Ingatlanpiac: mire elég most 20 millió forint?

2020. 12. 07., 16:15

Az ingatlanpiacon az idei évben is hatalmas árkülönbségek vannak egyes városok között, sőt a városokon belül ingatlantípusok között is. A koronavírus miatt most még nagyobb eltérésekkel találkozhatunk, ugyanis néhol érvényesült a járvány-hatás és áresést okozott, máshol viszont továbbra is drágultak az ingatlanok. Az Ingatlannet.hu a régióközpontokat vizsgálva mutatja be, hogy mire elég 20 millió forint, és hogy hol érdemes most ingatlanba fektetni a pénzünket.

Tágas családi házak

Nem meglepő talán, hogy a legmagasabb ingatlanárak a fővárosban vannak. Budapesten a használt családi házakat átlagosan 556 ezer Ft/m²-ért kínálták eladásra az októberi hónapban. Ennek alapján a fővárosban 20 millió forint mindössze 36 m²-re volt elegendő. Az ingatlannet.hu elemzéséből jól látszik, hogy Szegeden, Székesfehérváron és Debrecenben közel azonos négyzetméter árakon lehetett családi házat találni. Így ezen régióközpontokban a 20 millió forintos büdzséből idén októberben átlagosan egy 50–55 m²-es házat pályázhattak meg a vásárlók.

Győrben a családi házakat mintegy 335 ezer Ft/m² átlagáron kínálták eladásra a tulajdonosok. Az ország másik felén, Pécsen, az ugyanilyen típusú ingatlanokat 50 ezer forinttal olcsóbban hirdették eladásra. Tehát a győri és pécsi októberi átlagárakkal számolva 20 millió forint 60-70 m²-rel egyezett meg. A legalacsonyabb és legkedvezőbb négyzetméterár a családi házak tekintetében Miskolcon volt. A városban ilyen átlagár mellett a keretösszegünkből egy méretes, közel 86 négyzetméteres családi házat kaphattunk volna.

Kislakások, minigarzonok

A lakáspiacon jellemzően magasabbak az átlag kínálati árak, mint a családi házak esetében. Ez azt jelenti, hogy itt még kevesebbre elég a pénzünk. Az ősz második hónapjában, a székesfehérvári és győri téglalakások egyetlen négyzetméterének átlagára meghaladta a fél milliós összeget is. Ez alapján 20 millió forint mindössze 38 m²-t futott ki. Az alig 40 négyzetméteres alapterület talán kevésnek tűnik, de a vizsgált városok közül idén októberben  20 millió forint Debrecenben és Budapesten még kevesebbre, átlagosan 20–30 m²-re volt elegendő. Persze voltak olyan régióközpontok, ahol már egy elfogadható életteret lehetett kapni a 20 milliós keretösszegért: Miskolcon, Pécsen és Szegeden átlagosan 40–50 m²-t.

A fővárosban nemcsak a téglalakások, hanem a panellakások is drágának számítanak, az októberi átlag négyzetméter áruk alapján a keretösszegért cserébe átlagosan 35 m²-t ajánlottak az eladók. A többi régióközpontban pedig átlagosan 40-80 m²-t kínáltak 20 millió forintért.

Vidéken élni az új trend

A koronavírus fenekestül felfordította a 2020-as évünket. Az ingatlanpiacon is egy egészen új trend jelent meg. A vírushelyzet alatt csökkenő vidéki ingatlanárak ugyanis vonzóvá tették az emberek számára, hogy Budapesttől távolabb költözzenek. Ebben a nehéz időszakban a vidéken felül előtérbe került a home office, illetve a zöld övezetek értéke is. Ez utóbbi pedig még inkább a vidéki ingatlanok mellett szólnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS