Vas vármegyében is erősödik a vevői alkupozíció az ingatlanpiacon

Vas vármegyében is erősödik a vevői alkupozíció az ingatlanpiacon
2023. 08. 04., 15:40

A panellakások négyzetméterára csekély mértékben csökkent, a többi ingatlantípust tekintve azonban folytatódott az ingatlanok drágulása Vas vármegyében, a vevői alkunak köszönhetően azonban a helyi tranzakciók 80 százalékban átlagosan 7 százalékkal volt mérsékelhető a vételár. Házgyári lakásra átlagosan 24,4, családi házra 34 millió forintot szántak a vevők idén, újépítésű ingatlanra azonban 50,7 millió forintért szerződtek az ügyfelek. Otthonteremtés céljából a legkeresettebb terület Szombathely és környéke, a tranzakciók 57 százaléka zárult ezen a területen az idei első félévben a Duna House adatai alapján.

„Csekélyebb intenzitással, de folytatódott az ingatlanok drágulása Vas vármegyében, ahol a tavalyi év eladásai alapján számolt négyzetméterárhoz képest átlagosan 5 százalékos emelkedést mutatnak az ingatlanközvetítő hálózat tranzakciós adatai – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. – Az új ingatlanok mellett a használt téglaépítésű lakások és házak átlagos négyzetméterára is emelkedett, azonban a házgyári lakások esetében 3 százalékos enyhülés jellemzi a helyi piacot.” A megfizethetőbb (444 ezer forint/m2) négyzetméterárak a keresleten is nyomot hagytak, emelkedett a panellakások népszerűsége, ugyanis az idei első félévben a vármegyei vásárlók 10 százaléka szerződött ilyen típusú ingatlanra. Aki Vas vármegyében szeretne letelepedni, egy 55 négyzetméteres, élhető méretű panellakást átlagosan 24,4 millió forintért kaphat.

A településszerkezetből adódóan a legkeresettebb ingatlantípus a családiház, a vármegyei vevők közel fele, 48 százaléka preferálta a teret és nyugalmat biztosító, kerttel rendelkező otthonokat. 2023 első félévében átlagosan 103 négyzetméteres házak 34 millió forintért, vagyis 329 ezer forintos négyzetméteráron találtak új tulajdonost ezen a területen.

Annak ellenére, hogy átlagos négyzetméteráruk a tavalyi 464 ezer forintról 504 ezer forintra emelkedett, a használt téglaépítésű lakások iránti kereslet is erősödött. A vevők megközelítőleg 60 négyzetméteres otthonokért 29,7 millió forintot fizettek idén.

Kiugró mértékben növekedtek a vármegyei újépítésű lakások négyzetméterárai. Míg a tavalyi évben átlagosan 600 ezer forint körüli vásárolhattak az ügyfelek egy négyzetmétert, addig 2023-ban már a 790 ezer Ft-ot közelíti az ár, így egy átlagos, 64 négyzetméteres új otthon ára megközelíti az 51 millió forintot. „Mind a négyzetméterárak emelkedése, mind pedig a hitelhez jutás nehézségei nyomot hagytak a vármegye újépítésű ingatlanpiacán. A tavalyi évhez képest a felére csökkent az újépítésű ingatlanok iránti érdeklődés, azonban a „városi" csok kivezetése miatt előrehozott vásárlások még javíthatnak az arányon. A gyermeket vállaló házaspárok számára ugyanis a csok és a hozzá kapcsolódó illetékkedvezmény, valamint a kamattámogatott hitel akár tízmilliós spórolást is jelenthet az ingatlanvásárlás során még az idei évben.  A beruházók pedig a sikeres és hatékony értékesítés miatt egyre gyakrabban veszik igénybe az ingatlanközvetítő hálózatok segítségét” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A vármegyében otthont keresők preferált területe Szombathely és a város körülvevő agglomeráció, a tranzakciók 57 százaléka zárult ezeken a településeken, de népszerűek még a közkedvelt kulturális, illetve egészségturisztikai utazási célpontok, vagyis Kőszeg és Sárvár is. A vármegyeszékhelyen az összes ingatlantípust figyelembe véve átlagosan 13 százalékos áremelkedést mutatnak az adatok, így már 533 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia annak, aki itt tervezi az otthonteremtést. A településen az ingatlanra fordított átlagos összeg meghaladja a 37,5 millió forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS