Zsoldos Botond: A Munchnál alapvetés, hogy vissza kell adni a világnak azt, amit kaptunk

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 04. 14., 10:00

Amikor valakivel együtt dolgozunk, a visszajelzés a legfontosabb. Ha látok egy munkát vagy munkafolyamatot, megpróbálok minél több és lehetőleg minél pozitívabb véleményt formálni – mondta az Üzletemnek Zsoldos Botond, a Munch társalapítója és technológiai vezetője.

Zsoldos Botondot nagyon érdekli a kockázati tőke világa, emellett az üzleti tanácsadás is izgalmasnak tűnik. Természetesen ezek a jövő tervei, mert jelenleg nagy erővel dolgozik a Munch társalapítójaként. A Munch segítségével könnyen tehetünk a környezetünkért: a vásárlás során jó minőségű ételeket menthetünk meg, amelyek a segítségünk nélkül a kukában végeznék. Ha arra is kíváncsi, hogy mi az a 3 dolog, ami mindenképp felbosszantja Botondot, olvassa el az Üzletem.hu 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 274. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Mindig az volt a célom, hogy alkossak valami olyat, ami értéket teremt másoknak, viszont mégis a saját gyermekemnek nevezhetem. Az ehhez vezető út során megpróbáltam a lehető legtöbb szakmai tapasztalatot megszerezni: értékesítőként dolgoztam az AIESEC nevű szervezetnél, illetve egyetem mellett gyakornokoskodtam a DIAGEO-nál. Ezután felvételt nyertem a Demium Startups nevű startup akcelerátorba, ami sajnos a program kezdetekor megszüntette budapesti működését. Ezután pár barátommal alapítottunk egy IdeSüss nevű projektet, ami a koronavírus alatt biztosított egy platformot pékségeknek és cukrászdáknak, ahol értékesíthették a termékeiket online. Ez a projekt sajnos nem volt sikeres, viszont ezen projekt megalkotása során láttam meg a piaci igényt, amely a Munch alapötletét adta. Így jutottam el a ponthoz, amit karrierem csúcsának tartok: találkoztunk Albertékkel, akik szintén ezzel szerettek volna foglalkozni, és megalkottuk a Munchot. Több, mint 50 ezren telepítették az alkalmazásunkat, amelyen keresztül 20 ezer adag ételt mentettünk meg a kidobástól.

Milyen távra tervez?

– Van egy hosszú távú célom, amit nevezhetünk akár „életcélnak”. Ennek részletei viszonylag gyakran változnak, hiszen még fiatal vagyok, viszont a nagy kép mindig változatlan. Folyamatosan érnek külső impulzusok, olvasok, videókat nézek, ezek pedig folyamatosan formálják a világképemet – innen ered a változékonyság. Mindig próbálok rövidtávú célokat is megfogalmazni, ehhez pedig mindig készítek egy akciótervet, amit általában végre is hajtok. Ezekre „lépcsőfokokként” tekintek, tehát minden rövidtávú cél hozzájárul az életcél eléréséhez.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A Munch alatt sok mindent van lehetőségem kipróbálni, bevonjuk egymást a különböző folyamatokba. Ugyan főként az IT-val és (alapítótársaimhoz hasonlóan) üzleti tervezéssel foglalkozom a Munchnál, belelátok a különböző operációs, marketing és sales folyamatokba is. Ami a bakancslistámon szerepel, az a kockázati tőkealapok világának megismerése.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Itt sok mindenkit szeretnék megemlíteni, hiszen különböző területeken sok féle tanácsot kaptam. A gimnáziumi tanáraimat és a szüleimet emelném ki, tőlük tanultam a legtöbbet életem során. Sokat köszönhetek a korábbi munkahelyeim vezetőinek, és munkatársaimnak, hiszen ezen helyeken dolgoztam először „valós” projekteken, és nem iskolai prezentáción. Ezenkívül folyamatosan tanulok a jelenlegi Muncsapattól is, hiszen egy ilyen nagy csapat együttműködése mindenképpen tartogat kihívásokat. A csapathoz novemberben csatlakozott a Munch CTO-ja, Foltányi Kolos – a közös munka során tőle is rengeteget tanultam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Amikor valakivel együtt dolgozunk, a visszajelzés a legfontosabb, ezért ha látok egy munkát vagy munkafolyamatot, megpróbálok minél több és lehetőleg minél pozitívabb véleményt formálni. Ha nem értek egyet valamivel, általában megmondom, vagy kérdésekkel próbálom megérteni a kollegám gondolatmenetét – szerintem a közvetlen, pozitív és egyenes kommunikáció motiváló lehet. A csapaton belül egyébként (kölcsönösen) példát mutatunk egymásnak az egyéni hozzáállásunkkal és munkamorálunkkal.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ahogy fentebb említettem, a kockázati tőke világa nagyon érdekel, emellett az üzleti tanácsadás világa is izgalmasnak tűnik. Egyelőre nagyon élvezem azt, amit csinálok, ezek egyébként kötődnek is a két említett területhez, így a közeljövőben nem is váltanék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Próbálok minél több szakmai és üzleti rendezvényen részt venni, hiszen a kapcsolatépítés személyesen a legegyszerűbb. Személy szerint egyébként jobban szeretem az online kapcsolatépítést, minden nap megnyitom a LinkedIn-t, és törekszem a professzionális kapcsolati hálóm bővítésére. Egyébként 6 éves korom óta golfozom, a pályán szintén nagyon sok emberrel találkozom, akiktől sokat tanulhatok üzleti téren.

Mire sajnálja az idejét?

– Sok dolog van, amit időpazarlásnak tartok, ebből kiemelnék hármat. Egyrészt vannak azok az értelmetlen viták, amikor tulajdonképpen egyetértünk, mégis vitatkozunk valami apró részleten ahelyett, hogy túllépnénk rajta. Másrészt nagyon sok időt vesz el a pihenés, tök jó lenne, ha az ember dönthetne úgy, hogy nem kell neki pihenés és csak dolgozhatna.

Mivel lehet felbosszantani?

– Három dolog van, ami elég bosszantó: amikor valaki egyáltalán nem figyel a másikra és csak a saját gondolataival foglalkozik. Illetve zavaró tud lenni, ha valaki csak azért mond ellent, hogy ne értsen egyet veled. Bosszantó tud lenni az is, ha valaki hibázik, de nem ismeri el, hanem másokat okol érte vagy egyáltalán el sem ismeri a hibát.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A Munchnál alapvetés, hogy vissza kell adni a világnak azt, amit kaptunk. Ételosztást szerveztünk a Máltai Szeretetszolgálattal, és együttműködünk a Magyar Élelmiszerbankkal, ezekben a folyamatokban szívesen részt veszek. Ezek mellett szívesen vállalnék önkétes munkát autista gyerekeket segítő szervezeteknél.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon fontos számomra, hogy az étel, amit megeszem jó minőségű, finom, és egészséges legyen – erre nem sajnálom a pénzt. Ezek mellett szívesen költök a barátaimra és a családomra is.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– 6 éves korom óta golfozom, ha egyedül kimegyek játszani, az nagyon ki tud kapcsolni – olyankor van időm gondolkodni. A családdal töltött idő is kikapcsoló: a hétvégi közös filmnézések, sorozatnézések a legnyugodtabb pillanatok a Munch mellett. Nagyon élvezem egyébként a baráti összejöveteleket is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS