KPMG: Rekordok dőltek meg a kockázatitőke-piacon 2021-ben

KPMG: Rekordok dőltek meg a kockázatitőke-piacon 2021-ben
2022. 02. 21., 10:43

Az ügyletek számát és értékét tekintve is a rekordok éve volt 2021. a kockázatitőke-befektetések terén. Az egyre változatosabb piacon egyebek mellett a fintech, a zöld technológia, a kiberbiztonság és a kiszállítás területén működő vállalkozások iránt volt nagy az érdeklődés. A kockázatitőke-befektetők láthatóan előnyben részesítik a jó referenciákkal rendelkező, korábban már befektetésben részesült cégeket: globálisan az összes ügyleten belül 80 százalék közelébe emelkedett a visszatérő befektetések aránya – állapította meg a KPMG VenturePulse Q42021.

Rekordok dőltek meg az ügyletek számát és értékét tekintve 2021-ben a kockázatitőke-befektetések terén a KPMG VenturePulse riportja szerint. A kockázatitőke-befektetések éves szinten világszerte 38.644 ügylet keretében elérték a 671 milliárd dollárt, ebből Európa 9.710 ügylet során 123 milliárd dollárral részesedett. Utóbbi több mint kétszerese a megelőző év 54 milliárd dolláros értékének. Az életciklus másik végén, a kiszállítások során szintén új csúcsok születtek.

2021 utolsó három hónapjában globálisan 8710 ügylet során világszerte 171,4 milliárd dollárt gyűjtöttek a kockázati tőkebefektetésekből működő vállalatok. A negyedik negyedév kockázatitőke-befektetései a gazdasági szektorok széles körébe irányultak. A fintech, az egészség- és biotechnológia, a B2B szolgáltatások, a zöld technológia, a mobilitás, a járműtechnológia, a kiberbiztonság és a kiszállítás specialistái iránt is hatalmas volt az érdeklődés.

Unikornisok a növekedés középpontjában

Az unikornis cégek, azaz az egymilliárd dollárt meghaladó értékű magántulajdonú vállalatok továbbra is jelentős részt hasítottak ki a kockázatitőke-befektetésekből. Az utolsó negyedév kiemelkedő tőkebevonásai között szerepelt a J&T Express (2,5 milliárd dollár), a Lacework (1,3 milliárd dollár), a Thrasio (1 milliárd dollár) vagy az N26 (900 millió dollár) is. A negyedik negyedévben az unikornisok száma igencsak megugrott, világszerte 126 új cég került ebbe a kategóriába.

Az ilyen vállalatok születésének tanúja volt a kevésbé fejlett piacok széles köre, például Vietnam (Sky Mavis, Momo), Brazília (CargoX, Olist), Mexikó (Clara, Merama), Indonézia (Kopi Kenangan, Ajaib), illetve a Fülöp-szigetek (Mynt) is. Ez nemcsak azt mutatja, hogy a piac egyre változatosabbá válik, hanem azt is, milyen mértékben nő a startupok tőkevonzó képessége a világ minden szegletében.

Európában az újonnan született dollármilliárdos cégek száma a szektor érettségét jelzi. 2021 utolsó negyedévében különböző szektorokban, köztük a fintech, az egészségügyi technológia, az utazás és a HR területén 17 új unikornis jött létre a régió hat térségében, illetve Izraelben.

Egyre inkább hívó szó a fenntarthatóság

2021 egészére is jellemző – a negyedik negyedévre pedig különösen –, hogy a kockázati tőkések és a nagyvállalatok még inkább felismerték a zéró kibocsátás és a fenntarthatóság megoldásainak jelentőségét, és ennek megfelelően fokozódott a befektetői érdeklődés az ezekhez kapcsolódó megoldások iránt. Ez részben az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának (COP26) is köszönhető, az utolsó negyedévben Európában lezajlott klímacsúcs ugyanis még több figyelmet irányított a területre.

„A fenntarthatósági célok egyre mélyebben beépülnek a közgondolkodásba, és a terület várhatóan még élénkebb befektetői érdeklődést kelt majd 2022-ben” – vélekedik Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója  „Ugyanakkor a befektetők abban a tekintetben óvatosabbak, hogy a hangzatos világmegmentő ígéretek helyett a piacképes, valódi eredményekkel kecsegtető, például energiahatékonyságot, nyersanyag-megtakarítást, káros- vagy ritka anyagok kiváltását ígérő, illetve a társadalmi előnyöket számszerűsíthetően felmutatni képes vállalkozásokat keresik.”

Megkapaszkodott a HR technológia is

A pandémia Európa-szerte is alapjaiban változtatta meg a munkavégzést az elmúlt két évben. Egyre növekvő érdeklődés övezi azokat a megoldásokat, amelyekkel a cégek hatékonyabban tudják felvenni és kezelni munkavállalóikat. A HR technológia iránti befektetői érdeklődés kilőtt az egész régióban. A negyedik negyedévben a kis- és középvállalatokra fókuszáló német Personio 270 millió dollárhoz jutott a szektor legnagyobb befektetéseként.

„A cégek operációját érintő gyors változásoknak, például az egyre elterjedtebb hibrid- és távmunkának köszönhetően, illetve a tehetségekért folyó küzdelem miatt is a HR technológiákba való befektetések mértéke várhatóan 2022 során is kiemelkedő marad” – véli Simonyi Tamás.

A fintech fűti a piacot a digitális bankok nagyösszegű tőkebevonásai nyomán

Az utolsó negyedévben több európai digitális bank hajtott végre jelentős tőkebevonásokat, köztük a német N26 900 millió, illetve a brit Zopa 300 millió dollárral. Számos további fintech cég is méretes befektetéseket vonzott, ezeken belül a B2B volt különösen jelentős, az üzleti célú fizetési szolgáltatást nyújtó német Billie 298 millió dollárhoz jutott.

Hova megy a pénz?

A KPMG VenturePulse szerint a tavalyi utolsó negyedévben Európában 2041 ügylet során 28 milliárd dollár tőkebevonást gyűjtöttek a kockázati tőkebefektetésekből működő vállalatok. A kockázati tőkebefektetők világszerte fokozódó mértékben preferálják korábbi befektetéseiket: ez biztonságosabbnak tűnik számukra – az összes befektetésen belül 80 százalék közelébe emelkedett a visszatérő befektetések aránya. Európában ugyanakkor még valamivel alacsonyabb ez az arány: az elmúlt évek kisebb ingadozásai után 2021-ben 70 százalék körül alakult. Az is látható, hogy a befektetők előnyben részesítik a nagyobb piaci múlttal rendelkező országokat.

„Noha az európai kockázati tőkések tisztában vannak azzal, hogy a globális versenyben csak új ötletek felkarolásával tartható meg a kontinens pozíciója, mégis elsősorban az Egyesült Királyságra, Németországra vagy a skandináv térségre koncentrálnak – így a kelet-európai cégek gyakran üvegplafonba ütköznek, amikor megpróbálnak forrást szerezni, hogy elérjék a világelitet” – teszi hozzá Simonyi Tamás.

Figyelemreméltó trendek - mi várható 2022-ben?

A KPMG a kutatás alapján arra számít, hogy 2022-ben a kockázatitőke-befektetések a világ legtöbb részén nagyon jelentősek maradnak, és az olyan kevésbé fejlett piacok, mint Afrika és a Közel-Kelet is különösen növekvő figyelemre számíthatnak. A fintech várhatóan továbbra is a legforróbb területek egyike marad, mellette a B2B szolgáltatások, az egészségügyi technológia, kiberbiztonság, és a mesterséges intelligencia alkalmazása is tartja majd magát.

A fenntarthatóság felé irányuló kockázatitőke-befektetések is várhatóan növekednek majd. A tőzsdei megjelenések valószínűleg lassulnak, mivel a vállalatok a tőzsdei érettséget helyezik előtérbe, és csak megkérdőjelezhetetlen minőségű termékkel illetve szolgáltatással kívánnak belépni.

„A felvásárlások és összeolvadások piaca továbbra is erős marad, különösen az olyan érett szektorokban, mint a fintech és az élelmiszer-kiszállítás, ahol a konszolidációs folyamatok fokozódására számítunk” – mondja a KPMG szenior igazgatója, Simonyi Tamás.

Egyesült Királyság: csaknem megkétszereződtek a kockázatitőke-befektetések

A brit kockázatitőke-piac hihetetlenül erős évet zárt 2021-ben, szinte megduplázva az előző évi rekordot is. A tőzsdei bevezetési aktivitás is jelentősen növekedett az előző évhez viszonyítva. A fintech területén kívül az egészségügyi technológia teljesített kiemelkedően, megelőzve a régió számos országát. A várakozások szerint 2022-ben a halasztott fizetések piaca érdemel majd fokozott figyelmet, mivel a brit pénzügyi felügyelet szabályozni kívánja ezeket a cégeket, ezért megindulhat a konszolidáció.

Németország: drámai növekedés a kockázatitőke-piacon

A német kockázatitőke-befektetések a növekvő cégértékeléseknek, magasabb ügyletértékeknek és a széles körben szaporodó unikornis cégeknek köszönhetően jelentősen növekedtek 2021-ben. A tőzsdei kibocsátási piac is felpörgött, bár a tőzsdei érettség szükségessége helyenként átírta a menetrendet. A mesterséges intelligencia különösen aktív terület volt az utolsó negyedévben, köszönhetően a széleskörű alkalmazhatóságnak. Iparági szinten a finteché és a kiszállításé volt a vezető szerep, ahogy azt az N26 900 milliója és a Gorilla közel egymilliárdos tőkebevonása is mutatja. Az agrártechnológia és az ESG befektetések ugyancsak fontosnak bizonyultak a németországi befektetések között.

Izrael: negyedéves rekord

2021 utolsó negyedévében Izraelben rekordot döntött a kockázatitőke-befektetések értéke. Ez nagyrészt a játékiparban tevékenykedő Moon Active 300 milliós tőkebevonásának volt köszönhető. A bőségesen rendelkezésre álló tőke mellett a legnagyobb kihívás az izraeli startupok számára a munkaerőhiány, illetve a tehetségek elcsábításának és megtartásának nehézségei. Izraelben is elindult a konszolidáció a kiberbiztonság terén, ahogyan a cégek méretük növelésével igyekeznek magukra irányítani a nagyobb kockázatitőke-befektetők figyelmét.

Skandinávia: fokozódik a nemzetközi befektetői érdeklődés

Az északi régióban az elmúlt egy évben jelentősen fejlődött a kockázatitőke-piac - egyre több cég vonz egyre nagyobb összegű befektetéseket és fontolgat tőzsdei bevezetést. A teljes befektetett összeget nézve az utolsó negyedévben ugyan visszaesést tapasztaltak, az éves teljesítmény azonban így is jócskán túllépte az előző évit. Az utolsó negyedévben Helsinkiben megrendezett Slush konferencia tovább fokozta a befektetői érdeklődést a régió iránt.

Írország: felpörgő mikromobilitás

Az utolsó negyedévben Írországban a kormány szabályozta az elektromos kerékpárok és rollerek közúti használatát, és ezután fokozódó figyelem irányult a mikromobilitás felé. A szaporodó közlekedési megoldások elismerését a piac pozitívan értékelte, számos e-mobilitásban érdekelt cég szerint a szabályozás javítja az elfogadottságukat és fokozza a felhasználók biztonságát. A negyedik negyedévben az ír kormány bejelentette, hogy létrehoz egy 90 millió eurós innovációs alapot induló vállalkozások számára, ez 2022-ben kezdi meg működését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS