Pottyondy Péter: Fontosnak tartom az emberi kapcsolatokat

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 20., 10:00

Fantasztikus érzés volt 2002-ben az általunk tervezett, épülő Papp László Sportaréna 35 méter magas tetején állva ránézni Budapestre – mondta az Üzletemnek Pottyondy Péter, a KÖZTI vezető építésze.

Pottyondy Péter a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) vezető építésze. 41 éve van a pályán. Felelős tervezője volt több budapesti műemléképület, illetve hotel felújításának, átépítésének. Többek között ő volt a 2018-ban megvalósult DVTK (diósgyőri) stadion építész tervezője. Ez utóbbi munkájáért a közelmúltban (2020. október 5-én) megkapta a Csonka Pál-emlékérmet, alkotótársával Hegedűs Péterrel közösen. Csonka Pál-emlékéremről annyit érdemes tudni, hogy ez a kitüntetés az építész és tartószerkezet-tervezők (konstruktőrök) alkotó együttműködését hivatott elismerni. A díj alkotópáros és egyéni alkotó kategóriában adományozható. Azok kaphatják, akik alkotópárként magas színvonalú építészeti alkotást hoztak létre, továbbá az, aki oktató és/vagy tudományos munkájával jelentősen és igazolhatóan járult hozzá a fent említett, alapvető cél eléréséhez.

Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 222. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Úgy alakult a szakmai életem, hogy az elmúlt 41 évben több helyen dolgoztam építészként. Szinte mindenhol jól éreztem magam, elégedett voltam a munkahelyemmel és a munkámmal. Hol a tanulás lehetősége, hol a munkák változatossága, hol a világlátás, hol pedig a tudás átadása jelentett örömöt és elégedettséget. Most a KÖZTI-ben olyan munkák részese lehettem, lehetek, amelyeknek szinte mindegyike önmagában is egy építészkarrier csúcsát jelenthetik. Ha mégis meg kell jelölnöm egy csúcsot, akkor azt térben határoznám meg: fantasztikus érzés volt 2002-ben, az általunk tervezett, épülő Papp László Sportaréna 35 méter magas tetején állva ránézni Budapestre.

Milyen távra tervez?

– Több mindent még hosszabb távra tervezek, az építész tervezői munkámat viszont rövidebb távra, mert hamarosan nyugdíjba megyek.  Mint említettem, 41 éve vagyok építész. Két dolog miatt szerencsésnek tartom magam. Egyrészt, hogy a KÖZTI-ben tehetséges, szakmailag jól felkészült, fiatal kollégákkal dolgozhatok együtt, másrészt, hogy unokákkal teli, nagycsaládban élek, akik körülvesznek a szeretetükkel és számítanak rám. A fentiek miatt nyugodtan várom a nyugdíjamat.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Van egy 150 éves parasztház a Szigetközben, aminek udvarán mondták először a nagyszüleim – mikor látták a hulladék téglákból, lécekből és töredezett mozaiklapból összerótt építményemet –, hogy építész lesz ebből a gyerekből. Most ez a ház a Miénk. Ezt a házat szeretném szépen újragondolni.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Számomra az egyik legélvezetesebb sajátja a mi hivatásunknak, hogy minden munkánál nagyon meg kell ismerni, tanulni azt a területet, szakmát, ahonnan a feladat érkezet. Ez lényegében folyamatos tanulást követel. Talán nem csak a diploma utáni tapasztalatlanság az oka, hogy úgy érzem, első munkahelyemen Veszprémben Ruttkay M. Gyulától kaptam nagyon sok olyan emberi és szakmai megoldó kulcsot, amit a mai napig használok.

Mivel motiválja kollégáit, társait?

– Sokféle emberrel dolgozunk együtt egy nagyobb projektnél, akik – szerencsére – nem egyformák. Mindenkinél más és más jelenthet motivációt. Próbálom időben felismerni, hogy kinek mire van szüksége ahhoz, hogy jól végezze a munkáját. Meggyőződésem, hogy a bizalom mindenkinek sokat jelent. Igyekszem nyílt kártyákkal játszani, senkivel sem taktikázni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Gimnazista koromban jégkrémet árultam a tihanyi kompnál. Az nagyon jó volt. Komolyabbra fordítva a szót, mindenképpen valami olyasmit csinálnék szívesen, ahol emberekkel találkozhatok.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nem vagyok tehetséges az üzleti kapcsolatépítésben, viszont fontosnak tartom az emberi kapcsolatokat. Nagyon hiszek a jól végzett munka üzletteremtő erejében még akkor is, ha erre az élet időnként rácáfol.

Mire sajnálja az idejét?

– Az olyan munkára, amit mások helyett kell végezni azért, hogy haladjon a rám bízott feladat.

Mivel lehet felbosszantani?

– Leginkább a butasággal, tájékozatlansággal társuló öntudatossággal, nyakassággal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– 25 éven keresztül tanácsadója voltam egy karitatív célú építkezéseket segítő holland szervezetnek. Nagyon sok tudást, tapasztalatot szereztem a velük való együttműködés során. Ma leginkább nagyszülőként vállalnék önkéntes munkát a saját családomban.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Tíz-tizenegy éve, évente egyszer együtt van az egész – nagy örömünkre egyre gyarapodó – családunk néhány napra valahol az országban. Kirándulunk, borozunk, játszunk, időnként vitatkozunk. Ezek a napok mindent megérnek! Egyik ilyen alkalommal a – két gyerekem közreműködésével az általam tervezett – Diósgyőri Stadionban néztünk meg egy meccset.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Feleségemmel igyekszünk minden nyáron egy-két hetet biciklizni valahol az országban. Autó és csomag nélkül, csendes tájakon, vizek mellett járva fedezzük fel az eldugott templomokat, kastélyokat, megismerünk embereket. Ez a harmadik, negyedik nap után már tökéletesen kikapcsol.

(A fotón Pottyondy Péter a családjával a DVTK stadionjában.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-21 10:05:40
Május a legjobb időszak arra, hogy a természetben piknikezzünk – ehhez most egy tökéletes helyszínt is ajánlhatunk, hisz már csak párat kell aludni és a noszvaji Nomádban startol a szezon egyik leghangulatosabb rendezvénye!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Május a legjobb időszak arra, hogy a természetben piknikezzünk – ehhez most egy tökéletes helyszínt is ajánlhatunk, hisz már csak párat kell aludni és a noszvaji Nomádban startol a szezon egyik leghangulatosabb rendezvénye!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS