Budapestet célozták meg a kínai ingatlanbefektetők

2022. 08. 29., 12:17

Újra megerősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon. A pandémia alatti nemzetközi utazási korlátozások enyhülése okozta mélyponthoz képest 2021-ben már 23 százalékkal több külföldi fektette pénzét magyar ingatlanba. Tavaly 2.716 esetben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet Európai Unión kívüli állampolgárok, ami az elmúlt négy évet vizsgálva, a 2019-es csúcshoz mérten még mindig 23 százalékos elmaradást jelent.

Külföldi állampolgárként vonzó üzleti lehetőség befektetni a magyar ingatlanpiacon. Külön kormányhivatali engedély nélkül az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai vásárolhatnak ingatlant hazánkban, azonban a többi nemzet polgárainak az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal engedélye szükséges az adásvételhez.

A Duna House becslése alapján tavaly közel 151.000 tranzakció realizálódott a hazai ingatlanpiacon, ebből 2.716 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet az erre kötelezett külföldiek. Az elmúlt 4 év mélypontjának a 2020-as év számított, amikor mindössze 2.200 alkalommal fordultak a kormányhivatalhoz jóváhagyásért. A visszaesés elsősorban a pandémia alatti nemzetközi utazási korlátozásokkal magyarázható. A legtöbb kérvény (több mint 3.500 db) 2019-ben érkezett, ehhez képest a 2021-es adatok még mindig 23 százalékos elmaradást mutatnak.

„A magyar ingatlanárak emelkedése 2022-ben sem kapcsolt alacsonyabb fokozatra, ahogy az az EU-s tagállamok többségénél is tapasztalható. Az Eurostat szerint hazánk Észtország után a második, ahol a legnagyobb mértékben (+152 százalék) nőttek a lakásárak 2022 első negyedévében. A kiugró árnövekedés, az orosz-ukrán háború közelsége, valamint az energiaárak extrém drágulása várhatóan hatással lesz a magyar vásárlók mellett a külföldiek befektetési kedvére is, azonban náluk az árfolyammozgás okozta változások pozitív képet is mutathatnak” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Az értékesítőink között végzett felmérés alapján nem csökkent a külföldiek érdeklődése, a balatoni ingatlanpiacon azonban némiképpen átalakult a kereslet 2022-ben. A német és a holland családok már nem a vízparti ingatlanok, hanem főként autentikus parasztházak iránt érdeklődnek a belső-somogyi területeken, önfenntartó gazdálkodás reményében keresnek nagy kerttel rendelkező ingatlanokat. A háború miatt az orosz befektetők szinte teljesen eltűnhetnek 2022-ben az ingatlanpiacról, az Ukrajnából érkezők egyelőre a bérleti piacon jelentkeztek nagyobb számban” – tette hozzá Benedikt Károly.

A Miniszterelnökség által kiadott statisztika szerint az ingatlanszerzési kérelmek többsége (76 százalék) fővárosi házra vagy lakásra vonatkozott, a legnagyobb számban, a tranzakciók 36 százalékban a kínai ügyfelek voltak jelen a lakáspiacon 2021-ben. A kínaiak körében a legkedveltebb befektetési terület a főváros, azon belül pedig Angyalföld, a X. és a IX. kerület volt, akárcsak 2020-ban.

Az orosz befektetők aránya a pandémia évéhez képest minimálisan csökkent, a külföldi vásárlók 7 százaléka köthető ehhez a nemzetiséghez, akik főként a XIII. kerületben, valamint Hévízen vásároltak. Az izraeli befektetők aránya 5,2 százalkékra mérséklődött, az általuk lezárt tranzakciók több mint fele a VII. kerületben történt.

Nem sokkal lemaradva, 5 százalékkal az Egyesült Királyság állampolgárai következnek a sorban, számukra a VI. kerület és Debrecen volt a legvonzóbb. A háború sújtotta keleti szomszédaink 4,35 százalékban voltak jelen az adásvételekben, ők a IX. kerületet, míg az ügyletek közel 4 százalékban szereplő amerikaiak fő célpontja Pécs volt.

Regionális szinten a fővárost Pest, majd Zala és Hajdú-Bihar megye követte a befektetési szempontból népszerű térségek listáján. A tulajdonszerzés 91 százalékban adásvétel útján történt, de volt példa ajándékozásra és cserére is. A beérkező kérelmek közül 37 darabot utasított vissza a kormányhivatal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS