Matolcsy György: óriási lehetőségek vannak a pénzügyi rendszerben

2019. 09. 20., 11:45

A pénzügyi rendszerben – ezen belül pedig a finanszírozásban – is óriási lehetőségek vannak – mondta Matolcsy György a BÉT50 Konferencián tartott előadásában.

Több mint 400 résztvevő részvételével zajlott le az idei BÉT50 Konferencia, a Budapesti Értéktőzsde kifejezetten hazai közép- és nagyvállalatok vezetőinek szóló őszi rendezvénye. A vendégek első kézből tájékozódhattak a vállalatokat érintő gazdaságpolitikai irányokról, valamint a növekedéssel együtt járó kihívásokról.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitóelőadásában hangsúlyozta, hogy 2010 óta a külső mellett belső források is jelentősen támogatják a hazai növekedést, így a magyar gazdaság 2013 óta folyamatos felzárkózási pályára állt. Kiemelte, hogy a sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár a kamatkiadások csökkentésében, hiszen két százalékponttal mérséklődtek az államadósság után fizetett kamatok. Ennyit ér a jól vezetett fiskális és monetáris politika - emelte ki.

A központibank elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy újabb kihívások előtt állunk, ezért egyre fontosabb a jól működő, stabil tőkepiac és az erős tőzsdei struktúrák megléte, amelyek nélkülözhetetlen részei a magyar modell 2.0-nak és a fenntartható felzárkózási folyamatnak. A jegybank 330 pontos versenyképességi programjának egyik kiemelt eleme éppen emiatt a tőzsdei struktúrák, a tőkepiacok fejlesztésére vonatkozó javaslatokat tartalmazó rész, hiszen egyértelmű összefüggés van a fejlettség és a tőzsdei kapitalizáció között. Ha egy innováció által vezérelt, külső és belső technológiai tudásra épülő modellt szeretnénk építeni, akkor azt a tőzsdére kell építeni – hangsúlyozta.

A tőzsde fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú a magyar bankok és az állami vállalatok tőzsdei bevezetése, és a belföldi vállalati kötvénypiacok támogatása. Matolcsy György a hosszútávú megtakarítások ösztönzését is kiemelten fontosnak tartja, az állam és a piac együttműködésére épülő jóléti alapok létrehozásával, illetve a hazai kkv-k tőkéhez juttatását mind uniós, mind hazai források bevonásával.

Véleménye szerint a pénzügyi rendszerben – ezen belül pedig a finanszírozásban – is óriási lehetőségek vannak. Mind a GDP arányos hitelállományban, mind a vállalati kötvények hitelezésen belüli arányában, illetve a vállalati kötvények GDP arányos szintjében is jelentős kiaknázásra váró tartalékok rejlenek. Mint elmondta, a tőkepiac fejlesztése, mélyítése és szélesítése szükséges, amelynek a vállalati kötvények tőzsdei bevezetése a legjobb eszköze.  Azt javasolta a jelenlévőknek, hogy tekintsenek úgy a tőzsdei struktúrára, mint a vállalati szintugrás és siker egyik legnagyobb tartalékára.

Matolcsy György előadásának összefoglalója itt tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS