Nahlik Anikó: Hiszek a beszélgetések és a mosoly erejében

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 06. 15., 10:00

Jelenleg egy piacon egyedülálló online konferencia megszervezésén dolgozom, a részletek hamarosan elérhetőek lesznek a virtuális térben – mondta az Üzletemnek Nahlik Anikó Client Manager, az Enloyd Hungary Senior Executive Search Partnere.

Nahlik Anikó jelmondata, hogy a kiválóság nem egy személyiségjegy, hanem hozzáállás kérdése, minden esetben dolgozni kell érte. 10 éve fejvadász, mérnök/műszaki és vezetői keresésre specializálódott, több mint 60 felsővezetői elhelyezés fűződik a nevéhez. Gyakran hívja egy-egy gyárigazgató vagy ügyvezető azzal, hogy „kedves Anikó, nincs számomra egy jó ajánlata?". Szereti, amikor megbízóként visszatérnek a jelöltjei, hiszen ez az igazi elismerés, a bizalom.

Eredetileg bölcsész, majd mentálhigiéné területen tanult, de már az államvizsga előtt érezte, hogy valami mást szeretne csinálni. Erős műszaki érdeklődésű, valami megmagyarázhatatlan kíváncsiság hajtja a dolgok megértésre. Hogyan készült? Mitől működik? Ezért termelésmenedzsment szakirányra jelentkezett posztgraduális képzésre, de „pechére” abban a félévben csak HR indult. Nem is tudta, hogy ez mit takar, az első férje azt mondta: „valami személyügy”. Elsőre elég unalmasnak tűnt. Gondolta, fél évet kibír valahogy. Egy nagyon pörgős, vidám csapatba csöppent, és elrepültek az évek.

Ajánlás útján került egy leanes szakemberekre specializálódott fejvadász céghez. A főnöke és mentora gépészmérnök volt, egy hegesztési főmérnök kereséssel bedobta a mélyvízbe. Egyetemi jegyzeteket bújt, géptant tanult, hogy okosakat tudjon kérdezni, és idővel jöttek a sikerek. Sokan kérdezik tőle ennyi év után: hogyan tud megújulni, miért van még a recruitment területen? A válasza egyszerű: a KÍVÁNCSISÁG, a networking és a mámorító érzés, amikor a megfelelő ember, a megfelelő helyre kerül. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 183. interjúja!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Számtalan csúcsa és mélypontja is volt a karrieremnek. Talán ez a fejvadász szakmának a sajátossága. Csúcsok voltak a zöld- és barnamezős beruházások mindenképpen, mert legtöbbször a csapatom vitte az első embert is a magyar site-ra. Stratégiai partnerként tárgyaltam a HQ vezetőivel. Legbüszkébb talán egy pont 8 éves történetre vagyok. A partnerem anyavállalata úgy döntött, hogy létrehoz a veszprémi gyárban egy szoftverfejlesztési R&D központot és megbízott az összes funkció betöltésével. Manapság ez nem tűnhet nagy dolognak, viszont akkoriban ezek a kollégák nem voltak elérhetőek a ma ismert csatornákon (LinkedIn, Profession, Github, stb.), így 100 százalék fejvadászat volt: edzőteremben, portáról bekapcsolva, konkurens cég parkolójában várakozva ajánlásért stb. Sosem felejtem el, hogy az egyik programozót Németországban interjúztatta a szakmai vezető, elutazott hozzá, mert ott élt. Kölcsönös volt a szimpátia, viszont volt egy kis bökkenő. A jelöltem menyasszonyának is kellett találnom állást, ez volt a feltétele a költözésnek. Sikerült.

– Milyen távra tervez?

– Több, mint 10 éve toborzással, kiválasztással foglalkozom, hivatásomnak tekintem. Bár a szolgáltatási portfólióm folyamatosan bővül tanácsadás területén – karrier coaching/employee branding, compensation & benefit, motiváció, onboarding/beillesztés –, a fő csapásvonal továbbra is a fejvadászat, és ezt igazán élvezem. Jelenleg egy piacon egyedülálló online konferencia megszervezésén dolgozom, a részletek hamarosan elérhetőek lesznek a virtuális térben.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Több egyetemen voltam vendégoktató korábban. Sajnos a munkám miatt ez háttérbe szorult. Terveim között szerepel, hogy visszatérjek a katedrára, részt vegyek több webinaron, tréningen, szakmai rendezvényen a jövőben.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Több mesterem is volt. Kálmán Márta a legelső főnököm, akihez a mai napig szoros barátság fűz, rendszeresen egyeztetünk, ötletelünk szervezetfejlesztés témában. Kiemelném Tömpe Lászlót is, ő volt az, aki felfedezte a bennem rejlő toborzót. Frissen végzett HR-esként lehetőséget biztosított arra, hogy ritka pozíciókra vadásszak, valamint tovább mélyítette bennem a gyártás-termelés iránti rajongásomat. Rengeteg gyárlátogatáson, LEAN auditon vettem részt az együtt töltött két évben. Ezen kívül fontos szerepet töltött be az életemben az ország egyik legrégebben működő Executive Search cégének tulajdonosa, dr. Kiss Lajos. Öt emlékezetes év és több, mint száz sikeres projekt áll a hátunk mögött.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Mindenképpen a személyes példamutatásommal. Szeretem a munkámat és mindent megteszek azért, hogy mindenki elégedett legyen a nap végén.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Egy ideje fontolgatom, hogy részt veszek egy hétvégi szakács képzésen. Rendszeresen megörvendeztetem a környezetemet különféle érdekes ételekkel, és örömmel válnék profi séffé, de ez csak hobbi.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Ebben a témában régimódi vagyok. Hiszek a beszélgetések és a mosoly erejében. Legtöbbször rendezvényeken, webinarokon, kerekasztal beszélgetéseken bővítem a networkömet. Ezen kívül aktív vagyok a LinkedInen és a Facebookon is. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy az ország legnagyobb HR-es közösségében TOP10 influencer közé soroltak 2019-ben.

– Mire sajnálja az idejét?

– Nem szeretek feleslegesen várakozni, valamint rosszul érint, ha a „fióknak dolgozom”, olyan adminisztrációt végzek, amit soha senki nem néz meg.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha valaki makacs módon ragaszkodik a saját igazához és egyáltalán nem hajlik a win-win szituációra.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Gyakran hívnak munkaügyi központba, iskolákba pályaválasztási/álláskeresési tanácsadást tartani, ezt a jövőben is szeretném folytatni. Költözésem előtt tagja voltam egy önkéntes csapatnak, akikkel kéthetente főzést, ételosztást szerveztünk. Hasonló szervezethez tervezek csatlakozni, ha a járványhelyzet lecsengett.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Cipőre, könyvre, képzésre.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ahogy korábban említettem, a főzés. Ezen kívül a természetjárás és az olvasás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS