Orgován Katalin: Minden, amit teszünk, az tapasztalás, egyben lehetőség a fejlődésre

Orgován Katalin: Minden, amit teszünk, az tapasztalás, egyben lehetőség a fejlődésre
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 06. 23., 11:47

Fontos, hogy az iparágért minél többet tudjak tenni és a nyomda is jól prosperáljon. Ezért nyitott szemmel járok, és amikor látok egy jó lehetőséget a fejlődésre, mindent elkövetek, hogy kiaknázhassam azt – mondta az Üzletemnek Orgován Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója.

Orgován Katalin azon ágazati vezetők közé tartozik, akik minden oldalról jól ismerik saját szektorukat: a Könnyűipari Műszaki Főiskolán nyomdaipari mérnökként végzett, később marketing menedzser képesítést szerzett, majd elvégezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pénzügy, HR mesterszakát, de az angliai York St. John University-n is tanult innováció- és változásmenedzsmentet. Karrierjét a Kossuth Nyomdánál kezdte, majd több állomást követően 2014-ben a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója lett, amely pozíciót egy rövid, kínai kitérőt leszámítva azóta is betölt. A Nyomda- és Papíripari Szövetség elnökévé 2021 áprilisában választották meg.

A munkájában a folyamatos tanulás, a lelkesedés és önmaga motiválása vezérli, mert meggyőződött arról, hogy csak akkor van üzleti növekedés, ha a vezetők elkötelezettek a kemény munka és a lelkiismeretesség iránt. Szövetségi elnökeként legfőbb célja, hogy a nyomdászat presztízsét helyreállítsa, lebontsa az ezzel a szegmenssel és hivatással kapcsolatos tévhiteket, sztereotípiákat. Jelenlegi egyik legfontosabb feladatának a szektort érintő krónikus szakemberhiány kezelését, a szakképzés, utánpótlásnevelés megoldását tartja.

A vezérigazgatói szerepről pedig egyszer így nyilatkozott: „a végzettség, a tapasztalat, az évek mind nagyon sokat számítanak, de van valami, ami mindennél fontosabb, ami nélkül bármilyen kiváló kvalitásokkal is rendelkezünk, nem történik meg a »csoda«. Mégpedig az, hogy egyszer legyen valaki, aki abban helyzetben van, hogy téged is helyzetbe tudjon hozni. És ez a befolyásos ember bízik benned. Számba vettem, nekem négy ilyen ember van az életemben. Hálás vagyok nekik!”

Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 413. interjúja!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Két dolgot emelnék ki. Egyrészt, miután a Pátria Nyomda Zrt.-nél 2018-ban felmondtam a vezérigazgatói állásomat, és elmentem Kínába, a tulajdonos a következő évben visszahívott. Úgy érzem, ez a korábbi munkám komoly elismerése. A másik fontos mérföldkövet pedig az jelentette, amikor tavaly megválasztott a szakma a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnökének. 

– Milyen távra tervez?

– Abban az életszakaszban, amiben én vagyok, próbálom örömmel megélni a mindennapokat, a szakmai kihívásokat. Örülök a sikereknek, de nem hajszolom azokat, nincs már bizonyítási kényszerem. Természetesen fontos, hogy az iparágért minél többet tudjak tenni és a nyomda is jól prosperáljon, ezért nyitott szemmel járok, és amikor látok egy jó lehetőséget a fejlődésre, mindent elkövetek, hogy kiaknázhassam azt. Ami pedig a jövőt illeti, addig teszem tiszteséggel a dolgom, amíg lehetőségem van rá.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon szeretek előadni menedzsmenttel, női vezetőkkel kapcsolatos témákról. Egy TED-előadás megtartása nagyon megtisztelő lenne, egyúttal kihívást is jelentene, ezért, ha meg kellene fogalmaznom egy célt ezen a területen, akkor ez lenne az. Bízom benne, hogy ennek is eljön az ideje.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

A kollégáimtól, akik visszajelzést adnak akkor is, amikor nem értenek egyet velem, vagy úgy érzik, rosszul kezeltem egy helyzetet. Ez szokott leginkább elgondolkoztatni.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Elsősorban a lelkesedésemmel, a vidámságommal, az életszeretetemmel. Mindenki szeret az élet napos oldalán állni. Hiszek abban, hogy csak rajtunk múlik, hogy ott legyünk, és igyekszem a körülöttem lévőkkel is éreztetni ezt.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ahogy korábban utaltam rá, szeretem a menedzsmenttel kapcsolatos tapasztalataimat megosztani másokkal, úgyhogy szívesen lennék például üzleti tréner.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

Jövök-megyek, mosolygok, ismerkedek. Talán egy kicsit szokatlan ez az üzleti életben, de azt tapasztaltam, hogy a kedvesség másokból is előhozza a legjobb oldalukat, és ez egyáltalán nem hátrány egy egyeztetés, döntéshozás során.

– Mire sajnálja az idejét?

– Valójában semmire, mert minden, amit teszünk, az tapasztalás, egyben lehetőség a fejlődésre. Még a forgalmi dugóban ácsorgás is az, hiszen ez az egyik legjobb módja annak, hogy gyakoroljuk a dühkezelési képességeinket.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha valaki nem hajlandó gondolkodni, vagy legalább némi erőfeszítést tenni a gondolkodásra. A butaság nem dühít fel, de az igyekezet hiánya már igen.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Mindenképp valami olyat, ahol szegényeket, rászorulókat támogathatok, például ételosztással.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az egészségemre. Azt ugyanis már megtanultam, hogy az egészségünkbe történő befektetés a legjobb befektetés.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A természet, a hegyek és a tenger közelsége, valamint a sportolás.

(Fotók: Füzeséri Dóra)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS