Ingatlanpiac: mire elég most 20 millió forint?

2020. 12. 07., 16:15

Az ingatlanpiacon az idei évben is hatalmas árkülönbségek vannak egyes városok között, sőt a városokon belül ingatlantípusok között is. A koronavírus miatt most még nagyobb eltérésekkel találkozhatunk, ugyanis néhol érvényesült a járvány-hatás és áresést okozott, máshol viszont továbbra is drágultak az ingatlanok. Az Ingatlannet.hu a régióközpontokat vizsgálva mutatja be, hogy mire elég 20 millió forint, és hogy hol érdemes most ingatlanba fektetni a pénzünket.

Tágas családi házak

Nem meglepő talán, hogy a legmagasabb ingatlanárak a fővárosban vannak. Budapesten a használt családi házakat átlagosan 556 ezer Ft/m²-ért kínálták eladásra az októberi hónapban. Ennek alapján a fővárosban 20 millió forint mindössze 36 m²-re volt elegendő. Az ingatlannet.hu elemzéséből jól látszik, hogy Szegeden, Székesfehérváron és Debrecenben közel azonos négyzetméter árakon lehetett családi házat találni. Így ezen régióközpontokban a 20 millió forintos büdzséből idén októberben átlagosan egy 50–55 m²-es házat pályázhattak meg a vásárlók.

Győrben a családi házakat mintegy 335 ezer Ft/m² átlagáron kínálták eladásra a tulajdonosok. Az ország másik felén, Pécsen, az ugyanilyen típusú ingatlanokat 50 ezer forinttal olcsóbban hirdették eladásra. Tehát a győri és pécsi októberi átlagárakkal számolva 20 millió forint 60-70 m²-rel egyezett meg. A legalacsonyabb és legkedvezőbb négyzetméterár a családi házak tekintetében Miskolcon volt. A városban ilyen átlagár mellett a keretösszegünkből egy méretes, közel 86 négyzetméteres családi házat kaphattunk volna.

Kislakások, minigarzonok

A lakáspiacon jellemzően magasabbak az átlag kínálati árak, mint a családi házak esetében. Ez azt jelenti, hogy itt még kevesebbre elég a pénzünk. Az ősz második hónapjában, a székesfehérvári és győri téglalakások egyetlen négyzetméterének átlagára meghaladta a fél milliós összeget is. Ez alapján 20 millió forint mindössze 38 m²-t futott ki. Az alig 40 négyzetméteres alapterület talán kevésnek tűnik, de a vizsgált városok közül idén októberben  20 millió forint Debrecenben és Budapesten még kevesebbre, átlagosan 20–30 m²-re volt elegendő. Persze voltak olyan régióközpontok, ahol már egy elfogadható életteret lehetett kapni a 20 milliós keretösszegért: Miskolcon, Pécsen és Szegeden átlagosan 40–50 m²-t.

A fővárosban nemcsak a téglalakások, hanem a panellakások is drágának számítanak, az októberi átlag négyzetméter áruk alapján a keretösszegért cserébe átlagosan 35 m²-t ajánlottak az eladók. A többi régióközpontban pedig átlagosan 40-80 m²-t kínáltak 20 millió forintért.

Vidéken élni az új trend

A koronavírus fenekestül felfordította a 2020-as évünket. Az ingatlanpiacon is egy egészen új trend jelent meg. A vírushelyzet alatt csökkenő vidéki ingatlanárak ugyanis vonzóvá tették az emberek számára, hogy Budapesttől távolabb költözzenek. Ebben a nehéz időszakban a vidéken felül előtérbe került a home office, illetve a zöld övezetek értéke is. Ez utóbbi pedig még inkább a vidéki ingatlanok mellett szólnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 15:08:00
A más által írt írásbeli magánvégrendelet érvényességi feltétele két végrendeleti tanú alkalmazása. Előfordulnak olyan esetek, amikor a végrendelet a tanúk olvasható nevét nem, csak az aláírásukat tartalmazza. Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható és a neve az okiratból sem tűnik ki? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS