GKI: Egy év alatt három és félszeresére nőttek a szabadpiaci villamosenergia árak Magyarországon

2022. 12. 12., 09:21

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a nem lakossági felhasználók által a szabadpiacon vásárolt villamos energia ára 2022. szeptemberében 91 forint/kWh volt, ami a tavaly szeptemberi 25 forint/kWh árhoz képest nézve több mint három és félszeres árat jelent.

2021 első felében még átlagosan 22 forint/kWh volt az ár, majd tavaly ősszel növekedni kezdett és decemberre már elérte a 35 forint/kWh-t. A nagy ugrás az árakban azonban az idei év elején történt, ugyanis január-februárban már átlagosan 56 forint/kWh-t fizettek a cégek a szabadpiacon a villamosenergiáért.

Az orosz-ukrán háború kitörése nem változtatott érdemben az árakon, ugyanis az május végéig 60 forint/kWh alatt maradt. Az ár idén nyáron nőtt meg drasztikusan, ugyanis augusztusban már átlagosan 97 forint/kWh-t fizettek a cégek az áramért. Ennek oka a gázárak drasztikus emelkedése volt.

Szabadpiacon vásárolt villamos energia ára (Ft/kWh)

Nem ugyanolyan mértékben drágult azonban a villamos energia ára a kisebb, illetve a nagyobb felhasználók számára. Az éves szinten 500 MWh-nál kevesebb villamos energiát fogyasztó cégek számára egy kWh 65 forintba, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztó cégek számára 141 forintba került szeptemberben. A szabadpiacon vásárolt áram esetében tehát a piaci logika nem a megszokott módon működött: minél több villamos energiát akart valaki vásárolni, annál többet kellett érte fajlagosan fizetnie.

Szabadpiacon vásárolt villamos energia ára felhasznált mennyiség szerint (Ft/kWh)

2022 januárjában a villamos energia ára az 500 MWh-nál kevesebb áramot fogyasztók számára egy év alatt 63 százalékkal nőtt, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztók számára lényegesen nagyobb arányban, 300 százalékkal. 2022. szeptemberére azonban már a legkisebb fogyasztói csoportba tartozók is 162 százalékkal fizettek többet a szabadpiacon vásárolt áramért, míg a legnagyobb fogyasztói csoportba tartozók számára a növekedés mértéke 344 százalék volt.

A jelentősen magasabb villamos energia árak nem eredményezték a fogyasztási mennyiség érdemi csökkenését, ugyanis az első háromnegyedévben csupán 0,2 százalékkal lett kisebb a felhasznált szabadpiacon vásárolt (nem lakossági) villamos energia mennyisége a megelőző év azonos időszakához képest.

Szabadpiacon vásárolt villamos energia árának növekedése az előző év azonos hónapjához képest

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-23 10:10:00
Kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.