Magyarország is jól járhat a részvénypiacon

2020. 12. 28., 14:30

A világszerte elindított gazdaságélénkítő intézkedéseket felemásan kezelik a piacok és a járvány megoldását jelentő vakcinák esetében is csak a jót nézik a befektetők. A mostani helyzet szerint úgy tűnik, mintha a kockázatokkal nem törődnének – véli Kovács Mátyás, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsere. Ha az optimista forgatókönyv valósul meg jövőre, akkor Európa, a közép-kelet-európai régió és Magyarország is jól járhat részvénypiaci szempontból.

Túlzott optimizmussal tekintenek a jövőbe világszerte a befektetők a mostani helyzet szerint. Szinte csak az egyik oldallal, nevezetesen a jó hírekkel, kedvező tényezőkkel foglalkoznak, nem nagyon veszik számításba a rizikófaktorokat – derül ki a K&H alapok kezelőjének legújabb elemzéséből, amely a következő időszakban várható részvénypiaci forgatókönyveket mutatja be.

Fittyet hánytak a kockázatokra?

A koronavírus-járvány megoldását jelentő vakcinák kifejlesztése egyre jobban áll, a legfrissebb hírek szerint már a jövő év elején megkezdődhetnek az oltások. A piaci befektetők magatartásából azonban az látszik, hogy nem veszik számításba a vakcinakérdés kockázatait.

„Többek között azt, hogy az oltások eljuttatása a világ minden pontjára komoly logisztikai feladatot jelent és még nem látszik egész pontosan, hogy a tömeges oltások mikor kezdődhetnek el” – mondta Kovács Mátyás. Ez pedig kockázatot jelent a részvénypiaci hangulat szempontjából. A befektetők arra készülnek, hogy nagyjából a következő év második felében már minden visszakerül a régi kerékvágásba, emelkedő pályára kerül a gazdaság. „Erre azonban még nem lehet mérget venni, a vakcinaügyben azért még lehetnek ellátási problémák” – tette hozzá a szakember.

Rizikót jelentenek a járvány kedvezőtlen hatásai miatt elindított, költségvetési és jegybanki gazdaságvédelmi intézkedések is. „Mégpedig azért, mert a befektetők felemásan állnak ezekhez. A visszaesés miatt szükség volt ezekre a támogató intézkedésekre, amelyek leegyszerűsítve részben azt jelentették, hogy extra pénz került a piacokra, amely kedvezett az árfolyamoknak. A piaci szereplők úgy látják, ha újabb visszaesés lesz, akkor költségvetési oldalról és jegybanki oldalról az államoknak még nagyobb élénkítést, azaz nagyobb stimulust kell végrehajtaniuk. Ha azonban tényleg elindul a gazdaság, akkor is igényt tartanak ezekre a mostani szinten. Szinte nem is gondolnak arra, ha a gazdaság felélénkül, akkor a gazdaságserkentő lépésekből világszerte visszavehetnek a döntéshozók, ami a részvénypiaci teljesítményre kedvezőtlen hatást gyakorolhat. Ez pedig szintén kockázatot jelent” – mondta Kovács Mátyás.

Inkább kedvezőek a kilátások

Tehát akadnak kockázatok, az viszont kétségtelen, hogy jelenleg is derűlátó a hangulat és több olyan tényező van, amelyek alapján jó befektetési terep marad a globális részvénypiac. Például az, hogy a Brexit kockázatot kezdik kiárazni a piaci szereplők. Még fontosabb, hogy megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról, valamint az új amerikai elnök, Joe Biden kiszámíthatóbbá teheti a gazdaságpolitikát és a reálgazdasági folyamatokat.  Mindezek a globális gazdaság mellett az európai és a feltörekvő piacok, így a magyar gazdaság számára is kedvező hatások.

„Ha nem lesz komolyabb sokkhatás a következő hónapokban, akkor az európai gazdaság, ezen belül a régió, így Magyarország részvénypiacai is vonzó terepet jelenthetnek” – fogalmazott a szakértő.

Megtakarítási szempontból a részvénypiacokon lehet az átlagosnál nagyobb nyereségre szert tenni, mivel továbbra is alacsony a kamat- és a hozamkörnyezet. A már említett kockázati faktorok mellett persze indokolt az óvatosság.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS