Tíz éve nem volt ilyen gyenge január az ingatlanpiacon

Tíz éve nem volt ilyen gyenge január az ingatlanpiacon
2023. 02. 01., 16:11

A Duna House becslése alapján stagnáló november és december után 2023 januárjában újabb mélypontjára süllyedt az ingatlanpiac.

Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 5853 januári adásvétel az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció januárban. A januári adat decemberhez képest 10, 2022 januárjához képest 46 százalékos visszaesést jelent. A lassuló, mélyponton lévő piachoz elsősorban az eladóknak kell jobban alkalmazkodni az eladási árak újragondolásával, csökkentésével, míg a vevők jobb alkupozícióba kerülhetnek.

A Duna House várakozásai szerint idén sem várható a piac erősödése, az ingatlanközvetítő éves előrejelzése a 90–110 ezer közötti adásvételi sávot jelölte meg az idei várható volumennel kapcsolatban, amelyet az első januári becsült adat megerősít. Emlékeztetőül a 2008-as válság utáni időszakban 2009 és 2013 között a lakáspiaci tranzakciók száma 90 ezer körül mozgott éves szinten.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai alapján 2023 januárjában az ingatlanpiaccal párhuzamosan a hitelvolumen is jelentősen csökkent. A Credipass becslése szerint az év első hónapjában 37 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, amely az előző hónaphoz képest 10 százalékos, az előző év januárjához képest 66 százalékos csökkenést jelent. Fontos megjegyezni azonban, hogy tavaly év elején a Zöldhitel még jelentős hatással volt a teljes piacra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS