Izgalmas időszak jön, de akár be is csukhatnánk a szemünket januárig

2020. 10. 11., 12:00

Az amerikai elnökválasztási kampány, Donald Trump vírus okozta betegsége, az ottani gazdasági csomagról szóló vita, a járvány alakulása, valamint a vakcináért folytatott versenyfutás egyaránt hatással lehetnek a piacokra a következő időszakban. A hírérzékeny és bizonytalan üzemmódban hirtelen felívelések és süllyedések is lehetnek a piacokon. Januárban viszont tisztulhat a kép – véli Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsment vezetője. A megtakarítások szempontjából indokolt az óvatosság, de továbbra is a portfóliószemléletű részvénypiaci befektetések lehetnek a fókuszban.

A koronavírus-járvány eleve állandó bizonytalanságot jelent a világgazdaságnak, a piacoknak, ezen belül a részvényárfolyamok számára. Ráadásul az elmúlt hetekben további tényezők is bonyolítják az összképet. Ezek közé tartozik vírus elleni vakcina fejlesztése, az amerikai elnökválasztási kampány, Donald Trump koronavírus okozta betegsége, az Egyesült Államok gazdasági kilábalást segítő csomagjáról szóló vita.

Egyik oldal, másik oldal

Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsment-vezetője szerint a koronavírus-járvány és annak negatív gazdasági hatásai és a vakcináért folyó versenyfutás eddig is változékonnyá tették a piacokat.

„Jött a Trump betegségével megspékelt elnökválasztási kampány, amely minden eddigitől eltér. Bár a közvélemény-kutatások szerint Biden vezet, nem lehet a győzelmét biztosra venni, sőt, kérdés, hogy az elnökválasztás napja után lesznek-e még jogi csatározások, amelyek befolyásolhatják, hogy ki lesz az elnök” – tette hozzá.

Már megjelentek gazdasági kommentárok arról, hogy Biden esetleges győzelme esetén a vállalatok adóját megemelnék, ami a technológiai óriáscégek számára rosszul jönne. Ugyanakkor ezt érdemes óvatosan kezelni. Még, ha Biden is lenne a befutó, valószínűleg nem egy ilyen lépéssel nyitna. Ráadásul más szektorokban, például a zöldenergiában érdekelt cégeknek ösztönzést adhatna. Ugyanígy lehetetlen megjósolni, hogy bárki lesz is az elnök, milyen intézkedéseket fog hozni, amelyek befolyásolják majd a piacokat.

Szemet becsukni?

„Most annyi biztos, hogy izgalmas időszak következik. Érzékenyek lesznek a befektetők és a piacok. A különböző hírekre fognak reagálni. Lehetnek felívelések, süllyedések a következő időszakban, trendszerű esés vagy növekedés most nem igazán valószínű” – fogalmazott a szakember. Hajósi Péter szerint akár be is csukhatnánk a szemünket január közepéig, addigra letisztultabbá válhat a kép az amerikai elnök személyét és az ottani gazdaságot érintő kérdésekben, valamint akár a vakcina ügyében is.

„Január 20-án iktatják be a hivatalába az elnököt. Addigra pedig talán már azt is pontosabban lehet látni, mikor csenghet le a járvány, azaz ott jöhet egy fellélegzés, amelyre a mostani bizonytalanság után szüksége is lesz a piacoknak” – mondta a portfóliómenedzsment vezető.

Hajósi Péter szerint bármennyire bizonytalan helyzet várható januárig, a mostani gazdasági környezetben továbbra is az átlagnál nagyobb hozammal kecsegtetnek a részvénypiacok, ezért a részvénybefektetési alapok kaphatnak nagyobb figyelmet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.