Budapestet célozták meg a kínai ingatlanbefektetők

2022. 08. 29., 12:17

Újra megerősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon. A pandémia alatti nemzetközi utazási korlátozások enyhülése okozta mélyponthoz képest 2021-ben már 23 százalékkal több külföldi fektette pénzét magyar ingatlanba. Tavaly 2.716 esetben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet Európai Unión kívüli állampolgárok, ami az elmúlt négy évet vizsgálva, a 2019-es csúcshoz mérten még mindig 23 százalékos elmaradást jelent.

Külföldi állampolgárként vonzó üzleti lehetőség befektetni a magyar ingatlanpiacon. Külön kormányhivatali engedély nélkül az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai vásárolhatnak ingatlant hazánkban, azonban a többi nemzet polgárainak az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal engedélye szükséges az adásvételhez.

A Duna House becslése alapján tavaly közel 151.000 tranzakció realizálódott a hazai ingatlanpiacon, ebből 2.716 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet az erre kötelezett külföldiek. Az elmúlt 4 év mélypontjának a 2020-as év számított, amikor mindössze 2.200 alkalommal fordultak a kormányhivatalhoz jóváhagyásért. A visszaesés elsősorban a pandémia alatti nemzetközi utazási korlátozásokkal magyarázható. A legtöbb kérvény (több mint 3.500 db) 2019-ben érkezett, ehhez képest a 2021-es adatok még mindig 23 százalékos elmaradást mutatnak.

„A magyar ingatlanárak emelkedése 2022-ben sem kapcsolt alacsonyabb fokozatra, ahogy az az EU-s tagállamok többségénél is tapasztalható. Az Eurostat szerint hazánk Észtország után a második, ahol a legnagyobb mértékben (+152 százalék) nőttek a lakásárak 2022 első negyedévében. A kiugró árnövekedés, az orosz-ukrán háború közelsége, valamint az energiaárak extrém drágulása várhatóan hatással lesz a magyar vásárlók mellett a külföldiek befektetési kedvére is, azonban náluk az árfolyammozgás okozta változások pozitív képet is mutathatnak” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Az értékesítőink között végzett felmérés alapján nem csökkent a külföldiek érdeklődése, a balatoni ingatlanpiacon azonban némiképpen átalakult a kereslet 2022-ben. A német és a holland családok már nem a vízparti ingatlanok, hanem főként autentikus parasztházak iránt érdeklődnek a belső-somogyi területeken, önfenntartó gazdálkodás reményében keresnek nagy kerttel rendelkező ingatlanokat. A háború miatt az orosz befektetők szinte teljesen eltűnhetnek 2022-ben az ingatlanpiacról, az Ukrajnából érkezők egyelőre a bérleti piacon jelentkeztek nagyobb számban” – tette hozzá Benedikt Károly.

A Miniszterelnökség által kiadott statisztika szerint az ingatlanszerzési kérelmek többsége (76 százalék) fővárosi házra vagy lakásra vonatkozott, a legnagyobb számban, a tranzakciók 36 százalékban a kínai ügyfelek voltak jelen a lakáspiacon 2021-ben. A kínaiak körében a legkedveltebb befektetési terület a főváros, azon belül pedig Angyalföld, a X. és a IX. kerület volt, akárcsak 2020-ban.

Az orosz befektetők aránya a pandémia évéhez képest minimálisan csökkent, a külföldi vásárlók 7 százaléka köthető ehhez a nemzetiséghez, akik főként a XIII. kerületben, valamint Hévízen vásároltak. Az izraeli befektetők aránya 5,2 százalkékra mérséklődött, az általuk lezárt tranzakciók több mint fele a VII. kerületben történt.

Nem sokkal lemaradva, 5 százalékkal az Egyesült Királyság állampolgárai következnek a sorban, számukra a VI. kerület és Debrecen volt a legvonzóbb. A háború sújtotta keleti szomszédaink 4,35 százalékban voltak jelen az adásvételekben, ők a IX. kerületet, míg az ügyletek közel 4 százalékban szereplő amerikaiak fő célpontja Pécs volt.

Regionális szinten a fővárost Pest, majd Zala és Hajdú-Bihar megye követte a befektetési szempontból népszerű térségek listáján. A tulajdonszerzés 91 százalékban adásvétel útján történt, de volt példa ajándékozásra és cserére is. A beérkező kérelmek közül 37 darabot utasított vissza a kormányhivatal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS