Vanek Balázs: Egyre jobban felértékelődik a hitelbiztosítás szerepe

Vanek Balázs: Egyre jobban felértékelődik a hitelbiztosítás szerepe
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 05. 27., 09:14

Büszke vagyok, hogy az Atradius 2016 óta piacvezető Magyarországon, jelenleg közel 50 százalékos piaci részesedéssel –mondta az Üzletemnek Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

Vanek Balázs azzal motiválja kollégáit, hogy az Atradius olyan hely, ahol jó dolgozni, ahol számíthatnak egymásra. Elsődlegesnek tartja, hogy a jelenlegi, válságokkal terhes időkben is profi mód segítse az ügyfeleket. Balázs szívesen vesz részt olyan kezdeményezésekben, amelyek az esélyegyenlőséget javítják. Ha az is érdekli, hogy mit, illetve miket írt fel a bakancslistájára, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 407. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az Atradius Hitelbiztosítónál 2004-ben kezdtem dolgozni, feladatom kollégáimmal a cég felépítése volt. Büszke vagyok arra, hogy az Atradius 2016 óta piacvezető Magyarországon, jelenleg közel 50 százalékos piaci részesedéssel. Hasonló jelentőséggel bír, hogy mindezen idő alatt ügyfeleink, hazai és külföldi kollégáink, valamint a tulajdonosunk felé is megbízható, korrekt partnerek voltunk.

Milyen távra tervez?

– Szakmai horizontomon a következő 3-5 év szerepel, ennyi időre tudok tervezni. Ennek keretében az Atradius közép-kelet európai országai jelentőségükben megerősödve egy régióként léphetnek fel, ez a változás érdekes új szakmai kihívásokat kínál.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Gazdasági korszakváltás kezdődött az elmúlt évek során. Ide értem, hogy a tartósan magas infláció és magas hitelkamatok újfajta gazdasági környezetet hoznak, amit kiegészít az energiaárak megugrása. Ezt akár válságnak, akár alkalmazkodási kényszernek is nevezhetjük. Lesznek nyertesei és vesztesei is, utóbbiak sok esetben nem fizető vevőket jelentenek majd idehaza és export relációban. Ilyen időszakban a hitelbiztosítás szerepe felértékelődik. Fontos számomra, hogy partnereinket megfelelően segítsük ebben az időszakban is.  A másik bakancslistás pont a volt Jugoszlávia területén a hitelbiztosítási szolgáltatás további felépítése.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Dr. Thomas Langen, az Atradius Német és Közép-Kelet Európai senior igazgatója vett fel. Tőle sokat tanultam, például azt is, hogy erős döntéstámogató, előkészítő csapata van. Továbbá a helyi vezetőket nagy, önálló helyi hatáskörrel ruházza fel, a munkatársi kapcsolatok felépítésénél a bizalomra és a türelemre épít.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Azzal, hogy az Atradius olyan hely, ahol jó dolgozni, számíthatunk egymásra, illetve az ügyfeleinket profi, kiszámítható módon szolgáljuk ki. Ráadásul nemcsak egy-két hónapig, hanem hosszú időszakon át.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon szeretek a természetben lenni, így később akár túravezetőként is kipróbálnám magamat.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Elsősorban konferenciákon, ügyféltalálkozókon, illetve a közösségi médiában.

Mire sajnálja az idejét?

– A hétvégéken igyekszem az időmet privát, elsősorban családi programokra fordítani, így ekkor nem dolgozok. A vásárlás egyébként olyan időtöltés, amit a hétvégén próbálok elkerülni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Fontos számomra a másik ember tiszteletben tartása, ennek a hiánya zavaró számomra.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Érzékenyen érint a társadalmi különbségek témaköre. Szívesen veszek részt olyan kezdeményezésekben, amelyek az esélyegyenlőséget javítják. Épp a napokban beszélgettem svájci kollégámmal, aki számomra meglepetésként arról számolt be, hogy Svájcban az állampolgárok között is nyílik az olló, például a vidéki és városi emberek között.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon szeretek a családommal utazni. Ilyen terület a gyerekek taníttatása, fejlődése is. De ma már fel lehet venni a listára azt is, hogy egészségesen étkezzünk.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Azokat a sportokat szeretném megemlíteni, amelyeket a természetben lehet űzni. Ilyen a hosszútávfutás, lehetőség szerint erdőben, a túrázás, vitorlázás vagy a síelés. Hasonlóan fontos időnként csendben lenni és kizárni a külvilágot, az ingereket.

(Fotók: Atradius)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS