Vas vármegyében is erősödik a vevői alkupozíció az ingatlanpiacon

Vas vármegyében is erősödik a vevői alkupozíció az ingatlanpiacon
2023. 08. 04., 15:40

A panellakások négyzetméterára csekély mértékben csökkent, a többi ingatlantípust tekintve azonban folytatódott az ingatlanok drágulása Vas vármegyében, a vevői alkunak köszönhetően azonban a helyi tranzakciók 80 százalékban átlagosan 7 százalékkal volt mérsékelhető a vételár. Házgyári lakásra átlagosan 24,4, családi házra 34 millió forintot szántak a vevők idén, újépítésű ingatlanra azonban 50,7 millió forintért szerződtek az ügyfelek. Otthonteremtés céljából a legkeresettebb terület Szombathely és környéke, a tranzakciók 57 százaléka zárult ezen a területen az idei első félévben a Duna House adatai alapján.

„Csekélyebb intenzitással, de folytatódott az ingatlanok drágulása Vas vármegyében, ahol a tavalyi év eladásai alapján számolt négyzetméterárhoz képest átlagosan 5 százalékos emelkedést mutatnak az ingatlanközvetítő hálózat tranzakciós adatai – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. – Az új ingatlanok mellett a használt téglaépítésű lakások és házak átlagos négyzetméterára is emelkedett, azonban a házgyári lakások esetében 3 százalékos enyhülés jellemzi a helyi piacot.” A megfizethetőbb (444 ezer forint/m2) négyzetméterárak a keresleten is nyomot hagytak, emelkedett a panellakások népszerűsége, ugyanis az idei első félévben a vármegyei vásárlók 10 százaléka szerződött ilyen típusú ingatlanra. Aki Vas vármegyében szeretne letelepedni, egy 55 négyzetméteres, élhető méretű panellakást átlagosan 24,4 millió forintért kaphat.

A településszerkezetből adódóan a legkeresettebb ingatlantípus a családiház, a vármegyei vevők közel fele, 48 százaléka preferálta a teret és nyugalmat biztosító, kerttel rendelkező otthonokat. 2023 első félévében átlagosan 103 négyzetméteres házak 34 millió forintért, vagyis 329 ezer forintos négyzetméteráron találtak új tulajdonost ezen a területen.

Annak ellenére, hogy átlagos négyzetméteráruk a tavalyi 464 ezer forintról 504 ezer forintra emelkedett, a használt téglaépítésű lakások iránti kereslet is erősödött. A vevők megközelítőleg 60 négyzetméteres otthonokért 29,7 millió forintot fizettek idén.

Kiugró mértékben növekedtek a vármegyei újépítésű lakások négyzetméterárai. Míg a tavalyi évben átlagosan 600 ezer forint körüli vásárolhattak az ügyfelek egy négyzetmétert, addig 2023-ban már a 790 ezer Ft-ot közelíti az ár, így egy átlagos, 64 négyzetméteres új otthon ára megközelíti az 51 millió forintot. „Mind a négyzetméterárak emelkedése, mind pedig a hitelhez jutás nehézségei nyomot hagytak a vármegye újépítésű ingatlanpiacán. A tavalyi évhez képest a felére csökkent az újépítésű ingatlanok iránti érdeklődés, azonban a „városi" csok kivezetése miatt előrehozott vásárlások még javíthatnak az arányon. A gyermeket vállaló házaspárok számára ugyanis a csok és a hozzá kapcsolódó illetékkedvezmény, valamint a kamattámogatott hitel akár tízmilliós spórolást is jelenthet az ingatlanvásárlás során még az idei évben.  A beruházók pedig a sikeres és hatékony értékesítés miatt egyre gyakrabban veszik igénybe az ingatlanközvetítő hálózatok segítségét” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A vármegyében otthont keresők preferált területe Szombathely és a város körülvevő agglomeráció, a tranzakciók 57 százaléka zárult ezeken a településeken, de népszerűek még a közkedvelt kulturális, illetve egészségturisztikai utazási célpontok, vagyis Kőszeg és Sárvár is. A vármegyeszékhelyen az összes ingatlantípust figyelembe véve átlagosan 13 százalékos áremelkedést mutatnak az adatok, így már 533 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia annak, aki itt tervezi az otthonteremtést. A településen az ingatlanra fordított átlagos összeg meghaladja a 37,5 millió forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 09:10:00
2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt; a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS