Matolcsy György: óriási lehetőségek vannak a pénzügyi rendszerben

2019. 09. 20., 11:45

A pénzügyi rendszerben – ezen belül pedig a finanszírozásban – is óriási lehetőségek vannak – mondta Matolcsy György a BÉT50 Konferencián tartott előadásában.

Több mint 400 résztvevő részvételével zajlott le az idei BÉT50 Konferencia, a Budapesti Értéktőzsde kifejezetten hazai közép- és nagyvállalatok vezetőinek szóló őszi rendezvénye. A vendégek első kézből tájékozódhattak a vállalatokat érintő gazdaságpolitikai irányokról, valamint a növekedéssel együtt járó kihívásokról.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitóelőadásában hangsúlyozta, hogy 2010 óta a külső mellett belső források is jelentősen támogatják a hazai növekedést, így a magyar gazdaság 2013 óta folyamatos felzárkózási pályára állt. Kiemelte, hogy a sikerhez nagyban hozzájárult az is, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár a kamatkiadások csökkentésében, hiszen két százalékponttal mérséklődtek az államadósság után fizetett kamatok. Ennyit ér a jól vezetett fiskális és monetáris politika - emelte ki.

A központibank elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy újabb kihívások előtt állunk, ezért egyre fontosabb a jól működő, stabil tőkepiac és az erős tőzsdei struktúrák megléte, amelyek nélkülözhetetlen részei a magyar modell 2.0-nak és a fenntartható felzárkózási folyamatnak. A jegybank 330 pontos versenyképességi programjának egyik kiemelt eleme éppen emiatt a tőzsdei struktúrák, a tőkepiacok fejlesztésére vonatkozó javaslatokat tartalmazó rész, hiszen egyértelmű összefüggés van a fejlettség és a tőzsdei kapitalizáció között. Ha egy innováció által vezérelt, külső és belső technológiai tudásra épülő modellt szeretnénk építeni, akkor azt a tőzsdére kell építeni – hangsúlyozta.

A tőzsde fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú a magyar bankok és az állami vállalatok tőzsdei bevezetése, és a belföldi vállalati kötvénypiacok támogatása. Matolcsy György a hosszútávú megtakarítások ösztönzését is kiemelten fontosnak tartja, az állam és a piac együttműködésére épülő jóléti alapok létrehozásával, illetve a hazai kkv-k tőkéhez juttatását mind uniós, mind hazai források bevonásával.

Véleménye szerint a pénzügyi rendszerben – ezen belül pedig a finanszírozásban – is óriási lehetőségek vannak. Mind a GDP arányos hitelállományban, mind a vállalati kötvények hitelezésen belüli arányában, illetve a vállalati kötvények GDP arányos szintjében is jelentős kiaknázásra váró tartalékok rejlenek. Mint elmondta, a tőkepiac fejlesztése, mélyítése és szélesítése szükséges, amelynek a vállalati kötvények tőzsdei bevezetése a legjobb eszköze.  Azt javasolta a jelenlévőknek, hogy tekintsenek úgy a tőzsdei struktúrára, mint a vállalati szintugrás és siker egyik legnagyobb tartalékára.

Matolcsy György előadásának összefoglalója itt tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 17:10:00
Lezárult a NAV KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00035 számú, „Adóügyi igazgatási eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése” elnevezésű kiemelt projektje, amelyben a hivatal 2018. és 2023. között több ütemben, összesen 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és 5,317 milliárd forint saját forrással fejlesztette elektronikus szolgáltatásait.
2023-11-28 15:40:00
„Ezek a városok a legkiemelkedőbb példái annak, hogy a városok a lakosságuk javát szem előtt tartva miként állíthatják szolgálatukba az innovációt a városi terek átalakítására, valamint a demográfiai és gazdasági kihívások kezelésére.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS