2021-ben a teljes mezőgazdasági kibocsátás árindexe 17 százalékkal volt magasabb a 2020. évinél – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
Az árindex emelkedésben a növénytermesztési termékek árszínvonalának 27 százalékos növekedése volt a döntő tényező, az állatok és állati termékeké 3,8 százalékkal emelkedett – olvasható a statisztikai hivatal „A mezőgazdaság teljesítménye, 2021 (Mezőgazdasági számlarendszer, második becslés)” című kiadványában.
A 17 százalékos áremelkedés bőven ellensúlyozta a termelési volumen 2,1 százalékos csökkenését, a mezőgazdasági termelés összértéke így tavaly 15 százalékkal meghaladta a 2020. évit.
2021-ben a mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együttes) folyó alapáron számolt kibocsátási értéke 3378 milliárd forint volt, ebből 2070 milliárd forinttal a növénytermesztés, 1090 milliárd forinttal az állattenyésztés részesedett.
Az 1364 milliárd forintos bruttó hozzáadott érték a 2020-as árakon számolva (azaz az inflációt figyelembe véve) éves szinten 5,3 százalékos csökkenést, folyó áron ugyanakkor 14 százalékos növekedést jelent.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.