2030-ra teljesen átalakul a befektetői piac

2021. 04. 20., 18:15

Az elmúlt tíz évben elindult egy trend, amely gyökeresen megváltoztatta a befektetők döntési mechanizmusát. Az amerikai tőzsdén minden harmadik dollárt fenntartható stratégiák szerint kezelnek és ez a tendencia hamar eléri a régiónkat is. Nyugaton már most sokkal jobban teljesítenek az ESG portfóliót felmutató vállalatok. Ez hívta életre az első V4 ESG konferenciát, ahol nemzetközi és régiós szakértők osztják meg tapasztalataikat. Az esemény házigazdája Robin Marshall, a Budapest Business Journal főszerkesztője lesz.

A fenntartható befektetések a közhiedelemmel ellentétben nem a környezeti hatásokra odafigyelő vállalatokra vonatkozik, hanem egy összetett elemzési rendszerre utal, amely során nem csak a pénzügyi eredményeket, hanem a társadalmi, környezeti és az átlátható vállalatirányítást is elemzik a szakértők.

Így tudják megállapítani, hogy mennyire jövőálló egy vállalat. Ez a mentalitás a régiónkban is egyre közkedveltebb, viszont sok tekintetben még nem sikerült átvennünk ezt a fajta gondolkodásmódot, van úgy, hogy inkább szükséges rosszként, mintsem lehetőségként élik meg a vállalatok.

A 2021. április 27-én megrendezésre kerülő angol nyelvű V4 ESG konferencián olyan nemzetközi szakértők osztják meg jógyakorlataikat és tapasztalataikat, akik már sikeresen bevezették saját ESG (environmental, social and governance) stratégiájukat vagy a témában mély szakértelemmel rendelkeznek. Az esemény különlegessége, hogy az előadásokat követően valamennyi kerekasztal beszélgetésen képviselteti magát a négy ország valamely kiemelkedő szakértője, így egymás tapasztalatait meghallgatva közösen fejlődhet a fenntartható befektetések irányába a régiónk.

A nagy nemzetközi vállalatok döntő többsége már a vállalati kultúra részéve tette az ESG irányelveket. Sok hazai tőzsdei vállalat is példaértékű, de a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) szervezésében létrejövő esemény döntő fontosságú lehet azok számára, akik egy-egy területen még nem tudták átültetni a gyakorlatba a fenntartható befektetési működést. Inspiráló történeteket és gyakorlati példákat fognak bemutatni az egész világban jegyzett szakértők, akik között olyan nevek találhatók, mint:

 • Jamniczky Zsolt, a HBLF igazgatója és az E.ON Hungária Csoport igazgatósági tagja,
 • Remy Briand, az MSCI ESG vezetője és végrehajtó bizottságának tagja,
 • Jason Channell, a Citi ügyvezető igazgatója, a fenntartható pénzügyek vezetője,
 • David Radermacher, az E.ON SE fenntarthatóság és klímavédelmi alelnöke,
 • Mirjam Staub-Bisang, a BlackRock svájci leányvállalatának ügyvezetője,
 • Alastair Teare, a Deloitte Central Europe kockázati tanácsadó üzleti vezetője,
 • Oliver Marchand, Climate Risk Center ESG kutatási központjának globális vezetője,
 • Clark Anderson, a Morgan Stanley New York ügyvezető igazgatója, a vállalati és nemzeti kozkázatok, illetve az éghajlati kockázatok menedzsment vezetője,
 • Laura Segafredo, PhD, BlackRock ETF and Index Investments fenntarthatósági kutatások globális vezetője,
 • Kevin Murray, a Citi közép-európai klaszter ügyvezető igazgatója,
 • Janza Ákos, a MSCI magyarországi ügyvezetője, a HBLF igazgatóságának tagja. 
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS