Tomán József: Kulcsemberek teljesítményén javítunk

Tomán József: Kulcsemberek teljesítményén javítunk
2021. 11. 24., 09:17

Az nyújtja a legnagyobb sikerélményt, ha az ügyfeleim újra és újra felkérnek a következő kihívásaik megoldásához – mondta az Üzletemnek Tomán József hatékonyságnövelési specialista.

Tomán József nem követ vakon semmilyen irányzatot. Saját rendszerébe kizárólag a gyakorlatban eredményesen működő, saját tapasztalataiból származó módszer és megoldás kerülhet be. Küldetésének tekinti a tanácsadói szakma megítélésének javítását. Ha érdekli, hogy Józsefnek mi a véleménye az önkéntes munkáról, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 355. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– 2015-ben terveztem egy előadássorozatot, amelyben a menedzselés és a vezetés általam fontosnak tartott területeiről tartottam 10 egész napos előadást. Ezen közel 50 ember teljes egészében velem tartott. Később ez lett a cégműködés fejlesztési módszertanom magja. Ezen kívül, az nyújtja a legnagyobb sikerélményt, ha az ügyfeleim újra és újra felkérnek a következő kihívásaik megoldásához. Van, akinek már a harmadik cégét tesszük rendbe. Van, aki újabb szinteket lép, a működés minőségi javításában és az árbevételben.

Milyen távra tervez?

– Azt tervezem, hogy az életemben mindvégig fogok feladatokat vállalni a vállalkozások fejlesztésében, főként a működésük javításában és eredményeik növelésében. Minden év végén szoktam azzal foglalkozni, hogy a következő évnek mi legyen a fókusza.  Ez jellemzően vagy valamilyen szakmai vagy módszertani fejlesztés. 2022-ben olyan 3 hónapos programok vannak a fókuszban, amelyekkel a vállalkozók különböző szinteken javítani tudják a cégük eredményeit. Ezek

  • munkaköri
  • funkcionális részleg, csoport, profitcentrum
  • teljes cég szintjén

3-4 havonta vizsgálom felül ezek haladását, és ha olyan változás történik a cégek működésében, ami miatt érdemes valamilyen megoldást kifejleszteni, akkor azt is beillesztem a teendőim közé. Például 2021-ben ilyen volt, a pandémia következtében, főként a bizonytalanság miatt kialakult, jelentősen romló vezetői és dolgozói személyes állapot, amivel kezdeni kellett valamit. Erre készült a személyes energetizálást segítő program, amellyel főként vállalkozók, vezetők és kulcsemberek közérzetén és ezen keresztül a teljesítményén javítunk.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A megszerzett gyakorlati tapasztalat továbbadásának megoldása.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A tudásom megszerzésében volt szerepe a könyveknek, illetve olyan szervezett képzésnek, amelyben a menedzser diplomát is szereztem. Ettől nagyságrendekkel többet tanultam, a korábban saját magam által indított és vezetett vállalkozás tapasztalataiból. A legtöbbet azonban az ügyfeleimnél történő állapotok megértéséből, ezek fejlesztési lépéseinek kialakításából, a végrehajtás során szerzett tapasztalatokból tanultam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Csak motivált emberekkel dolgozom együtt.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A munkám során nagyon sok iparágra, üzleti modellre, szakmára van rálátásom. Minden alkalommal, amikor megismerek egy újabb területet, az erősödik bennem, hogy azokból elég annyit tudnom, amennyi a közös munkához a saját feladataimmal kapcsolatos megértéshez kell. A saját tanácsadói tevékenységemen túl, egyre többször, egyre nagyobb arányban segítek coaching típusú támogatással az ügyfeleimnek.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Erre nem fordítok túl sok energiát. Lehet, hogy érdemes lenne többet foglalkozni kapcsolatok tudatos építésével. Van kapcsolatom üzleti közösségekkel, ahonnan időről időre megkeresnek, hogy tartsak előadást. Vagy ezen keresztül jelentkezik valaki, hogy nézzük meg, milyen kapcsolódási pontjaik vannak. Benne vagyok egy szakmai ajánlói kapcsolatrendszerben, ahol különböző, vállalkozásfejlesztésben érdekelt résztvevőkkel ajánljuk egymást. Van közöttük ERP szakértő, értékesítési tréner, pénzügyi tanácsadó, finanszírozással foglalkozó szakember, projektmenedzser.

Mire sajnálja az idejét?

– Azoknak a magyarázkodásoknak a meghallgatására, amikor azt akarják alátámasztani, hogy egy megállapodásban mit-miért nem csináltak meg abból, amit vállaltak.

Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha az alapvető emberi együttélési és kommunikációs szabályokat megsértik.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Az önkéntes munkának szerintem az a hátránya, hogy nem történik meg az a csere, ami az együttműködéseket és megállapodásokat mozgatja. Korábban, amikor úgy segítettem embereknek, hogy nem vártam érte ellenértéket, úgy érzem, hibát követtem el. Ahhoz a tanulsághoz juttattam őket, hogy valami ingyen van. Pedig ez nem fedi a valóságot. Ezért nagyon meggondolnám, milyen helyzetben vállalnék önkéntes munkát.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A munkám hatékony elvégzéséhez szükséges eszközökre, szoftverekre, önfejlesztésre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Amit alkalmazok és az ügyfeleimnek is tanítok, az a következő: kikapcsolódásként találja meg azt, ami személyesen feltölti és a tevékenység módjában lehetőleg minél távolabb van a napi munkavégzéstől. Sokat vagyok zárt, irodai környezetben, íróasztal mögött ülő vagy álló helyzetben. Sokat dolgozom számítógépen. Sokat kommunikálok. Sokat gondolkodok. Ezért, számomra az ettől nagyon eltérő tevékenység az, amikor egyedül elmegyek gyors tempójú sétára, amikor 1 óra alatt kb. 6 kilométert teszek meg. Ez természetes környezetben, egy patak partján történik, amikor a legtöbb esetben nem találkozom még érintőlegesen sem emberekkel. Podcast-ot hallgatok, figyelek a tempóra, légzésre, környezetre. Ha ezt sikerül hetente 3-4-szer teljesíteni, az számomra már elég, de volt olyan hét, amikor ez minden nap összejött és több mint 42 kilométer volt a heti gyaloglás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS