Így látja a jegybank a kétszámjegyű inflációt

2022. 06. 08., 20:17

A májusi inflációs mutatókat Rippel Géza, az MNB szakértője vette sorra.

2022 májusában az éves összevetésben számított infláció 10,7 százalék volt; a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 12,2 százalékon alakult. Az infláció 1,2 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének emelkedése magyaráz. Az előző hónaphoz képest a maginfláció 1,9 százalékponttal nőtt. A maginfláció növekedéséhez mindhárom termékcsoport hozzájárult, amelyen belül a legnagyobb mértékben a feldolgozott élelmiszerek árdinamikája gyorsult.

2022 májusában az üzemanyagok az árszint 2021. novemberig tartó emelkedése következtében éves összehasonlításban továbbra is jelentősen, 1,2 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatóink emelkedtek az előző hónaphoz képest. A globális nyersanyag- és energiaár-emelkedés a termékek széles körében érvényesült, így az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 2,0 százalék volt, ami több mint hatszorosa volt az elmúlt éveket jellemző májusi értéknek.

Az iparcikkek árai 1,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – szemben a historikusan jellemző 0 százalék körüli május havi árváltozással –, így az iparcikkek éves inflációja 10,7 százalékra emelkedett. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. Az iparcikkek esetében tapasztalt áremelkedés a nemzetközi folyamatokkal összhangban van.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőttek. Az elmúlt évekre jellemző májusi átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások) inflációja tovább gyorsult. A piaci szolgáltatások éves árindexe 8,9 százalék volt.

Az élelmiszerek inflációja 20,2 százalékkal emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően nőtt. Áprilishoz képest az élelmiszerek árai 3,8 százalékkal nőttek, ami az elmúlt évek májusaival összehasonlítva mintegy négyszeres emelkedés.

A feldolgozatlan és a feldolgozott élelmiszerek esetében az áremelkedés egyaránt széles körben jellemző volt. A szabályozott termékek árai áprilishoz képest lényegében nem változtak.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók májusban az előző hónaphoz képest számottevően nem változtak, értékük a jegybanki célsáv fölött alakul. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.