Vanek Balázs: Egyre jobban felértékelődik a hitelbiztosítás szerepe

Vanek Balázs: Egyre jobban felértékelődik a hitelbiztosítás szerepe
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 05. 27., 09:14

Büszke vagyok, hogy az Atradius 2016 óta piacvezető Magyarországon, jelenleg közel 50 százalékos piaci részesedéssel –mondta az Üzletemnek Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

Vanek Balázs azzal motiválja kollégáit, hogy az Atradius olyan hely, ahol jó dolgozni, ahol számíthatnak egymásra. Elsődlegesnek tartja, hogy a jelenlegi, válságokkal terhes időkben is profi mód segítse az ügyfeleket. Balázs szívesen vesz részt olyan kezdeményezésekben, amelyek az esélyegyenlőséget javítják. Ha az is érdekli, hogy mit, illetve miket írt fel a bakancslistájára, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 407. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az Atradius Hitelbiztosítónál 2004-ben kezdtem dolgozni, feladatom kollégáimmal a cég felépítése volt. Büszke vagyok arra, hogy az Atradius 2016 óta piacvezető Magyarországon, jelenleg közel 50 százalékos piaci részesedéssel. Hasonló jelentőséggel bír, hogy mindezen idő alatt ügyfeleink, hazai és külföldi kollégáink, valamint a tulajdonosunk felé is megbízható, korrekt partnerek voltunk.

Milyen távra tervez?

– Szakmai horizontomon a következő 3-5 év szerepel, ennyi időre tudok tervezni. Ennek keretében az Atradius közép-kelet európai országai jelentőségükben megerősödve egy régióként léphetnek fel, ez a változás érdekes új szakmai kihívásokat kínál.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Gazdasági korszakváltás kezdődött az elmúlt évek során. Ide értem, hogy a tartósan magas infláció és magas hitelkamatok újfajta gazdasági környezetet hoznak, amit kiegészít az energiaárak megugrása. Ezt akár válságnak, akár alkalmazkodási kényszernek is nevezhetjük. Lesznek nyertesei és vesztesei is, utóbbiak sok esetben nem fizető vevőket jelentenek majd idehaza és export relációban. Ilyen időszakban a hitelbiztosítás szerepe felértékelődik. Fontos számomra, hogy partnereinket megfelelően segítsük ebben az időszakban is.  A másik bakancslistás pont a volt Jugoszlávia területén a hitelbiztosítási szolgáltatás további felépítése.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Dr. Thomas Langen, az Atradius Német és Közép-Kelet Európai senior igazgatója vett fel. Tőle sokat tanultam, például azt is, hogy erős döntéstámogató, előkészítő csapata van. Továbbá a helyi vezetőket nagy, önálló helyi hatáskörrel ruházza fel, a munkatársi kapcsolatok felépítésénél a bizalomra és a türelemre épít.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Azzal, hogy az Atradius olyan hely, ahol jó dolgozni, számíthatunk egymásra, illetve az ügyfeleinket profi, kiszámítható módon szolgáljuk ki. Ráadásul nemcsak egy-két hónapig, hanem hosszú időszakon át.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon szeretek a természetben lenni, így később akár túravezetőként is kipróbálnám magamat.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Elsősorban konferenciákon, ügyféltalálkozókon, illetve a közösségi médiában.

Mire sajnálja az idejét?

– A hétvégéken igyekszem az időmet privát, elsősorban családi programokra fordítani, így ekkor nem dolgozok. A vásárlás egyébként olyan időtöltés, amit a hétvégén próbálok elkerülni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Fontos számomra a másik ember tiszteletben tartása, ennek a hiánya zavaró számomra.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Érzékenyen érint a társadalmi különbségek témaköre. Szívesen veszek részt olyan kezdeményezésekben, amelyek az esélyegyenlőséget javítják. Épp a napokban beszélgettem svájci kollégámmal, aki számomra meglepetésként arról számolt be, hogy Svájcban az állampolgárok között is nyílik az olló, például a vidéki és városi emberek között.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon szeretek a családommal utazni. Ilyen terület a gyerekek taníttatása, fejlődése is. De ma már fel lehet venni a listára azt is, hogy egészségesen étkezzünk.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Azokat a sportokat szeretném megemlíteni, amelyeket a természetben lehet űzni. Ilyen a hosszútávfutás, lehetőség szerint erdőben, a túrázás, vitorlázás vagy a síelés. Hasonlóan fontos időnként csendben lenni és kizárni a külvilágot, az ingereket.

(Fotók: Atradius)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS