Visszaszorítják a felelőtlen drónhasználatot. Mit szól hozzá Körömi János?

2019. 06. 21., 11:00

Újabb adminisztratív akadály hárul el a drónos permetezés elől. Az új EU jogszabály értelmében 120 méteres magasságig, 25 kilogramm súlyig légtérigénylés nélkül is lehet majd reptetni. Az új szabályozás 2020-tól lép hatályba. Mit szól hozzá? Az Üzletem Körömi Jánost, a Clue Drone tulajdonosát kérdezte.

Körömi János, a Clue Drone tulajdonosa így reagált az Üzletemnek a hírre:

„Az Európai Bizottság elfogadta a drónok működtetésére vonatkozó szabályozásokat, amelyek alapján megteremhetőek lesznek a biztonságos és felelős drónhasználat körülményei. A jövőre életbelépő szabályozás legnagyobb részben az olcsón hozzáférhető, és emiatt tömegesen elterjedt hobbi és fotós-videós drónok miatt szükséges, mivel az európai drónpark meghatározó részét ezek a kisméretű eszközök adják.

Az új szabályozásból az látszik, hogy igyekeznek a drónokat 120 méteres magasság alá terelni, mivel ez alatt kevésbé veszélyeztetik a polgári légi forgalmat. Nagyon fontos továbbá, hogy a jogalkotó azt is igyekszik meghatározni, hogy az operátorok ne használják látótávolságon kívül drónjaikat.

Az összes drónt el kell majd látni egyedi azonosítóval és regisztrálni kell az illetékes hatóságoknál, ami alapvetően fontos lépés a felelőtlen drónhasználat visszaszorítására. Le kell szögeznünk, hogy egy több kilogramm súlyú, magasan repülő eszköz nem játék, annak meghibásodása vagy felelőtlen használata balesetveszélyes. A kérdés másik oldala a magánélet és a személyes adatok védelme, amellyel kapcsolatban az utóbbi években komoly szigorítások léptek életbe egyéb területeken is (GDPR).

Az ipari repülések több különböző kategóriába kerülnek majd kockázati besorolásuk alapján. A legkisebb kockázatot a 25 kiló alatti, látótávolságon belül, nem sűrűn lakott terület felett reptetett drónok jelentik majd. Ezek reptetéséhez a jövőben nem lesz szükség eseti légtér igénylésére, így magánterület felett szabadon használhatóak lesznek.

Az ezt meghaladó súlyú, vagy nem-szokványos felhasználású drónok reptetésére tudomásunk szerint különböző „forgatókönyvek” állnak majd rendelkezésre. Ezeket a forgatókönyveket fogadja majd el és engedélyezi az illetékes hatóság. Például ha permetezni akarunk egy 45 kiló súlyú drónnal, lakott területen kívül, 3 méter magasságban, akkor erre készíteni kell egy forgatókönyvet. Amennyiben azt jóváhagyja a hatóság, a további repüléseket nem kell majd külön engedélyeztetni abban az esetben, ha a repülés összeegyeztethető valamelyik már elfogadott forgatókönyvvel.

Látszik, hogy a szabályozók már gondoltak a dróntechnológia későbbiekben várható felhasználási területeire is, úgy mint a teherszállító drónok, amelyeket a csomagszállítás mellett olyan feladatokra is használják már egyes országokban, mint a sürgősségi vér- és transzplantációra szánt szervek szállítása.

Mi üdvözöljük az új szabályozást, amelynek bizonyos részei ugyan szigorúaknak tűnhetnek, viszont számos esetben jelentősen csökkentik az adminisztratív terheket, és mindenképpen biztonságosabbá és élhetőbbé teszik a legális drónozást.”


Körömi János
tulajdonos, Clue Drone

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS