Nagy Antal: Ütőképessé és „golyóállóvá” kell tennünk a cégünket

Nagy Antal: Ütőképessé és „golyóállóvá” kell tennünk a cégünket
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 08. 25., 14:00

Nagyjából 5 éven belül szeretnénk minden termékünket, még az ipari tisztítószereket is 100 százalékban ÖKO-ra cserélni. Ez az, amire soha nem sajnálom a pénzt – mondta az Üzletemnek Nagy Antal, a Brilliance Kft. ügyvezetője.

Nagy Antal hisz abban, ha mindenki összefogna, Földünk szegénység és környezetszennyezés mentes hely lehetne. Ez a hitvallás érezhető a munkájában, abban, ahogy a Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. feladatait meghatározza. Nagy Antal és testvére, Nagy Gábor annak idején 40 ezer forinttal indult, s ma már milliárdos vállalkozást vezetnek. Ha kíváncsi rá, hogy Antal mire a legbüszkébb, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 311. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Úgy gondolom, nem értem el még karrierem csúcsát. Erről talán akkor lesz értelme beszélni, amikor visszavonulok, és tervem szerint a csúcson fogom abbahagyni. Viszont nem szeretnék a kérdés elől kitérni. Ezért összefoglalom a különböző életszakaszok fontosabb állomásait. Szerintem nagyon fontos, hogy 20-30 éves kor között mindenkinek szükséges mentort választani és mellette dolgozni. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is ez az intenzív tanulás időszaka, és itt nem az elméletek megismerése a legfontosabb, hanem azok alkalmazása. Itt kell megtanulni a kitartást, a hajlíthatatlanságot, amit nem szabad összetéveszteni a könyörtelenséggel, hiszen minden sikeres üzletember barátságosan bánik környezetével. Ez csupán arról szól, hogy a legfontosabb faladat az, hogy elsajátítsuk azt a képességet, hogy céljainkat elérjük úgy, hogy közben másokon is segítünk. Ez nem egy karitatív dolog, egyszerűen nem működik másként. Ebben az időszakban azt tekintem sikernek, hogy megtaláltuk üzleti modellünket, a Brilliance Kft. alappilléreit, amire a mai napig is támaszkodunk. Majd a 30-as éveiben mindenkinek el kell kezdeni dolgozni, megvalósítani saját céljait. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül teljesen más útra kell lépnünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenkinek mérlegelnie kell, hogy alkalmas-e csúcsvezetőnek vagy vezetőnek. A hűség ebben az időszakban az, amit meg kell tanulnunk és talán ez ellentmond annak, hogy már a saját célunkat építjük, de úgy gondolom, a hűség a céljaink iránt igen embert próbáló feladat. Ebben az időszakban beléptünk az EU-ba, majd a 2008-as válság ellenére talpon maradtunk, és újra definiáltunk sok mindent, aminek az eredménye, hogy ma egy erős fejlődési fázisban vagyunk. Erre vagyok a legbüszkébb.

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszú távra tervezek, ez a felelősség mértékével jár kéz a kézben. Cégünket be kell tudnunk illeszteni abba a gazdasági környezetbe, ami az elkövetkezendő kemény évtizedekben várható, hiszen a klímaváltozásnak nagyon drasztikus gazdasági hatásai is lesznek. Cégünket ezért ütőképessé és „golyóállóvá” kell tennünk. Ugyanakkor lassan az utódlás kérdése is napirendre fog kerülni. Így, a negyvenes éveim végén sokkal nagyobbra értékelem kollégáim tudását és lojalitását, mint bármikor korábban.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nem gondolkodom bakancslistában, hiszen ez nekem valami olyasmi, hogy gyorsan meg kell csinálnom, nehogy kimaradjon valami az életemből. Inkább célokban és korszakokban gondolkodom. Ennek megfelelően a következők vannak még hátra: A 40-es évek az intenzív növekedésé, majd az 50-es éveiben, úgy gondolom, egy üzletembernek már aktívan dolgoznia kell az utódlás kérdésén. A tudás átadása ebben az életciklusban nagyon fontos. Természetesen ezt el lehet kezdeni hamarabb is, a tudás megosztása sokkal fontosabb minden más tevékenységnél. A 60-as évek az üzlet átadásáról szól, ami nem jelenti az aktív élet feladását, hanem a 70-es évek környékén már a karitatív tevékenység nem kevésbé fáradtságos munkája áll egy igazi vezető előtt.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nekem nem volt olyan szerencsém, hogy lett volna egy karizmatikus mesterem a 20-as éveimben. Apánk korai halálával hírtelen nőttünk fel a testvéremmel és vetettük bele magunkat az üzleti életbe. Úgy gondolom, az önképzés az egyik legfontosabb dolog, és folyamatosan kell keresni, a jobbnál jobb nézőpontokat. Életem egyes állomásain mindig találtam hasznos tanácsokat, amelyeket próbáltam beilleszteni a tevékenységembe.

Mivel motiválja a kollégáit?

– A legfontosabb, hogy észreveszem, amikor valamit jól csinálnak és azt is, ha valamit nem. Egy személyes beszélgetés sokszor nagyot tud lendíteni, akár kezelhetetlennek tűnő helyzeteken is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ezen már többször is elgondolkodtam, de talán, ha újrakezdeném, építész lennék, egy másik életben pedig a zenének szentelném minden időmet vagy egy másikban, sakkmester lennék, sportoló, de a rajzolás sem áll messze tőlem. Egy időben aktívan ejtőernyőztem is. Sok hobbim van, és mindenre egyszerűen nagyon kevés az idő, így mindig azzal foglalkozom, amire éppen valamiért ráterelődik a figyelmem. Ezekkel a tevékenységekkel főként kikapcsolódás céljából foglalkozom, kivéve a sportot, az a mindennapok része.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Szeretek üzleti találkozókra járni és különböző apropókból hasonló cégvezetőkkel találkozni, ilyenkor értékes kapcsolatokra tehet szert az ember. Sokszor azonban hirdetések útján találnak meg minket vagy éppen azok ajánlanak, akik elégedettek voltak velünk.

Mire sajnálja az idejét?

– Minden olyan tevékenységre, ami valamilyen szinten nem visz előre, bár az igazat megvallva, abból lehet a legtöbbet tanulni. Egy jó társasjáték a barátokkal is nagyon tartalmas és személyiség fejlesztő tud lenni. Az ilyen tevékenységek feltöltenek. Amit nem szeretek, az a várakozás, amikor saját hibámon kívül rá vagyok kényszerítve arra, hogy passzív legyek. A passzivitást lehetőleg az alvás idejére hagyom meg.

Mivel lehet felbosszantani?

– Egyre kevesebb dologgal, de úgy érzem, a legidegesítőbb számomra az, ha valaki értelmetlenül pazarolja el az életét vagy másokat arra vesz rá, hogy így tegyenek. Hiszek abban, ha mindenki összefogna és igazán akarná, Földünk szegénység és környezetszennyezés mentes hely lehetne. Így háborúk sem lennének. Viszont nagyon fontos tulajdonság szerintem az, hogy akkor is higgadt tudjon maradni egy vezető, amikor mások már nem. Sokszor egyedül éreztem magam, amikor saját véleményem után mentem annak ellenére, hogy mindenki más azt mondta: azt ne csináld, mert abból baj lesz, vagy ott álltak tanácstalanul és néha zaklatottan is és nem tudták mit csináljanak. Ilyenkor én belemegyek a részletekbe és hideg fejjel megkeresem a legjobb megoldást, ami néha a kisebbik rossz. Valójában ezt kell megtanulni, hogy néha csak így tudunk előre haladni, és ehhez sok türelemre és kitartásra van szükség.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Minden olyan tevékenységben szívesen részt veszek, amit én választok és jobbá teszi a világot. Legyen szó szemétszedésről, gátépítésről vagy éppen személyesen segíteni valakinek, aki küzd valami számára leküzdhetetlen akadállyal, amiben viszont én jártas vagyok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. fejlesztésére. Ez alatt értem a termékek, szervezet vagy éppen a kapacitás bővítését, jobbítását. Fontosnak tartjuk az ÖKO termékek fejlesztését is, hogy a nyakunkon lévő klímaváltozás kezeléséből mi is aktívan kivegyük a részünket. Hosszas fejlesztéseket követően nemrég indítottuk útnak a BioBrill ÖKO háztartási brandünket, , hiszen fontos volt számunkra, hogy ne csak környezetbarát, de működő tisztítószereket állítsunk elő, amelyek segítenek a felhasználónak megkönnyíteni az életét. Tervünk szerint nagyjából 5 éven belül szeretnénk minden termékünket, még az ipari tisztítószereket is 100 százalékban ÖKO-ra cserélni. Ez az, amire soha nem sajnálom a pénzt.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Nagyon szeretek sakkozni és rajzolni is. A kettő között nem szeretnék különbséget tenni. Mindkettő teljesen kikapcsol azáltal, hogy időtlenné tesz. Fontos, hogy mindkettőhöz nagy koncentrációra van szükség, és így minden gond és probléma elszáll, majd, amikor újra ezekre tekintek, más színben látszanak.

A Brilliance Kft. vezető fotóján Nagy Gábor és Nagy Antal (jobbra)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 21:09:00
2023-ban a kötelező béremelésen kívül a cégek 60 százaléka nem emelte munkavállalóinak bérét, minden negyedik cégnél viszont legalább 10 százalékos béremelés történt a januári emelésen felül – derül ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és az Egyensúly Intézet közös felméréséből.
2023-10-04 20:09:00
A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. néhány éven belül több mint 60-nal, 362-re növeli a hulladékudvarok számát; minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással – tájékoztatott a Mol.
2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.