Magyarország is jól járhat a részvénypiacon

2020. 12. 28., 14:30

A világszerte elindított gazdaságélénkítő intézkedéseket felemásan kezelik a piacok és a járvány megoldását jelentő vakcinák esetében is csak a jót nézik a befektetők. A mostani helyzet szerint úgy tűnik, mintha a kockázatokkal nem törődnének – véli Kovács Mátyás, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsere. Ha az optimista forgatókönyv valósul meg jövőre, akkor Európa, a közép-kelet-európai régió és Magyarország is jól járhat részvénypiaci szempontból.

Túlzott optimizmussal tekintenek a jövőbe világszerte a befektetők a mostani helyzet szerint. Szinte csak az egyik oldallal, nevezetesen a jó hírekkel, kedvező tényezőkkel foglalkoznak, nem nagyon veszik számításba a rizikófaktorokat – derül ki a K&H alapok kezelőjének legújabb elemzéséből, amely a következő időszakban várható részvénypiaci forgatókönyveket mutatja be.

Fittyet hánytak a kockázatokra?

A koronavírus-járvány megoldását jelentő vakcinák kifejlesztése egyre jobban áll, a legfrissebb hírek szerint már a jövő év elején megkezdődhetnek az oltások. A piaci befektetők magatartásából azonban az látszik, hogy nem veszik számításba a vakcinakérdés kockázatait.

„Többek között azt, hogy az oltások eljuttatása a világ minden pontjára komoly logisztikai feladatot jelent és még nem látszik egész pontosan, hogy a tömeges oltások mikor kezdődhetnek el” – mondta Kovács Mátyás. Ez pedig kockázatot jelent a részvénypiaci hangulat szempontjából. A befektetők arra készülnek, hogy nagyjából a következő év második felében már minden visszakerül a régi kerékvágásba, emelkedő pályára kerül a gazdaság. „Erre azonban még nem lehet mérget venni, a vakcinaügyben azért még lehetnek ellátási problémák” – tette hozzá a szakember.

Rizikót jelentenek a járvány kedvezőtlen hatásai miatt elindított, költségvetési és jegybanki gazdaságvédelmi intézkedések is. „Mégpedig azért, mert a befektetők felemásan állnak ezekhez. A visszaesés miatt szükség volt ezekre a támogató intézkedésekre, amelyek leegyszerűsítve részben azt jelentették, hogy extra pénz került a piacokra, amely kedvezett az árfolyamoknak. A piaci szereplők úgy látják, ha újabb visszaesés lesz, akkor költségvetési oldalról és jegybanki oldalról az államoknak még nagyobb élénkítést, azaz nagyobb stimulust kell végrehajtaniuk. Ha azonban tényleg elindul a gazdaság, akkor is igényt tartanak ezekre a mostani szinten. Szinte nem is gondolnak arra, ha a gazdaság felélénkül, akkor a gazdaságserkentő lépésekből világszerte visszavehetnek a döntéshozók, ami a részvénypiaci teljesítményre kedvezőtlen hatást gyakorolhat. Ez pedig szintén kockázatot jelent” – mondta Kovács Mátyás.

Inkább kedvezőek a kilátások

Tehát akadnak kockázatok, az viszont kétségtelen, hogy jelenleg is derűlátó a hangulat és több olyan tényező van, amelyek alapján jó befektetési terep marad a globális részvénypiac. Például az, hogy a Brexit kockázatot kezdik kiárazni a piaci szereplők. Még fontosabb, hogy megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról, valamint az új amerikai elnök, Joe Biden kiszámíthatóbbá teheti a gazdaságpolitikát és a reálgazdasági folyamatokat.  Mindezek a globális gazdaság mellett az európai és a feltörekvő piacok, így a magyar gazdaság számára is kedvező hatások.

„Ha nem lesz komolyabb sokkhatás a következő hónapokban, akkor az európai gazdaság, ezen belül a régió, így Magyarország részvénypiacai is vonzó terepet jelenthetnek” – fogalmazott a szakértő.

Megtakarítási szempontból a részvénypiacokon lehet az átlagosnál nagyobb nyereségre szert tenni, mivel továbbra is alacsony a kamat- és a hozamkörnyezet. A már említett kockázati faktorok mellett persze indokolt az óvatosság.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.