Visszaszorítják a felelőtlen drónhasználatot. Mit szól hozzá Körömi János?

2019. 06. 21., 11:00

Újabb adminisztratív akadály hárul el a drónos permetezés elől. Az új EU jogszabály értelmében 120 méteres magasságig, 25 kilogramm súlyig légtérigénylés nélkül is lehet majd reptetni. Az új szabályozás 2020-tól lép hatályba. Mit szól hozzá? Az Üzletem Körömi Jánost, a Clue Drone tulajdonosát kérdezte.

Körömi János, a Clue Drone tulajdonosa így reagált az Üzletemnek a hírre:

„Az Európai Bizottság elfogadta a drónok működtetésére vonatkozó szabályozásokat, amelyek alapján megteremhetőek lesznek a biztonságos és felelős drónhasználat körülményei. A jövőre életbelépő szabályozás legnagyobb részben az olcsón hozzáférhető, és emiatt tömegesen elterjedt hobbi és fotós-videós drónok miatt szükséges, mivel az európai drónpark meghatározó részét ezek a kisméretű eszközök adják.

Az új szabályozásból az látszik, hogy igyekeznek a drónokat 120 méteres magasság alá terelni, mivel ez alatt kevésbé veszélyeztetik a polgári légi forgalmat. Nagyon fontos továbbá, hogy a jogalkotó azt is igyekszik meghatározni, hogy az operátorok ne használják látótávolságon kívül drónjaikat.

Az összes drónt el kell majd látni egyedi azonosítóval és regisztrálni kell az illetékes hatóságoknál, ami alapvetően fontos lépés a felelőtlen drónhasználat visszaszorítására. Le kell szögeznünk, hogy egy több kilogramm súlyú, magasan repülő eszköz nem játék, annak meghibásodása vagy felelőtlen használata balesetveszélyes. A kérdés másik oldala a magánélet és a személyes adatok védelme, amellyel kapcsolatban az utóbbi években komoly szigorítások léptek életbe egyéb területeken is (GDPR).

Az ipari repülések több különböző kategóriába kerülnek majd kockázati besorolásuk alapján. A legkisebb kockázatot a 25 kiló alatti, látótávolságon belül, nem sűrűn lakott terület felett reptetett drónok jelentik majd. Ezek reptetéséhez a jövőben nem lesz szükség eseti légtér igénylésére, így magánterület felett szabadon használhatóak lesznek.

Az ezt meghaladó súlyú, vagy nem-szokványos felhasználású drónok reptetésére tudomásunk szerint különböző „forgatókönyvek” állnak majd rendelkezésre. Ezeket a forgatókönyveket fogadja majd el és engedélyezi az illetékes hatóság. Például ha permetezni akarunk egy 45 kiló súlyú drónnal, lakott területen kívül, 3 méter magasságban, akkor erre készíteni kell egy forgatókönyvet. Amennyiben azt jóváhagyja a hatóság, a további repüléseket nem kell majd külön engedélyeztetni abban az esetben, ha a repülés összeegyeztethető valamelyik már elfogadott forgatókönyvvel.

Látszik, hogy a szabályozók már gondoltak a dróntechnológia későbbiekben várható felhasználási területeire is, úgy mint a teherszállító drónok, amelyeket a csomagszállítás mellett olyan feladatokra is használják már egyes országokban, mint a sürgősségi vér- és transzplantációra szánt szervek szállítása.

Mi üdvözöljük az új szabályozást, amelynek bizonyos részei ugyan szigorúaknak tűnhetnek, viszont számos esetben jelentősen csökkentik az adminisztratív terheket, és mindenképpen biztonságosabbá és élhetőbbé teszik a legális drónozást.”


Körömi János
tulajdonos, Clue Drone

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS