Országosan stagnáltak, Budapesten is csak alig emelkedtek a lakbérek októberben

Országosan stagnáltak, Budapesten is csak alig emelkedtek a lakbérek októberben
2022. 11. 21., 18:17

2022 októberében az országos lakbérindex 19, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 9,6, illetve 12 százalékkal elmaradt attól – derül ki a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. október” című kiadványból.

Második hónapja nincs érdemi változás a lakbérek terén

Az előző hónapok gyors ütemű lakbéremelkedése 2022 augusztusában jelentősen lelassult, majd szeptemberben megállt. Októberben sem változtak érdemben a kínálati díjak: országosan 0,1, Budapesten 0,5 százalékkal nőttek egy hónap alatt.

Az előző év azonos időszakinál országosan 22, Budapesten 23 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 73, illetve 65 százalékkal voltak magasabbak az októberi lakbérek.

Bár a nominális kínálati díjak 2022 márciusától országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (2022 októberében már 19, illetve 15 százalékkal), reálértéken számítva továbbra is elmaradtak attól. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek októberben országosan 9,6, Budapesten 12 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten a pesti belső és külső kerületekben 1,1, illetve 0,5, a budai egyéb kerületekben pedig – az előző havi jelentősebb csökkenés után – 2,0 százalékkal emelkedtek a lakbérek az előző hónaphoz képest. Ezzel szemben a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben 2,3, illetve 0,7 százalékkal csökkentek egy hónap alatt.

Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb drágulás (27 százalék), a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben egyaránt 21, a budai egyéb, illetve a pesti külső kerületekben pedig 22 és 19 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy év alatt.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

Elsősorban a fővárosban csökkent a kínálat

A 2022 első tíz hónapjában figyelembe vett hirdetések 58 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent, 2020 első tíz hónapjához képest 19, a 2021. azonos időszakihoz mérten 22 százalékkal.

A 2022 első tíz hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 72 m2-es) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen stabilnak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években számottevően ingadozott.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (93 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 7 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,2 százaléka volt családi ház. 2022 január–októberében a fővárosban a hirdetések 45, országosan 46 százaléka származott magánszemélyektől.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS