Így zárta 2020-at a hazai ingatlanpiac

2021. 01. 14., 09:00

Milyen volt ez a mindenki számára nehéz év a magyar ingatlanpiacon? Az Ingatlannet.hu szakértőinek elemzése.

Előző cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy mire elég 20 millió forint, és hogy hol érdemes most ingatlanba fektetni a pénzünket, figyelembe véve a régióközpontokat. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy hogyan is zárta ezt a mindenki számára nehéz évet a magyar ingatlanpiac, kitérve a fővárosra és környékére, valamint a nagyobb vidéki városokra is.

Szó sincs ingatlanpiaci válságról?

A magyar használtlakás-piacon az évek óta tartó nagymértékű drágulás természetes mérséklődése már 2019. második felében érezhető volt, azonban 2020-ban csupán ezt a folyamatot erősítette a koronavírus járvány. Összességében tekintve a magyar ingatlanpiacot, drasztikus árzuhanásról szó nincs, sőt, 2020-ban csaknem 8 százalékos drágulás történt országosan. Persze sok településen volt tapasztalható kisebb-nagyobb visszaesés, azonban e hatásokat korrigálta több esemény is. Például – az új otthonteremtési program részeként – az 5 százalékos lakásáfa visszaigénylés esetén jelentkező, egyre növő kereslet hatására a kínálati árak is kúsznak feljebb. Ami talán a koronavírus járvány hatása miatt vesztesnek mondható a hazai ingatlanpiacon, az a bérleti piac.

A fővárosi lakáspiacot is enyhe drágulás jellemezte

Talán a fővárost érintette a legjobban a koronavírus járvány okozta negatív hatások sorozata. A tavalyi év során tapasztalhattuk Budapesten és az agglomerációban a bérleti díjak nagymértékű visszaesését, a kiadó és eladó lakások kínálatának növekedését, valamint a használt lakások esetében az árszínvonal csökkenését is. Összességében a tavalyi év során ennek ellenére is az átlagárak esetén 1,3 százalékos drágulást figyelhettünk meg. Azonban előző évekhez képest a drágulás mértéke a főváros esetén – a járványnak is köszönhetően – igencsak mérséklődött.

Budapest és az agglomeráció használtlakás-piacát tekintve tehát nagymértékű változások nem mentek végbe egy év távlatában.  2020 második felében az átlagos kínálati árak 1,5 százalékkal estek vissza. A tavalyi év utolsó negyedévében az agglomeráció lakóingatlanjai esetén az átlagos kínálati ár négyzetméterenként 764 ezer forint volt. 2020 első negyedévében mért adatokhoz képest ez csak 1–2 ezer forinttal marad el. A főváros lakóingatlanjai – családi házak, tégla- és panellakások – esetén a második, illetve a harmadik negyedévben az átlagos kínálati ár 767, valamint 772 ezer forint volt négyzetméterenként. Ez alapján elmondható, hogy a fővárosi családi házak, téglalakások, valamint panellakások összességét tekintve az átlagos négyzetméterár kisebb-nagyobb kilengésekkel, de stagnált.

Nagy volt az áremelkedés a vidéki megyékben

A vidéki megyék esetén is egy kisebb mértékű drágulást volt tapasztalható az elmúlt egy évben, tehát a megyék esetén – csupán egy megye kivételével – nem csökkent az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára. A nagyobb mértékű áremelkedés az olcsóbb megyékben volt inkább jellemző, így a megyék között a következő rangsor állítható fel: a legnagyobb mértékű drágulás Vas megyében volt, 35 százalékkal nőttek az átlagos árak. Ezt követi Heves megye 21 százalékkal, majd pedig Nógrád megye, 20 százalékkal. Csupán egyetlen megye esetén csökkentek a lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai: Somogy megyében egy kisebb mértékű, 5 százalékos visszaesést tapasztalhattunk.

Ingatlannet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 09., 08:00
A klímaváltozás nem csak azt eredményezi, hogy kutya meleg van nyáron, hanem szervesen összefügg a mezőgazdaságunkkal vagy éppen a kedvenc édességeinkkel. A jelekről, az irányokról, a társadalmi rugalmasságról Nagy Balázs geográfust, az ELTE egyetemi docensét kérdeztük.
2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.
2024-07-11 20:10:40
BOLDI Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész és Incze Mózes Munkácsy Mihály-díjas festőművész állít ki közösen a szegedi REÖK-ben. Együttműködésük nyomán különleges, a két ágazatot kölcsönhatásba hozó tárlat nyílik Rezonancia címen, amelyet július 13-ától tekinthet meg a közönség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS