Volom Sára: Könnyen meg tudom őrizni a hidegvéremet

Volom Sára: Könnyen meg tudom őrizni a hidegvéremet
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 10. 21., 09:15

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy úgy toborozzunk munkatársakat, hogy ne csak képesek legyenek elvégezni az adott feladatokat, hanem szeressék is azokat – mondta az Üzletemnek Volom Sára, a Photon ügyvezetője.

Volom Sára igazán büszke lehet rá, hogy 180 millió forint tőkét fektetett be az MFB csoporthoz tartozó Hiventures a fotósokat és videósokat, valamint potenciális megrendelőiket összekötő online, automatizált platformot fejlesztő magyar startup vállalkozásba, a Photonba. Ha érdekli, hogy Sárának mi a véleménye Szun-Ce "A háború művészete" című könyvéről, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 339. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen a Photon fejlődését, növekedését. Egy olyan vállalat ügyvezetője lehetek, ahol megélhetem, sőt, fejleszthetem az erősségeimet, miközben közel maradhatok ahhoz az iparághoz, a fotós-videós piachoz, ami már évekkel ezelőtt rabul ejtett a művészi és technológiai tudás fonódása miatt. 

Milyen távra tervez?

– A Photonnál üzleti szinten 6 éves időszakokban tervezünk, a személyes karrier terveim pedig teljes mértékben kötődnek a Photon fejlődéséhez.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Kevés magyar startupnak sikerült a sikeres külföldi piacra lépés, szeretném, hogy a Photon legyen az egyik ilyen sikersztori.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nehéz egyetlen embert kiemelnem, mert többen is támogattak, mentoráltak, segítették az utamat valamilyen módon az elmúlt években. Így közülük nem is szeretnék kiemelni egy személyt sem, mert nem lehet összehasonlítani a tőlük tanultakat. Így inkább egy olyan szerzőt neveznék meg, akinek a gondolatait olvasva leginkább inspirálódtam: a Szun-Ce által A háború művészete című könyvben leírtak hatottak rám a legjobban, ez a könyv adta meg az alapjait az ügyvezetői gondolkodásomnak.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Hiszek abban, hogy a motivációt folyamatosan kell építeni, mindennapi beszélgetésekkel és cselekedetekkel. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy úgy toborozzunk munkatársakat, hogy ne csak képesek legyenek elvégezni az adott feladatokat, hanem szeressék is azokat, rendszeresen érjék őket sikerélmények és az erősségeiket teljes mélységeiben meg tudják élni. 

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Imádom a munkámat, ezért erre a kérdésre egy olyan szakmával válaszolnék, ami teljes mértékben különbözik attól, amit most csinálok: a mentőzést nagyon szívesen kipróbálnám. Apukám fogorvos, apai ágon a nagyszüleim is orvosok voltak, így az egészségügy fontos része az egész életemnek. Otthonosan mozgom ezen a területen, krízis helyzetekben könnyen meg tudom őrizni a hidegvéremet, és nem utolsó sorban vonzónak találom, hogy a hivatás célja az embereken való segítés.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Úgy mint mindenki más is: mindenhol ott vagyok, események sokaságára járok, ismerkedem. Őszintén érdekelnek az emberek, a történeteik. Nem vagyok az a típus, aki mindig hallatja a hangját, szeretek kérdezni, olyat is, amit más sosem kérdezne meg. Összességében, nem üzleti kapcsolatokat építek, hanem emberi, baráti kapcsolatokat.

Mire sajnálja az idejét?

– Azokra a feladatokra, amelyeknél nem létfontosságú, hogy én végezzem el azokat, hanem más is meg tudja tenni a csapatból, vagy éppenséggel automatizálni lehetne őket.

Mivel lehet felbosszantani?

– Postás vagy banki ügyintézéssel biztosan… :D

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Aminek nem csak pillanatnyi hatása van, hanem hosszú távon megoldást kínál egy problémára.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Céges szempontból az ügyfélélmény növelésére, magán szempontból pedig utazásra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egyértelműen a búvárkodás! Amikor a víz alatt vagyok, olyan mintha minden megszűnne, ami a víz felett történik velem. Beszippant magával a természet, ahogy egy karnyújtásnyira együtt úszunk a halakkal, teknősökkel, polipokkal… és az a csend, ami lent van… Nem lehet ezt az élményt máshoz hasonlítani, több mint 50 merülés alatt sem tudtam megunni. :)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-22 18:10:00
A mezőgazdasági termelői árak 2023-ban 16 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 28 százalékkal elmaradt a megelőző évitől, az állatok és állati termékeké pedig 12 százalékkal nőtt. A ráfordítási árak 1,1 százalékos mérséklődéséhez főként a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 2,5 százalékos csökkenése járult hozzá, míg a mezőgazdasági beruházások árszínvonala 10 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS