Tíz éve nem volt ilyen gyenge január az ingatlanpiacon

Tíz éve nem volt ilyen gyenge január az ingatlanpiacon
2023. 02. 01., 16:11

A Duna House becslése alapján stagnáló november és december után 2023 januárjában újabb mélypontjára süllyedt az ingatlanpiac.

Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 5853 januári adásvétel az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció januárban. A januári adat decemberhez képest 10, 2022 januárjához képest 46 százalékos visszaesést jelent. A lassuló, mélyponton lévő piachoz elsősorban az eladóknak kell jobban alkalmazkodni az eladási árak újragondolásával, csökkentésével, míg a vevők jobb alkupozícióba kerülhetnek.

A Duna House várakozásai szerint idén sem várható a piac erősödése, az ingatlanközvetítő éves előrejelzése a 90–110 ezer közötti adásvételi sávot jelölte meg az idei várható volumennel kapcsolatban, amelyet az első januári becsült adat megerősít. Emlékeztetőül a 2008-as válság utáni időszakban 2009 és 2013 között a lakáspiaci tranzakciók száma 90 ezer körül mozgott éves szinten.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai alapján 2023 januárjában az ingatlanpiaccal párhuzamosan a hitelvolumen is jelentősen csökkent. A Credipass becslése szerint az év első hónapjában 37 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, amely az előző hónaphoz képest 10 százalékos, az előző év januárjához képest 66 százalékos csökkenést jelent. Fontos megjegyezni azonban, hogy tavaly év elején a Zöldhitel még jelentős hatással volt a teljes piacra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS