A mezőgazdasági termelői árak „csak” 6,9 százalékkal, a ráfordítása árak 16 százalékkal emelkedtek 2023 első félévében

2023. 09. 14., 17:08

A mezőgazdasági termelői árak 2023 I. félévében 6,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növényi termékek ára 3,0 százalékkal csökkent, az állatok és állati termékeké pedig 32 százalékkal nőtt. A ráfordítási árak 16 százalékos növekedéséhez a folyó termelőfelhasználás összetevőinek és a beruházásoknak az áremelkedése közel azonos mértékben járult hozzá. Az előbbiek esetében 16, az utóbbiaknál 15 százalékkal nőtt az árszínvonal – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2023 elején két ellentétes hatás alakította az árakat

A tavaszi fagyok a cseresznye közel felét károsították, a májusi egyhetes csapadék és lehűlés pedig az újburgonyánál okozott terméscsökkenést. A gabonafélék és az olajos növények árát a készletek magas szintje nyomta le.

Csökkent a gabona és az ipari növények ára

Az ipari növények ára 29, a gabonaféléké 2,6 százalékkal csökkent 2022 I. félévéhez képest. A búza és a kukorica ára 2022 októberétől jelentősen visszaesett. Ebben meghatározó szerepet játszott az ukrajnai import, miközben még a raktárakban áll a tavalyi termés.

Jelentősen emelkedett a zöldségek és a gyümölcsök ára

A gyümölcsök ára 22, a zöldségféléké 25 százalékkal emelkedett. Az előbbi termékcsoportnál a cseresznye ára nőtt átlag felett (48 százalékkal), a meggy és az eper csupán mérsékeltebben (3,2, illetve 13 százalékkal) drágult.

A burgonya ára jelentősen (49 százalékkal) emelkedett. A készletek alacsony szintje mellett az újburgonyának a tavaszi csapadék miatti terméskiesése is drágulást okozott.

Megállt a vágóbaromfi árának emelkedése

Az élő állatok ára 33 százalékkal nőtt 2023 I. félévében 2022 azonos időszakához viszonyítva. A vágóbaromfi felvásárlási ára két és fél évig folyamatosan emelkedett, majd 2023 februárjában az 546 forint/kilogrammos csúcson megállt, a következő hónapokban pedig lényegesen nem változott. Első féléves árindexe összességében 32 százalékos növekedést mutatott.

A vágósertés ára 2023. január–júniusban 38 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 2023 júniusában 749 forintot kínáltak kilogrammonként a vágósertésért. Egész Európában termeléscsökkenés figyelhető meg, és a magas árak ellenére sem javul a sertéstartási kedv.

A műtrágyaárak jelentősen visszaestek

2023 I. félévében a mezőgazdasági ráfordítási árak előző év azonos időszakához viszonyított 16 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás árainak 16 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 15 százalékos emelkedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás legtöbb összetevője drágult. A legnagyobb mértékben, 42 százalékkal az energia ára nőtt 2022 I. félévéhez képest, ezen belül a fűtőanyagoké 59, az üzemanyagoké 38 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A műtrágyák ára 2023. I. félévében 11 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi magas szinthez képest, 2023 II. negyedévében pedig átlagosan a felére esett vissza a 2022. év második felében tapasztalt csúcshoz viszonyítva. Az egyik leggyakrabban használt műtrágya, a mészammon-salétrom (MAS) ára 2022 III. negyedévében volt a legmagasabb (327 ezer forint/tonna), azonban 2023 II. negyedévében az ára tonnánként 146 ezer forintra csökkent.

A takarmányok ára jelentősen, több mint 16 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányoké 4,1, a keveréktakarmányoké 28 százalékkal. 2023 II. negyedévében már jelentősen csökkentek az árak, 7,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2023 I. negyedévében mérteknél.

A növényvédő szerek 28, az állatgyógyászati készítmények 16 százalékkal drágultak 2022 I. félévéhez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 20, a gépberuházásoké 11 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS