Szabó György: A karrier nemcsak pozíció, hanem önmagunk alakítása is

Szabó György: A karrier nemcsak pozíció, hanem önmagunk alakítása is
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 08. 11., 14:21

Nyitott vagyok az első kapcsolatfelvételre, mert mindenki mögött másik 20 ember áll, akiket a közvetlen kapcsolatomon keresztül tudok csak elérni – mondta az Üzletemnek Szabó György topmenedzser, aki az eNET nemzetközi szolgáltatásainak területén folytatja karrierjét.

Szabó György topmenedzser mostantól a magyar tulajdonú, több mint 20 éves budapesti tanácsadó céget erősíti, vezetői feladatkörének fókuszában az eNET szolgáltatásainak nemzetközi piacra vitele áll. Mivel biztos benne, hogy a statikusság nem visz előre, máris készíti új helyén az üzleti tervet. Ha az is érdekli, hogy György mivel motiválja a kollégáit, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 426. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen azt, hogy a Sanoma Media Budapest vezérigazgatója voltam. A magyar média egyik vezető, innovatív vállalatává alakítottuk munkatársaimmal a Sanomát. A karrier egy bizonyos megközelítésben nemcsak pozíció, hanem önmagunk alakítása. Én sem születtem vezetőnek, de ma leginkább vezetőként érzem otthon magam.

Milyen távra tervez?

– Évtizedekre. Ennek feltétele a vitalitás, az ambíciók, az egészség. Mindegyiken dolgozom… A leállás, a statikusság sosem visz előre. Az eNET-nél a feladatom az egyik szolgáltatás globális piacra vezetése értékesítési vezetőként. Éppen most készítem az üzleti tervet – 20 évre.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon sokat dolgoztam nemzetközi területen, megérintett a globalitás szele. Nagy, globális szervezetek munkájában részt venni, ahol nem kicsiben, hanem nagyban tudunk változtatni a világ haladásán: ez még erősen vonz.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Három férfi volt/van az életemben, akiktől a legtöbbet tanultam: Szabó Józseftől, az édesapámtól, aki 30 évig követte az életemet, Koos Guistól, aki 22 évig a főnököm volt a Sanománál és Sárvári Györgytől, aki coachként „reflektálta” az életutamat…

Mivel motiválja a kollégáit?

– Főleg kisugárzással: éreztetni kell a kollégákkal, hogy a figyelem és az elvárás a minőségi, igényes teljesítmény iránt lankadatlan; ez az elvárás akkor is jelen van, amikor a vezető nincs a közelben. Szóval ez egy nagyon szubtilis dolog, nem szabad a közhelyszerű instrukció, beszámoltatás logikájának hibájába esni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A Vízöntő nem kétkezi ember: marad a szabadságharcos archetípusa.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Állandó mozgásban kell lenni, így sokan el fognak érni. Nyitott vagyok az első kapcsolatfelvételre, mert mindenki mögött másik 20 ember áll, akiket a közvetlen kapcsolatomon keresztül tudok csak elérni. Másfelől az is igaz, hogy akinek korlátozottak az üzleti ismeretei, sosem fog sikereket elérni, így az ilyen típusú „szakemberektől” már távol tartom magam.  

Mire sajnálja az idejét?

– Mindenre, ami aprómunka vagy rutinszerű tevékenység. Kicsit konkrétabban: a terjengősségre, az ismétlésekre és az önimádatra. Sajnos a magyar kultúrában mindegyik burjánzik…

Mivel lehet felbosszantani?

– Elsősorban a butasággal. Senkit nem tudok felmenteni a butaság alól, úgy vélem, hogy mindenkinek megadatik a lehetősége, hogy fejlessze magát. Másodsorban azzal, hogy kicsinyes, önző érdekekért nagyon sokan feladnak eszméket: a szabadság, a haladás eszméjét.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Eddig főleg egyesületekben, alapítványokban tevékenykedtem. Önkéntesként a személyiség védelmének, a tisztességes emberi élet támogatásának szentelnék időt, energiát.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nehéz időket élünk, nagyon óvatosan kell bánni meglévő tartalékainkkal. Az egészségem megőrzésére, sőt, javítására viszont nem sajnálom a pénzt.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A meditáció, főleg az agykontroll és a zene. Ez utóbbiba Mozart és a trance egyaránt belefér…

(Fotók: eNET)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.