Meddig tartják magukat a budapesti ingatlanárak?

2021. 02. 22., 16:00

A családi házak és a téglalakások átlagos négyzetméterárainak alakulását az Ingalannet.hu szakértői vizsgálták.

Előző cikkünkben a tavalyi évet összegeztük a fővárosi és vidéki lakásárak alakulásának tekintetében, az 5 százalékos lakásáfa visszaigénylésének megjelenése által előidézett megnövekvő keresletről is szót ejtve. Ezúttal két ingatlantípus árváltozásait vettük górcső alá Budapesten – a családi házak, illetve a téglalakások átlagos négyzetméter áraira voltunk kíváncsiak.

Eltérő mértékű árváltozás az egyes ingatlantípusok és kerületek tekintetében

Ha a 2021 januárjában aktuális átlagos négyzetméterárakat viszonyítjuk a tavalyi év azonos hónapjához, a fővárosban eladásra kínált összes lakóingatlan típusra átlagosan 2,4 százalékos áremelkedés jellemző. Ugyanakkor egyes kerületekben ennél jóval nagyobb mértékű változás ment végbe – az Ingatlannet.hu statisztikái szerint a XV. kerületben például közel 15 százalékot drágultak az ingatlanok egy év leforgása alatt. Volt, ahol ezzel szemben csökkent az átlagos négyzetméterár. Soroksáron közel 9 százalékkal esett az árszínvonal, ami az összes ingatlantípus kínálati árait illeti.

A családi házak drágultak leginkább

Az árváltozás százalékos mértékét tekintve, a budapesti használt ingatlanok közül a családi házak átlagos négyzetméterára változott a legnagyobb arányban. A főváros összes kerületét figyelembe véve, átlagosan 3,05 százalékkal kell többet fizetnie annak, aki 2020 januárja helyett idén év elején szeretett volna családi házhoz jutni Budapesten.

Mennyit is jelent ez az egyes kerületekben? A legnagyobb mértékű áremelkedés az egy év leforgása alatt Erzsébetvárosban mutatkozott, itt másfélszeresére nőttek az átlagos négyzetméterárak. Tehát egy 80 négyzetméteres használt ház esetében az átlagos kínálati ár 2020 januárjához képest 2021 első hónapjára összesen körülbelül 16,7 millió forinttal volt magasabb.

Újpesten szintén jelentős, 22,7 százalékos áremelkedés volt tapasztalható, ami az átlagos kínálati négyzetméterárat a kerületben 111 ezer forinttal növelte. A II. és a X. kerületben egyaránt 108 és fél ezer forinttal kerültek többe a használt házak négyzetméterenként a tavalyi év elejéhez hasonlítva.

Ezekben a kerületekben kerülnek kevesebbe a használt házak

Mindemellett találhatunk olyan városrészeket, ahol az alku előtti árak jelentősen csökkentek a tavalyiakhoz képest. Józsefvárosban és Budaváron például rendre 157, illetve 143 ezer forinttal kértek kevesebbet átlagosan egy négyzetméterért. Ennek ellenére természetesen az I. kerület továbbra is az egyik legdrágább környék maradt. A tavalyi évet tekintve, a családi házak piacán a 12 hónapból 8 hónapban Budavár kerületben találhattuk a legmagasabb átlagos kínálati árakat.

2 százalékkal drágultak az eladó lakások

Ami a téglalakásokat illeti, a fővárosban található eladó ingatlanok átlagos négyzetméterárai közel 2 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy az összes kerület adatait beleszámítva, 2021. januárban átlagosan 16 ezer forinttal kellett többet fizetni négyzetméterenként egy budapesti lakásért, mint egy évvel korábban. A legnagyobb arányú drágulás a XV. kerületre volt jellemző. Rákospalota városrészében ugyanis közel 23 százalékkal, azaz 137 ezer forinttal magasabb átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a téglalakásokat.

Szintén jelentősen, több mint tizedével drágult a budafok-tétényi lakáskínálat. A XXII. kerületben idén januárban lakást vásárlók tehát kb. 73,5 ezer forint/m2-rel magasabb vételárral számolhattak a tavaly év eleji árakhoz képest.

12 kerületben olcsóbb lett a téglalakás

A fentiek ellenére azonban több kerületben csökkent a lakások átlagos, négyzetméterenkénti kínálati ára, mint amennyiben drágultak ezek az ingatlanok. Soroksáron volt ez a legjellemzőbb, ahol négyzetméterenként 71 ezer forintot takaríthatott meg az, aki 2020-ról idénre halasztotta a lakásvásárlást. Pesterzsébet eladó téglalakásai is jóval olcsóbbak lettek az elmúlt egy évben – 8 és fél százalékkal csökkent az átlagos négyzetméterár ebben a kerületben, azaz az itteni lakásokat idén januárban a tavalyi év azonos hónapjához képest négyzetméterenként 48 ezer forinttal alacsonyabb áron kínálták.

A fővárosban hagyományosan legdrágábbnak számító ingatlantípus árainak alakulásáról megoszlanak a szakértői vélemények, minimális csökkenésre, de legalábbis stagnálásra számítanak az első negyedévben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 17:41:04
30 ingyenesen letölthető játékból 24-ben volt lehetőség a játékon belüli vásárlásra. A közbenső reklámok gyakran „jutalmakat” ígérnek, vásárlásra vagy újabb letöltésekre ösztönöznek – többek között ezeket tárták fel a Gazdasági Versenyhivatal szakértői a mobiltelefonra ingyenesen letölthető, gyermekeket célzó játékok gyorselemzése során.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS