MLBKT: lendületes bővülés decemberben

2023. 01. 02., 12:14

A beszerzésimenedzser-index (BMI)szezonálisan kiigazított decemberi értéke 63,1, magasabb a novemberi 56,0 értéknél – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

A korábbi decemberi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú decemberi havi átlag (53,2, és meghaladja az előző három év e havi értékeinek átlagát (58,9) is. A felmérésben vizsgált részindexek a késztermékkészletek indexet és az árindexet kivéve nőttek.

A foglalkoztatottságindex értéke 2,3 százalékponttal magasabb volt decemberben, bővülést mutat immár tizenötödik alkalommal. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami most decemberben gyorsabb ütemben bővült (55,4) – közölte az MLBKT.

Decemberben nőtt a termelési mennyiség indexe, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi, 1995 óta ez a második legmagasabb december havi érték.

Az új rendelések indexe szintén emelkedett, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe nőtt, az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi decemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe nőtt, 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az idei indexérték a második legmagasabb e havi érték 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt novemberhez képest, ezzel együtt huszonegyedik alkalommal mutat bővülést.

A beszerzési árak esetében a decemberi index csökkent, de bőven 50,0 pont felett maradva intenzív és tartós árnövekedést jelez.

A késztermékkészletek indexe decemberben alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de értéke fellendülésre utal.

A külpiaci mutatók fellendülést mutatnak, az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll, az importindex esetében stabilabb bővülésről lehet beszélni. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS