Visszaszorítják a felelőtlen drónhasználatot. Mit szól hozzá Körömi János?

2019. 06. 21., 11:00

Újabb adminisztratív akadály hárul el a drónos permetezés elől. Az új EU jogszabály értelmében 120 méteres magasságig, 25 kilogramm súlyig légtérigénylés nélkül is lehet majd reptetni. Az új szabályozás 2020-tól lép hatályba. Mit szól hozzá? Az Üzletem Körömi Jánost, a Clue Drone tulajdonosát kérdezte.

Körömi János, a Clue Drone tulajdonosa így reagált az Üzletemnek a hírre:

„Az Európai Bizottság elfogadta a drónok működtetésére vonatkozó szabályozásokat, amelyek alapján megteremhetőek lesznek a biztonságos és felelős drónhasználat körülményei. A jövőre életbelépő szabályozás legnagyobb részben az olcsón hozzáférhető, és emiatt tömegesen elterjedt hobbi és fotós-videós drónok miatt szükséges, mivel az európai drónpark meghatározó részét ezek a kisméretű eszközök adják.

Az új szabályozásból az látszik, hogy igyekeznek a drónokat 120 méteres magasság alá terelni, mivel ez alatt kevésbé veszélyeztetik a polgári légi forgalmat. Nagyon fontos továbbá, hogy a jogalkotó azt is igyekszik meghatározni, hogy az operátorok ne használják látótávolságon kívül drónjaikat.

Az összes drónt el kell majd látni egyedi azonosítóval és regisztrálni kell az illetékes hatóságoknál, ami alapvetően fontos lépés a felelőtlen drónhasználat visszaszorítására. Le kell szögeznünk, hogy egy több kilogramm súlyú, magasan repülő eszköz nem játék, annak meghibásodása vagy felelőtlen használata balesetveszélyes. A kérdés másik oldala a magánélet és a személyes adatok védelme, amellyel kapcsolatban az utóbbi években komoly szigorítások léptek életbe egyéb területeken is (GDPR).

Az ipari repülések több különböző kategóriába kerülnek majd kockázati besorolásuk alapján. A legkisebb kockázatot a 25 kiló alatti, látótávolságon belül, nem sűrűn lakott terület felett reptetett drónok jelentik majd. Ezek reptetéséhez a jövőben nem lesz szükség eseti légtér igénylésére, így magánterület felett szabadon használhatóak lesznek.

Az ezt meghaladó súlyú, vagy nem-szokványos felhasználású drónok reptetésére tudomásunk szerint különböző „forgatókönyvek” állnak majd rendelkezésre. Ezeket a forgatókönyveket fogadja majd el és engedélyezi az illetékes hatóság. Például ha permetezni akarunk egy 45 kiló súlyú drónnal, lakott területen kívül, 3 méter magasságban, akkor erre készíteni kell egy forgatókönyvet. Amennyiben azt jóváhagyja a hatóság, a további repüléseket nem kell majd külön engedélyeztetni abban az esetben, ha a repülés összeegyeztethető valamelyik már elfogadott forgatókönyvvel.

Látszik, hogy a szabályozók már gondoltak a dróntechnológia későbbiekben várható felhasználási területeire is, úgy mint a teherszállító drónok, amelyeket a csomagszállítás mellett olyan feladatokra is használják már egyes országokban, mint a sürgősségi vér- és transzplantációra szánt szervek szállítása.

Mi üdvözöljük az új szabályozást, amelynek bizonyos részei ugyan szigorúaknak tűnhetnek, viszont számos esetben jelentősen csökkentik az adminisztratív terheket, és mindenképpen biztonságosabbá és élhetőbbé teszik a legális drónozást.”


Körömi János
tulajdonos, Clue Drone

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS