Visszaszorítják a felelőtlen drónhasználatot. Mit szól hozzá Körömi János?

2019. 06. 21., 11:00

Újabb adminisztratív akadály hárul el a drónos permetezés elől. Az új EU jogszabály értelmében 120 méteres magasságig, 25 kilogramm súlyig légtérigénylés nélkül is lehet majd reptetni. Az új szabályozás 2020-tól lép hatályba. Mit szól hozzá? Az Üzletem Körömi Jánost, a Clue Drone tulajdonosát kérdezte.

Körömi János, a Clue Drone tulajdonosa így reagált az Üzletemnek a hírre:

„Az Európai Bizottság elfogadta a drónok működtetésére vonatkozó szabályozásokat, amelyek alapján megteremhetőek lesznek a biztonságos és felelős drónhasználat körülményei. A jövőre életbelépő szabályozás legnagyobb részben az olcsón hozzáférhető, és emiatt tömegesen elterjedt hobbi és fotós-videós drónok miatt szükséges, mivel az európai drónpark meghatározó részét ezek a kisméretű eszközök adják.

Az új szabályozásból az látszik, hogy igyekeznek a drónokat 120 méteres magasság alá terelni, mivel ez alatt kevésbé veszélyeztetik a polgári légi forgalmat. Nagyon fontos továbbá, hogy a jogalkotó azt is igyekszik meghatározni, hogy az operátorok ne használják látótávolságon kívül drónjaikat.

Az összes drónt el kell majd látni egyedi azonosítóval és regisztrálni kell az illetékes hatóságoknál, ami alapvetően fontos lépés a felelőtlen drónhasználat visszaszorítására. Le kell szögeznünk, hogy egy több kilogramm súlyú, magasan repülő eszköz nem játék, annak meghibásodása vagy felelőtlen használata balesetveszélyes. A kérdés másik oldala a magánélet és a személyes adatok védelme, amellyel kapcsolatban az utóbbi években komoly szigorítások léptek életbe egyéb területeken is (GDPR).

Az ipari repülések több különböző kategóriába kerülnek majd kockázati besorolásuk alapján. A legkisebb kockázatot a 25 kiló alatti, látótávolságon belül, nem sűrűn lakott terület felett reptetett drónok jelentik majd. Ezek reptetéséhez a jövőben nem lesz szükség eseti légtér igénylésére, így magánterület felett szabadon használhatóak lesznek.

Az ezt meghaladó súlyú, vagy nem-szokványos felhasználású drónok reptetésére tudomásunk szerint különböző „forgatókönyvek” állnak majd rendelkezésre. Ezeket a forgatókönyveket fogadja majd el és engedélyezi az illetékes hatóság. Például ha permetezni akarunk egy 45 kiló súlyú drónnal, lakott területen kívül, 3 méter magasságban, akkor erre készíteni kell egy forgatókönyvet. Amennyiben azt jóváhagyja a hatóság, a további repüléseket nem kell majd külön engedélyeztetni abban az esetben, ha a repülés összeegyeztethető valamelyik már elfogadott forgatókönyvvel.

Látszik, hogy a szabályozók már gondoltak a dróntechnológia későbbiekben várható felhasználási területeire is, úgy mint a teherszállító drónok, amelyeket a csomagszállítás mellett olyan feladatokra is használják már egyes országokban, mint a sürgősségi vér- és transzplantációra szánt szervek szállítása.

Mi üdvözöljük az új szabályozást, amelynek bizonyos részei ugyan szigorúaknak tűnhetnek, viszont számos esetben jelentősen csökkentik az adminisztratív terheket, és mindenképpen biztonságosabbá és élhetőbbé teszik a legális drónozást.”


Körömi János
tulajdonos, Clue Drone

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS