Országosan stagnáltak, Budapesten is csak alig emelkedtek a lakbérek októberben

Országosan stagnáltak, Budapesten is csak alig emelkedtek a lakbérek októberben
2022. 11. 21., 18:17

2022 októberében az országos lakbérindex 19, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 9,6, illetve 12 százalékkal elmaradt attól – derül ki a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. október” című kiadványból.

Második hónapja nincs érdemi változás a lakbérek terén

Az előző hónapok gyors ütemű lakbéremelkedése 2022 augusztusában jelentősen lelassult, majd szeptemberben megállt. Októberben sem változtak érdemben a kínálati díjak: országosan 0,1, Budapesten 0,5 százalékkal nőttek egy hónap alatt.

Az előző év azonos időszakinál országosan 22, Budapesten 23 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 73, illetve 65 százalékkal voltak magasabbak az októberi lakbérek.

Bár a nominális kínálati díjak 2022 márciusától országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (2022 októberében már 19, illetve 15 százalékkal), reálértéken számítva továbbra is elmaradtak attól. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek októberben országosan 9,6, Budapesten 12 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten a pesti belső és külső kerületekben 1,1, illetve 0,5, a budai egyéb kerületekben pedig – az előző havi jelentősebb csökkenés után – 2,0 százalékkal emelkedtek a lakbérek az előző hónaphoz képest. Ezzel szemben a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben 2,3, illetve 0,7 százalékkal csökkentek egy hónap alatt.

Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb drágulás (27 százalék), a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben egyaránt 21, a budai egyéb, illetve a pesti külső kerületekben pedig 22 és 19 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy év alatt.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

Elsősorban a fővárosban csökkent a kínálat

A 2022 első tíz hónapjában figyelembe vett hirdetések 58 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent, 2020 első tíz hónapjához képest 19, a 2021. azonos időszakihoz mérten 22 százalékkal.

A 2022 első tíz hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 72 m2-es) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen stabilnak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években számottevően ingadozott.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (93 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 7 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,2 százaléka volt családi ház. 2022 január–októberében a fővárosban a hirdetések 45, országosan 46 százaléka származott magánszemélyektől.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS