2,5-szeresére nőtt a katások által kiállított számlák összértéke augusztusban

2022. 09. 16., 16:19

2022. augusztus 31-én megszűnt a régi kata. Aki még tudta, az utolsó napokban „kiszámlázhatta” magát, de még így is csak kevesen érték el a 12 millió forintos keretet.

2022. január 1. és augusztus 31. között a katás vállalkozások 88 százaléka egyéni vállalkozóként, 12 százaléka betéti társaságként volt regisztrálva a rendszerben. Az egyéni vállalkozások 94,4 százaléka, a Bt.-k 88,9 százaléka volt alanyi adómentes – derül ki a Billingo online számlázó adataiból.

Januártól hónapról hónapra fokozatosan 1-5 százalékkal emelkedett a kiállított számlák átlagos értéke. Júliusban az inflációt is meghaladó mértékben, vélhetően a katát érintő változások hírére ez 7 százalékkal, augusztusban pedig 55 százalékkal ugrott meg az előző hónaphoz képest.

Míg januártól júliusig havonta átlagosan 14,6 milliárd forint volt a kiállított számlák összértéke, addig augusztusban közel 36,5 milliárd forintot számláztak a billingós katások. Ez 21,9 milliárd forintos, azaz 2,5-szeres növekedésnek felel meg az előző hónapok átlagához képest.

Augusztus utolsó két hetében nőtt meg igazán látványosan a számlázási aktivitás. Már a hónap második felében megközelítette a napi kiszámlázott összérték a hónap tipikusan legaktívabb első napjait. Legtöbben a hónap utolsó három napjára hagyták az utolsó katás számlák kiállítását. Augusztus 29-én kétszeresére, 30-án 2,6-szorosára, 31-én a 4-szeresére nőtt a kiállított számlák összértéke a hónap első napjához viszonyítva.

Nyolc hónap alatt a vállalkozások 16,3 százaléka számlázott legfeljebb 1 millió forintot, 11,5 százaléka 1–2 millió forint, 28,9 százalékuk 2–5 millió forint, 18,6 százalékuk 8-12 millió forint közötti értékben, és csak 3,3 százalékuk lépte túl a 12 millió forintos kata keretet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS