Ingatlanpiac: mire elég most 20 millió forint?

2020. 12. 07., 16:15

Az ingatlanpiacon az idei évben is hatalmas árkülönbségek vannak egyes városok között, sőt a városokon belül ingatlantípusok között is. A koronavírus miatt most még nagyobb eltérésekkel találkozhatunk, ugyanis néhol érvényesült a járvány-hatás és áresést okozott, máshol viszont továbbra is drágultak az ingatlanok. Az Ingatlannet.hu a régióközpontokat vizsgálva mutatja be, hogy mire elég 20 millió forint, és hogy hol érdemes most ingatlanba fektetni a pénzünket.

Tágas családi házak

Nem meglepő talán, hogy a legmagasabb ingatlanárak a fővárosban vannak. Budapesten a használt családi házakat átlagosan 556 ezer Ft/m²-ért kínálták eladásra az októberi hónapban. Ennek alapján a fővárosban 20 millió forint mindössze 36 m²-re volt elegendő. Az ingatlannet.hu elemzéséből jól látszik, hogy Szegeden, Székesfehérváron és Debrecenben közel azonos négyzetméter árakon lehetett családi házat találni. Így ezen régióközpontokban a 20 millió forintos büdzséből idén októberben átlagosan egy 50–55 m²-es házat pályázhattak meg a vásárlók.

Győrben a családi házakat mintegy 335 ezer Ft/m² átlagáron kínálták eladásra a tulajdonosok. Az ország másik felén, Pécsen, az ugyanilyen típusú ingatlanokat 50 ezer forinttal olcsóbban hirdették eladásra. Tehát a győri és pécsi októberi átlagárakkal számolva 20 millió forint 60-70 m²-rel egyezett meg. A legalacsonyabb és legkedvezőbb négyzetméterár a családi házak tekintetében Miskolcon volt. A városban ilyen átlagár mellett a keretösszegünkből egy méretes, közel 86 négyzetméteres családi házat kaphattunk volna.

Kislakások, minigarzonok

A lakáspiacon jellemzően magasabbak az átlag kínálati árak, mint a családi házak esetében. Ez azt jelenti, hogy itt még kevesebbre elég a pénzünk. Az ősz második hónapjában, a székesfehérvári és győri téglalakások egyetlen négyzetméterének átlagára meghaladta a fél milliós összeget is. Ez alapján 20 millió forint mindössze 38 m²-t futott ki. Az alig 40 négyzetméteres alapterület talán kevésnek tűnik, de a vizsgált városok közül idén októberben  20 millió forint Debrecenben és Budapesten még kevesebbre, átlagosan 20–30 m²-re volt elegendő. Persze voltak olyan régióközpontok, ahol már egy elfogadható életteret lehetett kapni a 20 milliós keretösszegért: Miskolcon, Pécsen és Szegeden átlagosan 40–50 m²-t.

A fővárosban nemcsak a téglalakások, hanem a panellakások is drágának számítanak, az októberi átlag négyzetméter áruk alapján a keretösszegért cserébe átlagosan 35 m²-t ajánlottak az eladók. A többi régióközpontban pedig átlagosan 40-80 m²-t kínáltak 20 millió forintért.

Vidéken élni az új trend

A koronavírus fenekestül felfordította a 2020-as évünket. Az ingatlanpiacon is egy egészen új trend jelent meg. A vírushelyzet alatt csökkenő vidéki ingatlanárak ugyanis vonzóvá tették az emberek számára, hogy Budapesttől távolabb költözzenek. Ebben a nehéz időszakban a vidéken felül előtérbe került a home office, illetve a zöld övezetek értéke is. Ez utóbbi pedig még inkább a vidéki ingatlanok mellett szólnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS