Sztupár Andrea: Most csak fejben lehet hosszú távra tervezni

Sztupár Andrea: Most csak fejben lehet hosszú távra tervezni
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 11. 17., 16:18

Cégcsoportunk nagy változáson megy és ment keresztül, sok olyan hatás ér minket, amelyek felülírják a hosszútávú terveket – mondta az Üzletemnek Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője.

Sztupár Andreának nagy tervei vannak Szlovéniában és Horvátországban, a kertészeti, illetve a barkács szektor kiskereskedelmi panelkutatásával. Jó gyakorlatnak tartja, hogy kollégáit nem „mikromenedzseli”, mert ez kimondottan inspirálja őket. Ha az is érdekli, hogy Andrea milyen szakmában próbálná ki magát szívesen, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 443. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, amikor elkezdtünk egy számunkra teljesen új területen kiskereskedelemi audit felmérést végezni, és a szektor vezető hazai és nemzetközi piaci szereplői két évnyi tárgyalás-sorozat után elismerték, hogy a GfK-nál jobb piaci helyzetképet senki nem tud szolgáltatni nekik. Az igazi elismerés, áttörés volt.

Milyen távra tervez?

– Fejben hosszú távra, de üzleti szempontból 1-2 évre tervezünk előre, mert a mostani gazdasági helyzet miatt úgyis állandó módosítások szükségesek. Cégcsoportunk nagy változáson megy és ment keresztül, ezért sok olyan hatás ér minket, amelyek felülírják a hosszútávú terveket.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Több dolog is. A GfK Kiskereskedelmi panelkutatását szeretném még a kertészeti szektorban is tovább bővíteni Magyarországon, illetve kiépíteni Szlovéniában. Horvátországban a barkács szektor mérésének indítását szeretném elérni az elkövetkező 2-3 évben.

 Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Legtöbbet az élettől tanultam, mert elég hamar a saját lábamra álltam. Az utam során leginkább a nagypapám inspirált kisgyermek koromtól kezdve egészen addig, amíg elkezdtem az egyetemet. Ő mindig mindenre tudta a választ. Felnőttként szerencsém volt a munkám mellett különböző képzésekben részt venni, nagyon sokat tanultam trénerektől és coach-októl.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerencsés csapat vagyunk, mert mindenki tudja, mi a dolga, már régóta együtt dolgozunk. A saját területükön szabad kezet kapnak, csak a döntési folyamatba vonnak be. Az, hogy nem mikromenedzselem minden lépésüket, inspirálja, motiválja őket. Sokat beszélgetünk nem csak szakmai dolgokról. Ezen kívül, ha látom, hogy valakinek problémája van, azt megbeszéljük, és ha tudok, segítek.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Végzettségem szerint környezetmérnök vagyok, így szívesen dolgoznék olyan cégnek, amelyik hulladék-újrahasznosítás területén tevékenykedik.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Legegyszerűbben már meglévő kapcsolatokon keresztül, de volt már sikerem teljesen „hideg” megkeresésem is, amikor kitartással és türelemmel célhoz értem. Azt gondolom, hamar megtalálom a közös hangot az emberekkel.

Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges megbeszélésekre. Sajnos ezek száma az elmúlt pár évben nagyon megemelkedett.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki nem mond igazat, vagy eltitkol valami bakit. Sokszor egyszerűbb lenne kijavítani a dolgokat, ha tudjuk, hogy hol van a hiba. Ezen kívül azzal, ha valaki többszöri tanítás, magyarázás után is elront valamit.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Ez összefügg egy fenti kérdéssel: a természet és környezetünk megtisztítását. Ezen kívül rossz sorban lévő gyermekeknek segítenék, akár gyermekotthonban is. (Az Unicefnek is rendszeres támogatója vagyok.)

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra. Szerencsésnek mondhatom magam, mert sok helyen jártam már a világban, de akadnak még helyek, ahova el szeretnék menni, ezek főként Ázsiában vannak. 

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utazáson kívül a sport. Tizenegy éves korom óta sportolok. Versenyszerűen tájfutottam hét évig, utána már csak hobbi szinten sportoltam (úszás, fitness, yoga), de az erdei futást a mai napig szeretem. A különböző sportolások közben szívesen hallgatok zenét, mert a kettő együtt teljesen kikapcsolt és regenerál.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 09:49:00
A Mvule Gardens otthonait kivitelező építőipari-technológiai cég 52 darab 3D-nyomtatott házból álló negyedet hoz létre Kilifiben: az egyenként két-három hálószobás otthonok falai 18 óra alatt elkészülnek és döbbenetesen olcsón kaphatók.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS