Így zárta 2020-at a hazai ingatlanpiac

2021. 01. 14., 09:00

Milyen volt ez a mindenki számára nehéz év a magyar ingatlanpiacon? Az Ingatlannet.hu szakértőinek elemzése.

Előző cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy mire elég 20 millió forint, és hogy hol érdemes most ingatlanba fektetni a pénzünket, figyelembe véve a régióközpontokat. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy hogyan is zárta ezt a mindenki számára nehéz évet a magyar ingatlanpiac, kitérve a fővárosra és környékére, valamint a nagyobb vidéki városokra is.

Szó sincs ingatlanpiaci válságról?

A magyar használtlakás-piacon az évek óta tartó nagymértékű drágulás természetes mérséklődése már 2019. második felében érezhető volt, azonban 2020-ban csupán ezt a folyamatot erősítette a koronavírus járvány. Összességében tekintve a magyar ingatlanpiacot, drasztikus árzuhanásról szó nincs, sőt, 2020-ban csaknem 8 százalékos drágulás történt országosan. Persze sok településen volt tapasztalható kisebb-nagyobb visszaesés, azonban e hatásokat korrigálta több esemény is. Például – az új otthonteremtési program részeként – az 5 százalékos lakásáfa visszaigénylés esetén jelentkező, egyre növő kereslet hatására a kínálati árak is kúsznak feljebb. Ami talán a koronavírus járvány hatása miatt vesztesnek mondható a hazai ingatlanpiacon, az a bérleti piac.

A fővárosi lakáspiacot is enyhe drágulás jellemezte

Talán a fővárost érintette a legjobban a koronavírus járvány okozta negatív hatások sorozata. A tavalyi év során tapasztalhattuk Budapesten és az agglomerációban a bérleti díjak nagymértékű visszaesését, a kiadó és eladó lakások kínálatának növekedését, valamint a használt lakások esetében az árszínvonal csökkenését is. Összességében a tavalyi év során ennek ellenére is az átlagárak esetén 1,3 százalékos drágulást figyelhettünk meg. Azonban előző évekhez képest a drágulás mértéke a főváros esetén – a járványnak is köszönhetően – igencsak mérséklődött.

Budapest és az agglomeráció használtlakás-piacát tekintve tehát nagymértékű változások nem mentek végbe egy év távlatában.  2020 második felében az átlagos kínálati árak 1,5 százalékkal estek vissza. A tavalyi év utolsó negyedévében az agglomeráció lakóingatlanjai esetén az átlagos kínálati ár négyzetméterenként 764 ezer forint volt. 2020 első negyedévében mért adatokhoz képest ez csak 1–2 ezer forinttal marad el. A főváros lakóingatlanjai – családi házak, tégla- és panellakások – esetén a második, illetve a harmadik negyedévben az átlagos kínálati ár 767, valamint 772 ezer forint volt négyzetméterenként. Ez alapján elmondható, hogy a fővárosi családi házak, téglalakások, valamint panellakások összességét tekintve az átlagos négyzetméterár kisebb-nagyobb kilengésekkel, de stagnált.

Nagy volt az áremelkedés a vidéki megyékben

A vidéki megyék esetén is egy kisebb mértékű drágulást volt tapasztalható az elmúlt egy évben, tehát a megyék esetén – csupán egy megye kivételével – nem csökkent az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára. A nagyobb mértékű áremelkedés az olcsóbb megyékben volt inkább jellemző, így a megyék között a következő rangsor állítható fel: a legnagyobb mértékű drágulás Vas megyében volt, 35 százalékkal nőttek az átlagos árak. Ezt követi Heves megye 21 százalékkal, majd pedig Nógrád megye, 20 százalékkal. Csupán egyetlen megye esetén csökkentek a lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai: Somogy megyében egy kisebb mértékű, 5 százalékos visszaesést tapasztalhattunk.

Ingatlannet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS