20 milliós befektetést kapott a Széchenyi egyetemi startup

2021. 01. 09., 16:00

Újabb sikeres félévet zárt a győri Széchenyi István Egyetem, a Startup Campus és a Magyar Fejlesztési Bank-csoporthoz tartozó Hiventures közös inkubációs programja. Ezúttal három csapat mutatkozott be a Demo Day keretében, közülük a felhasználóbarát napelemrendszereket fejlesztő Lument tartotta befektetésre érdemesnek a zsűri. A négy széchenyis hallgatóból álló csapat húszmillió forintos tőkeinjekciót kapott.

2020 ősze volt sorozatban a harmadik félév, amikor elindult az Uni Győr inkubációs program, melynek keretében szakmai mentorálást és képzést kaptak a jelentkező széchenyis startupok. A szemeszter végén szokás szerint egy külön esemény keretében mérkőztek meg egymással a csapatok a sokmilliós befektetés reményében.

Dr. Dőry Tibor, a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának vezetője köszöntőjében kiemelte, a hallgatói innováció az egyetemi innovációs ökoszisztémán belül fontos szerepet tölt be.

„Igyekszünk olyan pályázati konstrukciókkal, képzésekkel és programokkal ösztönözni az egyetemisták és oktatóink vállalkozói tevékenységet, amelyekkel a város és a régió gazdaságát is támogatjuk. Ez a fejlesztői tevékenység a következő európai uniós ciklus egyik fontos célkitűzése, egyben egyetemünk stratégiájának prioritása is, emiatt ezeket a projekteket még éveken keresztül szeretnénk folytatni” – mondta az egyetemi docens.

Az inkubációs program zárultával a három legígéretesebb projekt mutatkozhatott be a befektetői zsűri előtt, az úgynevezett Demo Day keretében. A DynaBikeLight kontaktmentes, dinamóhoz hasonló elven működő kerékpárvilágítással foglalkozik, a Lumen egyszerűen telepíthető, hálózatba köthető napelemrendszereket fejleszt, a Cube Coffee pedig újrahasznosítható, környezetbarát kávéspoharával váltaná ki az eldobható csomagolásokat. A következőkben röviden bemutatjuk a három startupot, majd ismertetjük a zsűri döntésének hátterét.

DynaBikeLight

A kerékpárokon éjszaka vagy rossz látási körülmények között elengedhetetlen valamilyen világítás használata, elsősorban biztonsági okokból – erre nyújt innovatív megoldást a DynaBikeLight csapata, akik a kerékpár mozgási energiáját használják fel a fényhatás eléréséhez. A termék egy kerékíven futó, látványos fényér, amely tekeréskor aktiválódik, nagyban hasonlítva a dinamó működéséhez.

„Termékünk külső energiaforrás felhasználása nélkül, kontaktmentes indukciós technológiával biztosítja a kerékpár világítását. Elöl fehér, hátul piros fényívet generál, mely minden irányból jól látható. A termék több alkatrészből áll, de elég egyszer telepíteni, az első használatkor” – szögezte le Czantleitner Emese, a DyneBikeLight marketingese.

Lumen

A Lumen csapata az építőipar képzeletbeli tortájából vágna ki egy szeletet saját fejlesztésű, kompakt napelemcsomagjával. A tisztán széchenyis hallgatókból álló csapat úgy kalkulál, hogy az egyébként is túlterhelt és folyamatosan csúszásokban lévő generálkivitelezők szívesebben költenek olyan rendszerekre, amelyek gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhetők. A könnyen telepíthető és tetszőlegesen optimalizálható, több kategóriában is elérhető LumenBoxot pontosan az ő igényeikre szabták.

„Az Európai Unió szabályozása szerint 2021-től az új építésű társasházak energiaigényét legalább 25 százalékban megújuló forrásból kell fedezni. Ezt az elvárást a magyar vállalkozók többsége napelemekkel teljesíti, ezek telepítése azonban bonyolult, sok munkaerőt igényel, ráadásul az eszközök több elemből állnak, a beszállítók nem mindig küldik időben a szükséges alkatrészeket. A LumenBox előnye itt mutatkozik meg, mi ugyanis kész eszközt gyártunk, felfüggesztéssel, védő áramkörökkel, egyetlen termékbe integrálva, ami jelentősen megkönnyíti a telepítést. Készülékeink hálózatba kapcsolását is biztosítjuk” – mondta Nagy Felicián, a csapat műszaki tervezésért felelős tagja.

Cube Coffee

„A Cube Coffee nemcsak egy pohár, hanem egy közösségi hálózat, amely forradalmasítja az eldobható csomagolásokat” – foglalta össze startupjuk lényegét Vadász Vanessza, a csapat termékfejlesztéssel és designnal foglalkozó tagja. Prezentációjából kiderült: termékük az egyszer használatos, többnyire műanyagból vagy papírból készült kávéspoharakat cserélné le egy visszaváltható, környezetbarát pohárra, amit egyszerűen csak Cube-nak neveznek.

„Sokféle űrtartalmú poharat gyártanak a világon, a Cube viszont moduláris, a mérete tetszőlegesen csökkenthető vagy növelhető, így egy pohár elégíti ki az összes igényt. A pohárhoz tartozik egy tető és egy palást is, ami hordozni fogja a kávézó arculatát és a sajátunkat is, a hőre reagáló chip pedig mutatja, milyen állapotban van a kávénk” – ismertette terméküket a Széchenyi István Egyetemen építésznek tanuló lány.

A bírálók döntése értelmében a Lumen kapott befektetést, ami 20 millió forintos tőkeinjekciót jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.