Vad Ágnes: Miért akarnánk benne lenni a stresszben, ha van másik út is?

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 10. 30., 10:15

Sok olyan ember van, aki keresi életében a teljesség érzetét, hogy olyan munkája legyen, amiben megtalálja magát, amit szeret, amivel értéket teremt – mondja az Üzletemnek Vad Ágnes, aki Magyarországon egyelőre egyedüliként dolgozik Human Potential Assessment Coachként. Biztos benne, hogy a vállalatoknak is fontos, hogy a náluk dolgozók kihozzák magukból a legjobb teljesítményt. Ehhez azonban néha szakember segítségére is szükség van.

Mennyivel tud többet vagy mást egy Human Potential Assessment Coach egy business coachnál?

– Azt tapasztalom, hogy az a legjobb, ha azzal kezdjük, hogy mi is az a coaching? Mert bár egyre többször használjuk és egyre elterjedtebb, továbbra is sokan vannak, akik nem pontosan értik. A coaching egy megoldásorientált, személyes szabott fejlesztő tevékenység. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. A coach érdeklődése, tapasztalata szokta meghatározni, hogy az élet mely területein tudja a legjobban támogatni a coaching folyamatban részt vevőket és hogy a coach maga mely módszerre, témára specializálódik. Én magam business és life coachként szereztem meg az első coach képesítésemet és azóta mindkét területen dolgozom. „Hozott” dolog nálam a holisztikus szemlélet, hogy a területtől függetlenül a teljességre, a teljes emberre fókuszálok a coaching munka során, mert abban hiszek, hogy az egyén fejlesztésével lehet akár magánéletbeli, akár üzleti/munkahelyi változást, fejlődést elérni.

Az emberben lévő képesség, potenciál, és annak maximalizálása mindig is izgatott, mert magamon is azt tapasztaltam, hogy ha szeretek valamit, abban jó vagyok és ha jó vagyok valamiben, azt általában szeretem is. Azt észleltem, hogy ekkor tudom a legjobb eredményt elérni, a legjobb teljesítményemet hozni. Talán emiatt is, de ugyanez a hit mozgatott vezetőként is: mindig szerettem volna úgy együtt dolgozni a csapatommal, hogy kihozhassák magukból az egyéni legjobbat, mert csak így érhetjük el, hogy a csapat, mint egység, a legjobban működhessen, hogy a legjobb eredményt hozhassuk. Ezért mindig is szerettem volna megtudni, hogy mi is a potenciál maga, hogy lehet ezt pontosan meglátni egy emberben és mit is lehet tenni, hogy ez a potenciál megvalósulhasson és eredményé konvertálódhasson. Hiszen önmagában a potenciál az nem más, mint egy „beváltatlan ígéret”: mert hiába áll rendelkezésre születésünktől fogva, semmire nem megyünk vele, ha nem aktiváljuk, ha nem használjuk. A potenciál nem olyan, mint a haj, nem nő magától. A Human Potential Assessment Coach pedig pont ezt csinálja: felméri az egyénben rejlő potenciált és úgy támogatja az embert, hogy az rálelhessen és konvertálhassa azt. Ahogy szeretem mondani: láthatóvá teszi a láthatatlant. Én business coachként is foglalkozom a be nem teljesült vágyakkal, ám ez a metodika vizuálisan is megjeleníti a lehetőségeket, sokat számára pedig ettől lesz „perdöntő” bizonyságú, hogy a potenciál igenis létezik. És ha már létezik, akkor lehet vele dolgozni is.

Mi a metodika lényege?

– A Human Potential Asssesment 3 lépcsős folyamat. A személy először elvégez egy angol (vagy német, holland, spanyol, francia, olasz) nyelvű tesztet, majd kézhez is veheti a 12 oldalas részletes elemzését a benne lévő potenciálról kiaknázási helyzetéről (lásd a „Potenciál-mérő” és „Vizsgált potenciál területei” képeket). Második lépcsőként az elemzés átbeszélése konzultáció keretein belül történik a Human Potential Assesment Coach-csal, hogy a személy pontosan megértse az aktuális helyzetet és felfedezhesse a főbb potenciál területeket, amelyeken érdemes lehet célzottan dolgozni. A konzultáció után, harmadik lépcsőként, lehetőség van kifejezetten a potenciál kiaknázását, fejlesztését célzó, általában 6-10 alkalmas coaching folyamatra.

A módszer (jó esetben) láthatóvá teszi a láthatatlant. De a láthatóságtól itthon sokan félnek. Mivel lehet meggyőzni őket?

– Igen, azt szoktuk gondolni, hogy amit nem látunk, azt nem ismerjük és amit nem ismerünk, az bizonytalansággal tölt el bennünket. A bizonytalanság aztán kinőheti magát akár félelemmé is, és egyik is és másik is stresszreakciót vált ki belőlünk. Ez egy természetes válaszreakció, melyet a természet rendezett így, biztosítva ezzel, hogy ha veszély állna fenn, készenlétben lehessünk és túlélhessünk. Azonban sok helyzetben nincs szó arról, hogy az életünket valóban veszélyeztetné valami. Ám ez nem jelenti azt, hogy manapság kevesebb stressz ér bennünket, sőt! A felgyorsult világ, az irdatlan mennyiségben ránk ömlő információ, a mindenfelől érkező elvárások, kötelezettségek súlya alatt igazán nehéz megbirkózni a stresszel. Életünk egyszerre válik monotonná és stresszessé, agyunk szüntelenül dolgozik, ám gondolataink leginkább a problémáink körül forognak. Sokszor kimerültek, ingerlékenyek, feszültek, néha pedig teljesen érdektelen és közömbösek vagyunk. Ilyen állapotban nem csoda, hogy nem akarjuk látni magunkat sem… Viszont tudományosan alátámasztott tény, hogy 35 éves korunkra már 95 százalékban kialakult személyek vagyunk, akik berögzült viselkedési minitákkal, megtanult érzelmi reakciókkal, öntudatlanul kifejlesztett szokásokkal, hitrendszerrel és hiedelmekkel rendelkeznek – és ezek bennünk automatikus működnek, pont úgy, ahogyan a szoftver fut a számítógépen. Ezért roppant nehéz helyzet az, amikor a személy a maradék 5 százalékban tudatos döntést hoz, mint például, hogy „változtatni akar, mert már nem bírja”, vagy  „szeretné azt csinálni, amit szeret”, vagy „le akar fogyni”, hogy „munkahelyet akar váltani” – hiszen amíg a fejben ezeket eldönti, addig a test egy teljesen más programot futtat automatikusan.

Ekkor jöhet igazán jól a potenciál coaching. A coach segítségével feltárható válnak a beépült és rögzült viselkedési mechanizmusok, ráláthatunk a bennünket vezérlő értékrendünkre, hiedelmeinkre, hitünkre, és amit már látunk, arról már könnyebben tudunk tudatosan is dönteni. Sok ember számol be arról (köztük én is), hogy valami nagy megrázkódtatás, trauma érte (ami lehet haláleset, munkahely elvesztése, betegség – bármi, ami ott és akkor a személynek megoldhatatlannak tűnik), egy olyan nehéz helyzet, ami ideig-óráig a padlóra küldte, ahonnan aztán nehezen, de újra felálltak – csak már más emberként. Ugyanis az ilyen nehéz helyzetek többünkre tanító hatással vannak, aminek hatására átgondoljuk eddigi életünket, tetteinket és „hirtelen” más színben kezdjük látni a világot. Gyakran átértékelődnek a prioritások, felértékelődnek az emberi kapcsolatok és megnő az igény egy minőségi életre. És gyakran történik az is, hogy az ezen a folyamaton áthaladt emberek „végre azt csinálják, amiben jók, amit szeretnek”. Egy olyan életre törekszenek, amiben már a saját értékrendjük szerint élhetnek, mert tudják, hogy ez az egy élet van ezt megtenni. Ettől a ponttól kezdve úgy intézik az életüket, hogy az számukra a teljesség érzetét hozza és amiben megélhetik a saját boldogságukat. Ezt a folyamatot egyébként poszttraumás növekedésnek hívják.

De miért várnánk meg, amíg valami piszkosul rossz/nehéz dolog történik meg velünk? Miért akarnánk, hogy először „megfulladjunk”, hogy újra levegőt vehessünk? Miért akarnánk benne lenni a stresszben, a kínlódásban, ha van egy másik út, mely kevesebb fájdalommal vezet el a legbensőnkhöz? Az emberi potenciállal foglalkozó coachok pontosan ezt hiszik és teszik: ahhoz, hogy valaki megélhesse a benne nyugvó potenciált nem szükségszerű az, hogy végig menjen egy traumatikus helyzeten. Persze, a trauma segítő, tanító hatása és lendülete jól jöhet, na de tényleg csak fájdalom árán érhető el nyereség? Vajon melyik lehetőséget választanánk, ha van olyan út is, ahol kevesebb az elszenvedett trauma, a kín, a gyötrődés, ám ugyanannyi a nyereség? Hogy a láthatatlan láthatóvá válik és ezzel együtt a bennünk rejlő potenciál is felszínre kerül? Hogy az életünk olyan lesz, amiben boldogságot és teljességet érzünk?

Önnek sikerült már üzletfeléből kihozni a benne szunnyadó potenciált, erőt?

– Igen és erre nagyon büszke vagyok! Ahogy említettem, korábban, már vezetőként is bennem volt a törekvés, hogy úgy dolgozzak együtt a csapatom tagjaival, hogy ők is megélhessék a maguk legjobbját. Akkor még nem is voltam képzett coach, mégis ösztönösen mentem az „ember irányába”. Rájöttem, ha figyelemmel és nyitottsággal fordulok feléjük, sokat többet látok én is meg belőlük és közösen építjük azt a bizalmi zónát, amiben „jó lenni”, amiben „mer kibontakozni”, amiben „meri vállalni önmagát”. Erre az érzésre törekedtem, mert azt tapasztaltam, hogy ez vezethet a saját legjobb teljesítményéhez. És sosem csalódtam, ahogy az ebben részt vevők sem csalódtak sose.  Ma azt gondolom, hogy bárcsak már akkor is rendelkezésemre állt volna az emberi potenciált maximalizáló teszt és metodika: lényegesen hamarabb elérhettük volna az ideális állapotot. A tesztet és metodikát használva azt tapasztalom, a kölcsönös bizalomépítés, a „megfelelő munkazóna” kialakulása még rövidebb ideig tart, a feltáró coaching beszélgetés pedig célirányos, így hamarabb formát ölt a potenciál is. Fantasztikus ezt a folyamatot kísérni és ott lenni, amikor a személyben felizzik valami, amikor „hirtelen” értelmet kapnak a helyzetek, amikor a személy inspirálódik és aktivizálódik a tettvágy. Gyakran mondák azt, hogy „alig várom, hogy végre elkezdhessem, hogy neki állhassak” – mert már értik, hogy mit is szeretnének, és érzik azt is, hogy ez az ő irányuk. Ilyenkor már tudom, hogy szunyadó potenciál felébredt.

Magyarországon mennyire ismert ez a fajta coaching, milyenek a hazai tapasztalatai?

– A Human Potential Assessment egy nemzetközi módszertan, amelyet Sujith Ravindran és Mark Vandeneijnde kanadai szakemberek álmodtak meg és hoztak létre 2010-ben. Mindketten multinacionális vállaltoknál töltöttek be vezetői pozíciót egy évtizedig, ahol feladatuk volt az elkötelezettség kialakítása és fenntartása a maximális teljesítmény érdekében. A saját bőrükön tapasztalták meg, hogy a hatalmi alapokon nyugvó, „amit mondok, azt csináld” elv, ami régebben jó eredményekhez vezetett, ma már nem működik. Hogy a ma emberének valami másra, valami nyitottabb és megengedőbb hozzáállásra IS szüksége van ahhoz, hogy a legjobb teljesítmény nyújthassa. Így született meg a Being at Your Full Potential keretein belül a Human Potential Assessment metodika. A cég központja Kanadában található, így a metodika nemzetközi szinten már jobban elterjedt, és világszerte mintegy 130 Human Potential Assessment coach végzi a munkáját egyéni és vállalati szinten egyaránt. Az ICF (International Coach Federation) is akkreditálta a metodikát. Magyarországon egyelőre én vagyok az egyetlen Human Potential Assessment Coach. Eddig azt tapasztalom, hogy sok olyan ember van, aki keresi életében a teljesség érzetét, hogy olyan munkája legyen, amiben megtalálja magát, amit szeret, amivel értéket teremt, amiben hasznosnak érzi magát, amiben sikereket ér el és amit szívvel és szenvedéllyel végezhet. Közel tízezren olvasták azt a blogbejegyzésemet, ami a potenciált feltáró metodika magyarországi bevezetéséről szól és az első 3 napban csaknem 20 megkeresést, érdeklődést kaptam a metódussal kapcsolatosan. Ez az intenzitás mondatja velem azt, hogy itthon is igény van arra, hogy az ember megértse önmagát, létezése értelmét, ahhoz, hogy tudja pontosan, hogy mit is kell tenni azért, hogy megélhesse a teljesség érzetét. Sok embernek pedig azért fontos ez a módszer, mert még sosem volt önmaga előtt sem ismert, hogy miben is rejlik a potenciálja. Naná, hogy szeretné tudni!

Magyarországon inkább személyek vagy csapatok jelentkezésére számít?

– Azt gondolom, hogy az egyének és a vállalatok is egyaránt érdekeltek abban, hogy a megélhessék és elérhessék a legnagyobb teljesítményt. A Human Potential metodikának ezért létezik kifejezetten vállalatokra kialakított keretrendszer is. Ahogy a Jéghegy ábra mutatja, a Human Potential metodika direktben, 12 (8+4) pilléren keresztül tudja támogatni a jéghegy csúcsát, ami nem más, mint a produkálandó vállalati teljesítményfaktorok (pl. customer orientation, emploxee engagament, self leadership, etc), melyet a legtöbb vállalat szeretne mérni, majd szeretné azt biztos módszerekkel tovább fejleszteni. Ebben nyújt támogatást a Human Potential metodika, amely 23 dimenzión keresztül vizsgálja a potenciálunk kihasználtságát és mutatja meg számokban is kifejezve a lehetőségeinket egyéni szinten (8 BEING attitudes, 4 Being States). A tapasztalatok azt mutatják, hogy amint a vállalat dönt, hogy valóban a munkatársra, az emberre fókuszál és lehetővé teszi számára azt a környezetet, ahol megélheti a benne lévő potenciált, ott rövid időn belül nagymértékű teljesítménynövekedés következett be. Összefoglalva: a Human Potential módszer lehetőséget ad arra, hogy a jéghegy csúcsát támogató nagyobbik, láthatatlan részt az embereken, a csapatokon keresztül támogassa. És vajon melyik vállalat ne akarná, hogy dolgozói elégedettek és elkötelezettek legyenek és ebben az állapotukban a legjobb egyéni és vállalati eredményeket érjék el?

Mernek az emberek váltani (az életben, a munkában), valóban meg akarják tudni, hogy kicsodák?

– Lehet, hogy coachként sajátos helyzetben vagyok, mert én azt élem meg, hogy az emberek bátrak! Azok biztosan, akik elszánják magukat és belevágnak egy coaching folyamatba. Ugyanis szembenézni magunkkal, felismerni azt, hogy valami nem megy, ebben segítséget kérni, felvállalni az érzéseinket, a gondolatainkat egy másik ember előtt is – ehhez nagyfokú bátorság szükséges. Ezért bennem biztos a hit, hogy aki coaching folyamatba lép, abban megvan a kellő bátorság ahhoz is, hogy meg tudja ki is valójában. Sőt, többeknél tapasztalom azt, hogy ez az első számú kérdés, ami igazán foglalkoztatja és mozgatja. Persze, vannak, akik még nem tudják ezt azonnal megfogalmazni, de érzés szinten már érlelődik bennük. Olyanokat tapasztalnak, hogy hosszabb ideje már „nem jó az, ami van, annak ellenére, hogy megvan mindenem”, hogy „vágyok valamire, de még nem tudom, hogy mi is az”, hogy „hiányzik valami”, hogy „nem élem meg a teljességet, boldogságot”. Pont ez a belső hiány, feszülés, vágy hajtja őket, hogy „valamit tennem kell, mert már így nem jó”. Örülök, hogy azt látom: egyre több ember foglalkozik önmaga megértésével, hogy egyre többeknek van igénye „értelmes életre”. Amikor ez az igény megérik, akkor érkezett el az ideje a potenciálra irányuló coaching folyamatnak is.

Általában mennyi időt vesz igénybe a sikeres coaching?

– Bár minden ember más, általában azért az mondható el, hogy 6-10 alkalom a Human Potential módszertannal már olyan változásokat indít el, hoz létre, amelyek segítik az embert az előremozdulásban. A változás mértéke pedig a teszt segítségével pontosan ki is mutatható, hiszen a folyamat végeztével is lehetőség van újból kitölteni a tesztet.

Kiknek, mely területeken dolgozóknak ajánlaná az új metodikát?

– A metodika nem területfüggő. Mindenkinek szól, aki abban a helyzetben találja magát, hogy „nem boldog”, hogy „valami hiányzik”, hogy megjelenik az érzet „bennem több van ennél”. Amikor először azon kaptam magam, hogy azt éreztem „olyasmit kéne csinálnom, ami nem vagyok”, hogy „meg kell játszanom magam azért, hogy megfeleljek mások elvárásainak” – akkor megijedtem. Megijedtem, mert rossz érzéssel jár az, ha az ember már nem kapcsolódik saját magához, ha azt érzi, hogy „elvesztette azt, aki volt”, hogy „már idegen saját magának is”. Ez az ijedtség figyelmeztetett arra, hogy valami nem jó, hogy nem jó az irány, amerre tartok.  Na de akkor ki vagyok és merre tartok? – tettem fel a kérdést évekkel ezelőtt, és lám, most itt vagyok és jól vagyok.

Mi az Ön története?

– Az én történetemet itt írtam le: https://vadagnes.coach/2019/10/14/de-ki-vagyok-en/

(Vad Ágnes válaszait az Üzletem 12 kérdés interjúsorozatában ITT olvashatja.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS