Így látja a jegybank a kétszámjegyű inflációt

2022. 06. 08., 20:17

A májusi inflációs mutatókat Rippel Géza, az MNB szakértője vette sorra.

2022 májusában az éves összevetésben számított infláció 10,7 százalék volt; a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 12,2 százalékon alakult. Az infláció 1,2 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének emelkedése magyaráz. Az előző hónaphoz képest a maginfláció 1,9 százalékponttal nőtt. A maginfláció növekedéséhez mindhárom termékcsoport hozzájárult, amelyen belül a legnagyobb mértékben a feldolgozott élelmiszerek árdinamikája gyorsult.

2022 májusában az üzemanyagok az árszint 2021. novemberig tartó emelkedése következtében éves összehasonlításban továbbra is jelentősen, 1,2 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatóink emelkedtek az előző hónaphoz képest. A globális nyersanyag- és energiaár-emelkedés a termékek széles körében érvényesült, így az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 2,0 százalék volt, ami több mint hatszorosa volt az elmúlt éveket jellemző májusi értéknek.

Az iparcikkek árai 1,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – szemben a historikusan jellemző 0 százalék körüli május havi árváltozással –, így az iparcikkek éves inflációja 10,7 százalékra emelkedett. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. Az iparcikkek esetében tapasztalt áremelkedés a nemzetközi folyamatokkal összhangban van.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőttek. Az elmúlt évekre jellemző májusi átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások) inflációja tovább gyorsult. A piaci szolgáltatások éves árindexe 8,9 százalék volt.

Az élelmiszerek inflációja 20,2 százalékkal emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően nőtt. Áprilishoz képest az élelmiszerek árai 3,8 százalékkal nőttek, ami az elmúlt évek májusaival összehasonlítva mintegy négyszeres emelkedés.

A feldolgozatlan és a feldolgozott élelmiszerek esetében az áremelkedés egyaránt széles körben jellemző volt. A szabályozott termékek árai áprilishoz képest lényegében nem változtak.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók májusban az előző hónaphoz képest számottevően nem változtak, értékük a jegybanki célsáv fölött alakul. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 20:09:46
A SkillX szeptember végén tartott szakmai rendezvényén mutatták be a cég legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen szóba került több olyan aktuális kérdés is, amelyek jelentősen befolyásolhatják a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, a munkavállalói fejlődést, valamint a céges munkaerő-kiválasztási folyamatokat és a munkaerő megtartását.
2023-10-03 19:39:42
A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS