GKI: Egy év alatt három és félszeresére nőttek a szabadpiaci villamosenergia árak Magyarországon

2022. 12. 12., 09:21

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a nem lakossági felhasználók által a szabadpiacon vásárolt villamos energia ára 2022. szeptemberében 91 forint/kWh volt, ami a tavaly szeptemberi 25 forint/kWh árhoz képest nézve több mint három és félszeres árat jelent.

2021 első felében még átlagosan 22 forint/kWh volt az ár, majd tavaly ősszel növekedni kezdett és decemberre már elérte a 35 forint/kWh-t. A nagy ugrás az árakban azonban az idei év elején történt, ugyanis január-februárban már átlagosan 56 forint/kWh-t fizettek a cégek a szabadpiacon a villamosenergiáért.

Az orosz-ukrán háború kitörése nem változtatott érdemben az árakon, ugyanis az május végéig 60 forint/kWh alatt maradt. Az ár idén nyáron nőtt meg drasztikusan, ugyanis augusztusban már átlagosan 97 forint/kWh-t fizettek a cégek az áramért. Ennek oka a gázárak drasztikus emelkedése volt.

Szabadpiacon vásárolt villamos energia ára (Ft/kWh)

Nem ugyanolyan mértékben drágult azonban a villamos energia ára a kisebb, illetve a nagyobb felhasználók számára. Az éves szinten 500 MWh-nál kevesebb villamos energiát fogyasztó cégek számára egy kWh 65 forintba, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztó cégek számára 141 forintba került szeptemberben. A szabadpiacon vásárolt áram esetében tehát a piaci logika nem a megszokott módon működött: minél több villamos energiát akart valaki vásárolni, annál többet kellett érte fajlagosan fizetnie.

Szabadpiacon vásárolt villamos energia ára felhasznált mennyiség szerint (Ft/kWh)

2022 januárjában a villamos energia ára az 500 MWh-nál kevesebb áramot fogyasztók számára egy év alatt 63 százalékkal nőtt, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztók számára lényegesen nagyobb arányban, 300 százalékkal. 2022. szeptemberére azonban már a legkisebb fogyasztói csoportba tartozók is 162 százalékkal fizettek többet a szabadpiacon vásárolt áramért, míg a legnagyobb fogyasztói csoportba tartozók számára a növekedés mértéke 344 százalék volt.

A jelentősen magasabb villamos energia árak nem eredményezték a fogyasztási mennyiség érdemi csökkenését, ugyanis az első háromnegyedévben csupán 0,2 százalékkal lett kisebb a felhasznált szabadpiacon vásárolt (nem lakossági) villamos energia mennyisége a megelőző év azonos időszakához képest.

Szabadpiacon vásárolt villamos energia árának növekedése az előző év azonos hónapjához képest

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS