki a CoverMe digitális biztosítási platform blogbejegyzéséből.

A magyar utazók körülbelül 60 százaléka köt utasbiztosítást külföldi útja előtt. Magyarországon is óriási népszerűségnek örvendenek a diszkont áron kínált repülőjegyek, amelyek a fapados légitársaságok által kínált járatokra szólnak. Sokan a repülőjegy foglalási folyamat során élnek a légitársaság utasbiztosítási ajánlatával, mások adott biztosítónál, vagy valamilyen összehasonlító oldalon bogarásszák végig majd kötik meg a számukra legideálisabb konstrukciót.

Törlés – késés – útlemondás. A repülős nyaralások rettegett triásza, amely leginkább megkeseríti az utazók életét. A fapados utasbiztosítások abszolút előnye, hogy ezekre a biztosítási eseményekre plusz díj felszámítása nélkül is téríthetnek. A Ryanair-nél alapszolgáltatás, hogy a járattörlések és a késedelmes indulások után fizetnek, a WizzAir pedig a járatkésés, a járatlekésés, valamint az útlemondás eseményeit is biztosítja. Utóbbi esetén a fel nem használt szállás díját is térítik, ha nem várt betegség vagy baleset ér minket, esetleg közeli hozzátartozónkat.

A klasszikus utasbiztosításoknál ezzel szemben alaposan utána kell járnunk, hogy járattörlés, -késés vagy útlemondás biztosítási eseményre is van-e fedezet a főbiztosításban. Nem minden klasszikus termék térít ilyen eseményekre. A többség valamilyen repülős vagy útlemondásos kiegészítőt kínál plusz díj felszámításával – olvasható a CoverMe friss blogbejegyzésében.

Mivel az útlemondás az utasbiztosítások között az egyik legdrágább komponens – bár mindig jó, ha van – a fapadosoknál az mindenképp hátrány, hogy akkor is ki kell fizetnünk – hiszen a díjába bele van építve –, ha másnapra vesszük meg a repülőjegyünket és tényleg minimális az esélye, hogy az utazásunkat betegség vagy baleset miatt le kell, hogy mondjuk. Ilyen esetben érdemes lehet kihagyni a fapadost, és inkább olcsóbb klasszikust megkötni – szintén last-minute.

A fapados légitársaságoknál általában nem lehet egy bizonyos életkor (a WizzAir-nél 64, a Ryanair-nél 70 év) felett biztosítást kötni az esetlegesen felmerülő orvosi költségekre, ezzel szemben a hagyományos biztosítók (jellemzően pótdíjért) akár 90 éves korig is szolgáltathatnak.

Akik hosszabb időtartamra vagy fizikai munkavégzési céllal szezonálisan utaznak külföldre, azoknak szintén a klasszikus biztosítóknál kell erre szóló kiegészítő biztosítást keresniük és kötniük.

Kinek mit ajánlanak?

Fapados légitársaságnál kötött utasbiztosítás
• Aki nem akar a részletekkel foglalkozni, általános fedezetet akar egy átlagos repülős utazásra;
• akinek kevés az ideje a biztosítás megkötésére, a lehető legegyszerűbb megoldást keresi;
• aki járatos az online világban, nem zavarja, ha csak online tud kárt bejelenteni egy külföldi oldalon;
• akinek fontos, hogy a készpénze is biztosítva legyen;
• akinek fontos az útlemondás biztosítás.

Valamelyik klasszikus biztosítónál kötött utasbiztosítás
• Ha az utazás célja sportolás, gyógyászati kezelés vagy fizikai munka, akkor csak ez jön szóba;
• aki 64/70 éves elmúlt, és/vagy ismert krónikus betegsége van, és erre is kíván fedezetet;
• aki az átlagosnál magasabb biztonságra vágyik;
• aki nem akar az útlemondás biztosításért fizetni;
• aki egy évben többször, családdal vagy nagy társasággal utazik;
• aki a lehető legolcsóbb megoldást keresi, képes átnézni a lehetőségeket és tudatosan választani;
• akinek fontos a biztosító magyarországi jelenléte, ismertsége, ügyfélszolgálata.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS