Augusztusban is drágult az áram

2021. 10. 07., 14:30

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) villamosenergia piacmonitoring jelentése szerint augusztusban tovább folytadódott az áram árának emelkedése az európai és a hazai piacokon.

Augusztusban a magyar piacon a másnapi árak átlaga száz euró fölé kúszott és elérte a megawattóránkénti (MWh) 109 eurós értéket, a munkanapok zömében pedig a másnapi zsinórár is meghaladta a 100 eurót megawattóránként. A jövő évi zsinórárak is tovább emelkedtek, és elérték a tavaly augusztusi érték dupláját.

Az erős ázsiai szén- és LNG-kereslet felfelé húzta a szén- és földgázárakat, ami emelte az áram árát. A dráguláshoz hozzájárult a jelentős kereslet miatti kvótaár-növekedés is – jelezte a MEKH.

Osztrák és szlovák irányból összességében 700-900 megawattal alacsonyabb kapacitás állt rendelkezésre, ami miatt a magyar és az osztrák ár teljesen elvált egymástól. Előfordult a megawattóránként 160 eurót meghaladó órás árkülönbség is, azaz a magyar ár ennyivel volt magasabb az osztráknál. A magas árak kialakulásához hozzájárult az is, hogy folyamatos volt a balkáni importigény, az órák minimum 78 százalékában Magyarország exportált a déli országok irányába - közölte az energetikai hivatal.

A legnagyobb európai piacokon a magas gázárak miatt csökkent a gázüzemű erőművek termelése, a hazai termelés ugyanakkor 6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-28 10:13:40
A küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS