Szabó György: A karrier nemcsak pozíció, hanem önmagunk alakítása is

Szabó György: A karrier nemcsak pozíció, hanem önmagunk alakítása is
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 08. 11., 14:21

Nyitott vagyok az első kapcsolatfelvételre, mert mindenki mögött másik 20 ember áll, akiket a közvetlen kapcsolatomon keresztül tudok csak elérni – mondta az Üzletemnek Szabó György topmenedzser, aki az eNET nemzetközi szolgáltatásainak területén folytatja karrierjét.

Szabó György topmenedzser mostantól a magyar tulajdonú, több mint 20 éves budapesti tanácsadó céget erősíti, vezetői feladatkörének fókuszában az eNET szolgáltatásainak nemzetközi piacra vitele áll. Mivel biztos benne, hogy a statikusság nem visz előre, máris készíti új helyén az üzleti tervet. Ha az is érdekli, hogy György mivel motiválja a kollégáit, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 426. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen azt, hogy a Sanoma Media Budapest vezérigazgatója voltam. A magyar média egyik vezető, innovatív vállalatává alakítottuk munkatársaimmal a Sanomát. A karrier egy bizonyos megközelítésben nemcsak pozíció, hanem önmagunk alakítása. Én sem születtem vezetőnek, de ma leginkább vezetőként érzem otthon magam.

Milyen távra tervez?

– Évtizedekre. Ennek feltétele a vitalitás, az ambíciók, az egészség. Mindegyiken dolgozom… A leállás, a statikusság sosem visz előre. Az eNET-nél a feladatom az egyik szolgáltatás globális piacra vezetése értékesítési vezetőként. Éppen most készítem az üzleti tervet – 20 évre.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon sokat dolgoztam nemzetközi területen, megérintett a globalitás szele. Nagy, globális szervezetek munkájában részt venni, ahol nem kicsiben, hanem nagyban tudunk változtatni a világ haladásán: ez még erősen vonz.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Három férfi volt/van az életemben, akiktől a legtöbbet tanultam: Szabó Józseftől, az édesapámtól, aki 30 évig követte az életemet, Koos Guistól, aki 22 évig a főnököm volt a Sanománál és Sárvári Györgytől, aki coachként „reflektálta” az életutamat…

Mivel motiválja a kollégáit?

– Főleg kisugárzással: éreztetni kell a kollégákkal, hogy a figyelem és az elvárás a minőségi, igényes teljesítmény iránt lankadatlan; ez az elvárás akkor is jelen van, amikor a vezető nincs a közelben. Szóval ez egy nagyon szubtilis dolog, nem szabad a közhelyszerű instrukció, beszámoltatás logikájának hibájába esni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A Vízöntő nem kétkezi ember: marad a szabadságharcos archetípusa.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Állandó mozgásban kell lenni, így sokan el fognak érni. Nyitott vagyok az első kapcsolatfelvételre, mert mindenki mögött másik 20 ember áll, akiket a közvetlen kapcsolatomon keresztül tudok csak elérni. Másfelől az is igaz, hogy akinek korlátozottak az üzleti ismeretei, sosem fog sikereket elérni, így az ilyen típusú „szakemberektől” már távol tartom magam.  

Mire sajnálja az idejét?

– Mindenre, ami aprómunka vagy rutinszerű tevékenység. Kicsit konkrétabban: a terjengősségre, az ismétlésekre és az önimádatra. Sajnos a magyar kultúrában mindegyik burjánzik…

Mivel lehet felbosszantani?

– Elsősorban a butasággal. Senkit nem tudok felmenteni a butaság alól, úgy vélem, hogy mindenkinek megadatik a lehetősége, hogy fejlessze magát. Másodsorban azzal, hogy kicsinyes, önző érdekekért nagyon sokan feladnak eszméket: a szabadság, a haladás eszméjét.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Eddig főleg egyesületekben, alapítványokban tevékenykedtem. Önkéntesként a személyiség védelmének, a tisztességes emberi élet támogatásának szentelnék időt, energiát.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nehéz időket élünk, nagyon óvatosan kell bánni meglévő tartalékainkkal. Az egészségem megőrzésére, sőt, javítására viszont nem sajnálom a pénzt.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A meditáció, főleg az agykontroll és a zene. Ez utóbbiba Mozart és a trance egyaránt belefér…

(Fotók: eNET)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS