Meddig tartják magukat a budapesti ingatlanárak?

2021. 02. 22., 16:00

A családi házak és a téglalakások átlagos négyzetméterárainak alakulását az Ingalannet.hu szakértői vizsgálták.

Előző cikkünkben a tavalyi évet összegeztük a fővárosi és vidéki lakásárak alakulásának tekintetében, az 5 százalékos lakásáfa visszaigénylésének megjelenése által előidézett megnövekvő keresletről is szót ejtve. Ezúttal két ingatlantípus árváltozásait vettük górcső alá Budapesten – a családi házak, illetve a téglalakások átlagos négyzetméter áraira voltunk kíváncsiak.

Eltérő mértékű árváltozás az egyes ingatlantípusok és kerületek tekintetében

Ha a 2021 januárjában aktuális átlagos négyzetméterárakat viszonyítjuk a tavalyi év azonos hónapjához, a fővárosban eladásra kínált összes lakóingatlan típusra átlagosan 2,4 százalékos áremelkedés jellemző. Ugyanakkor egyes kerületekben ennél jóval nagyobb mértékű változás ment végbe – az Ingatlannet.hu statisztikái szerint a XV. kerületben például közel 15 százalékot drágultak az ingatlanok egy év leforgása alatt. Volt, ahol ezzel szemben csökkent az átlagos négyzetméterár. Soroksáron közel 9 százalékkal esett az árszínvonal, ami az összes ingatlantípus kínálati árait illeti.

A családi házak drágultak leginkább

Az árváltozás százalékos mértékét tekintve, a budapesti használt ingatlanok közül a családi házak átlagos négyzetméterára változott a legnagyobb arányban. A főváros összes kerületét figyelembe véve, átlagosan 3,05 százalékkal kell többet fizetnie annak, aki 2020 januárja helyett idén év elején szeretett volna családi házhoz jutni Budapesten.

Mennyit is jelent ez az egyes kerületekben? A legnagyobb mértékű áremelkedés az egy év leforgása alatt Erzsébetvárosban mutatkozott, itt másfélszeresére nőttek az átlagos négyzetméterárak. Tehát egy 80 négyzetméteres használt ház esetében az átlagos kínálati ár 2020 januárjához képest 2021 első hónapjára összesen körülbelül 16,7 millió forinttal volt magasabb.

Újpesten szintén jelentős, 22,7 százalékos áremelkedés volt tapasztalható, ami az átlagos kínálati négyzetméterárat a kerületben 111 ezer forinttal növelte. A II. és a X. kerületben egyaránt 108 és fél ezer forinttal kerültek többe a használt házak négyzetméterenként a tavalyi év elejéhez hasonlítva.

Ezekben a kerületekben kerülnek kevesebbe a használt házak

Mindemellett találhatunk olyan városrészeket, ahol az alku előtti árak jelentősen csökkentek a tavalyiakhoz képest. Józsefvárosban és Budaváron például rendre 157, illetve 143 ezer forinttal kértek kevesebbet átlagosan egy négyzetméterért. Ennek ellenére természetesen az I. kerület továbbra is az egyik legdrágább környék maradt. A tavalyi évet tekintve, a családi házak piacán a 12 hónapból 8 hónapban Budavár kerületben találhattuk a legmagasabb átlagos kínálati árakat.

2 százalékkal drágultak az eladó lakások

Ami a téglalakásokat illeti, a fővárosban található eladó ingatlanok átlagos négyzetméterárai közel 2 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy az összes kerület adatait beleszámítva, 2021. januárban átlagosan 16 ezer forinttal kellett többet fizetni négyzetméterenként egy budapesti lakásért, mint egy évvel korábban. A legnagyobb arányú drágulás a XV. kerületre volt jellemző. Rákospalota városrészében ugyanis közel 23 százalékkal, azaz 137 ezer forinttal magasabb átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a téglalakásokat.

Szintén jelentősen, több mint tizedével drágult a budafok-tétényi lakáskínálat. A XXII. kerületben idén januárban lakást vásárlók tehát kb. 73,5 ezer forint/m2-rel magasabb vételárral számolhattak a tavaly év eleji árakhoz képest.

12 kerületben olcsóbb lett a téglalakás

A fentiek ellenére azonban több kerületben csökkent a lakások átlagos, négyzetméterenkénti kínálati ára, mint amennyiben drágultak ezek az ingatlanok. Soroksáron volt ez a legjellemzőbb, ahol négyzetméterenként 71 ezer forintot takaríthatott meg az, aki 2020-ról idénre halasztotta a lakásvásárlást. Pesterzsébet eladó téglalakásai is jóval olcsóbbak lettek az elmúlt egy évben – 8 és fél százalékkal csökkent az átlagos négyzetméterár ebben a kerületben, azaz az itteni lakásokat idén januárban a tavalyi év azonos hónapjához képest négyzetméterenként 48 ezer forinttal alacsonyabb áron kínálták.

A fővárosban hagyományosan legdrágábbnak számító ingatlantípus árainak alakulásáról megoszlanak a szakértői vélemények, minimális csökkenésre, de legalábbis stagnálásra számítanak az első negyedévben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS