Török Róbert: Partnerséghez elengedhetetlen a hitelesség

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 09. 28., 10:00

Rengeteg az ötlet és a lehetőség, de fontos a jó csapat kiválasztása, sőt, a jó időzítés is – mondta az Üzletemnek Török Róbert, a Dreher Sörmúzeum főmuzeológusa.

Török Róbert úgy gondolja, hogy a sörgyártáson túl feladat, hogy megőrizzük és ápoljuk az ehhez kapcsolódó muzeális értékeket. A Dreher Sörmúzeum főmuzeológusaként természetesen ezt tartotta szem előtt, mert számára fontos, hogy amit eltervez, azt tényleg megvalósítsa. Biztos benne, hogy fel kell tudni ismerni, ha egy ötlet nem időszerű. Ha érdekli, hogy Róbert milyen szakmában próbálta volna ki magát, azt is megtudhatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 214. interjújából.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Szerencsés embernek tartom magam, mert már fiatalon szinte minden kitűzött célomat elértem a szakmámban. Tudományos és szakmai területen egyaránt sok kihívás volt már az életemben, de úgy érzem, hogy álltam a sarat mindig, közben pedig folyamatosan fejlődtem és tapasztalatokat gyűjtöttem. Több állandó kiállítást, könyvet és tudományos fokozatot jegyzek. Jelenleg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főmuzeológusa és megbízott igazgatóhelyettesi pozíciója mellett a Dreher Sörgyárak Zrt. Söripari Emléktár Sörmúzeum muzeális szakgyűjtemény főmuzeológusaként, az Emléktár szakmai muzeológiai ügyeit,  gyűjteményi, kiállítási és tudományszervezési feladatait is ellátom. Mindezeken túl mostanában pedig már a társadalmi felelősségvállalás jegyében tevékenykedem.  Legjobban szakértőként és tanácsadóként szeretek együttműködni ügyfeleimmel.

Milyen távra tervez?

– Általában középtávon és rövid, belátható távlatokban szeretek gondolkodni. Fontos számomra nagyon, hogy amit eltervezek azt valóban meg is valósítsam.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs ilyen listám. Folyamatosan újabb és újabb ötleteim vannak, amiket igyekszem aztán mindig a lehető legjobban és legnagyobb körültekintéssel végrehajtani. Persze a projektekben dolgozó csapat nélkül mindez nem menne, rengeteg segítséget kaptam mindig tőlük. Rengeteg az ötlet és a lehetőség, de fontos a jó csapat kiválasztása, sőt, a jó időzítés is, mert fel kell tudni ismerni azt is, ha egy ötlet éppen nem időszerű. Ilyenkor félretesszük azt, hogy aztán később egy kedvezőbb időszakban vissza lehessen nyúlni érte.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Igyekszem mindenből és mindenkitől tanulni: a családomtól, tanáraimtól, mestereimtől és a kollégáimtól, valamint a szakmai mentoroktól, kollégáktól. Múzeumi területen azoktól a partnerektől és ügyfelektől is sokat tanultam, akikkel valamilyen tudományos, kutatási, kiállítási vagy más területen működtünk együtt.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Ez nehéz kérdés, hiszen ezt mindenki másképp éli meg. Talán a lelkesedésemmel, talán a szakmai tapasztalatok továbbadásával, vagy a jól meghatározott és irányított feladatellátással tudok legjobban motiválni. Ezek mellett igyekszem jó szakmai lehetőségeket adni a csapatom tagjainak. Ha pedig arra van szükség, akkor természetesen mentorálással vagy aktív, támogató segítséggel.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Legszívesebben orvos lennék még, de ez a hajó már elúszott.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Abban hiszek, hogy a jó üzleti kapcsolatok alapja a szakmai tapasztalat, hiszen partnerséghez elengedhetetlen a hitelesség. Emellett persze szükség van tisztességre, kellő szakmai alázatra, az etikett és protokollok betartására. A pontosság, a minőségre és az igényességre való törekvés pedig a másik fél iránti tisztelet alapja.

Mire sajnálja az idejét?

– Minden felesleges dologra nagyon sajnálom elpocsékolni az időmet: a felesleges adminisztrációra és a lehetetlen helyzetekre. Én a hatékony, minőségi és egyenes megoldásokra törekszem. A fárasztó és hatékonytalan működés felőrli az embert.

Mivel lehet felbosszantani?

– Tiszteletlenséggel, az okoskodó, hozzá nem értő és panaszkodó magatartással. Idegesítő számomra a rugalmatlan hozzáállás, a lassú, nem hatékony cselekvés és döntéshozatal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Jelenleg is számos önkéntes főleg szakmai-társadalmi feladatot látok el, múzeumi, történészi szakmámhoz kapcsolódó társadalmi szervezeteknél.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nem vagyok egy túlköltekező típus, sok mindennel elégedett vagyok. A minőségi étkezés fontos számomra, egy magasszintű gasztronómiai élményre sosem sajnálom a pénzt.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Elsősorban a jó társasági élményekkel. A legjobb kikapcsolódás egy jó beszélgetés a barátaimmal. De nagyon szeretem a futást, zenehallgatást, vagy akár egy jó alvás is nagy élmény nekem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS