Felülmúlta a keresletet a tavalyi aranykínálat

2020. 02. 01., 15:30

Tavaly a globális aranykínálat meghaladta a 4776 tonnát, így bőven fedezni tudta a 4355,7 tonnás keresletet – közölte a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) adatai alapján.

Összesítésük szerint a kereslet 1 százalékkal visszaesett 2018-hoz képest, a kínálat viszont 2 százalékkal nőtt. A bányatermelés enyhén visszaesett, az újrahasznosítás ugyanakkor 11 százalékkal nőtt 2018-hoz képest, és túllépte az 1304 tonnát.

A kereslet annak ellenére csökkent, hogy a tőzsdéken kereskedett arany befektetési alapok (etf-k) állománya 2885,5 tonnával csúcsot döntött, csaknem 400 tonnával haladva meg a 2018-as értéket.

A Conclude vezérigazgatója kiemelte a monetáris politika hatását is. Juhász Gergely szerint a jegybankokat a világszintű kockázatok erősödése arra ösztönzi, hogy az aranykészleteik gyarapításával stabilizálják a pénzügyi rendszereket.

Már 10 éve többet vesznek, mint amennyit eladnak, a tavalyi 650,3 tonnás vásárlásuk a második legnagyobb gyarapodás az elmúlt fél évszázadban.

A kereslet mérséklődését azonban ez sem tudta ellensúlyozni. A közlemény kiemelte, hogy ékszerekhez 2018-hoz képest 6 százalékkal kevesebb, 2107 tonna fogyott tavaly, a technológiai célú felhasználás pedig 2 százalékos visszaeséssel 326,6 tonnára csökkent.

A Conclude vezetője mindezt azzal magyarázta, hogy az arany sokat drágult egy év alatt, okostelefonból pedig kevesebb fogyott, a gyártók ezért kevesebb nemesfémet építenek a készülékekbe.

Az arany ára 2019 végén 15 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és januárban is nőtt. Unciánkénti ára (1 uncia 31,1035 gramm) jelenleg csaknem 1580 dollár. (MTI)

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS