A fenntarthatóság éve lett az idei a tisztítószerek piacán

2021. 08. 18., 20:00

2020 a kézfertőtlenítő szerek dömpingszerű gyártásáról szólt világszerte, idén viszont a tisztítószer gyártók figyelme a megújuló, környezetbarát technológiák felé fordult. Az iparág zöldebbé válását jól példázza, hogy sorra jelennek meg a boltok polcain azok a tisztító és mosószerek, amelyek nem vagy csak alig tartalmaznak kőolaj- és földgáz származékokat, szintetikus anyagokat. Mivel jelenleg nincsen szabályozva, azt is ÖKO tisztítószernek lehet nevezni, ami 5 százalék a fosszilis alapanyagot tartalmaz. De akkor mi a „zöld" vagy mi nem az? Ez a cikk ebben segít eligazodni.

Világszerte több tízmilliárd dolláros éves forgalmat lebonyolító tisztítószergyártó cégek már jó pár évvel ezelőtt elérkezettnek látták az időt arra, hogy a termékpalettájukat zöldebbé tegyék. Sokszor azonban, ez csupán hangzatos marketing kommunikációnak tűnik. A mértékadó londoni, párizsi és amszterdami szakkiállításokon a diskurzus arról szólt, hogy miként lehetne csökkenteni globálisan az iparág ökolábnyomát.

Aztán jött a koronavírus járvány, ami egy kicsit lelassította a folyamatot. De mára már többé kevésbé minden szereplő foglalkozik a környezetvédelemmel van, aki csak a reklám szintjén és igazából sok erőfeszítést nem tesz bele, de vannak, akik komolyan veszik ezt a kihívást. A kérdés mindig is az lehet-e olyan tisztítószerekkel a piacra lépni, amelyek a környezet károsítása nélkül képesek a legmakacsabb foltokat is eltávolítani.

Nem halogatható a környezetbarát tisztítószerek gyártása

„Az első, amit le kell szögezni, hogy igen is lehetséges, nincs további kibúvó, ezt nem szabad tovább halogatni. A környezetváltozást mindenki a saját bőrén érzi, ennek több példája is tapasztalható egyszerre. Ezért nem tehetjük meg, hogy hűtött irodáinkban ücsörögve elméleteket gyártunk arról, hogy miért nem lehet. Ezt tesszük a 60-as 70-es évek óta. Akkor még azt mondtuk, hogy az unokáinknak tesszük, ami már akkor is egy vicc volt, hiszen benne volt a halogatás. Ma már tudjuk, hogy a közeljövőnk és életminőségünk múlik azon, hogy minden iparág minden szereplője komolyan kezdjen foglalkozni a környezetvédelemmel, hiszen a pogácsa is morzsákból áll” – érzékelteti Nagy Antal, tisztítószer szakértő, a Brilliance Kft. ügyvezetője.

A 26 éves múlttal rendelkező, 100 százalékban magyar tulajdonú és hazai kutatás-fejlesztéssel rendelkező Brilliance Kft. például idén májusban dobta piacra a BioBrill ÖKO tisztítószercsaládot, amely iránt az érdeklődés mértéke még a cég szakembereit is meglepte. Ezek olyan kompromisszum nélküli ÖKO tisztítószerek, amik nem csak környezetbarát alapanyagokból készülnek 100%-ban, de működnek is. Felszámolják ezáltal azt az elképzelést, hogy az ÖKO nem hatékony és valójában egy vicc.

Mitől lesz környezetbarát a felmosó, az ablaktisztító vagy a vízkőoldó?

Sok szó esik arról, hogy mi az öko, de sokkal kevesebben tudják, hogy mit tartalmaz pontosan a megnevezés. Az ÖKO azt jelenti, hogy ökológiai – tehát a természetből jön és a természetben teljes mértékben hasznosul, amikor oda kerül vissza, azaz részt vesz a természetes körforgásban.

Ez nem mondható el a földgázra és a kőolajra, amelyek nem a jelenlegi ökoszisztémából származnak, azaz plusz szenet adnak hozzá a légkörhöz és rontják az egyébként is a világban elhatalmasodó szemét válságot. Ennek a káros folyamatnak a megakadályozása – 2050-ig – az első számú kihívása lett az Európai Uniónak.

Nagy Antal elmondta: cégük 3 hónapja debütált BioBrill ÖKO tisztítószercsaládja abban hozott innovációt, hogy ezek a mosó és tisztítószerek mellőzik a fosszilis eredetű és a szintetikus anyagokat. A kívánt tisztító hatás érdekében a termékek szulfátmentesek lettek. Ráadásul vegánok is, mert nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat, és állatkísérletek sem kapcsolódtak a termékfejlesztéshez.

Az új generációs tisztítószerek közös nevezője az is, hogy mindegyik teljesen lebomló növényi alapanyagból készült, így biztosítva a természet körforgását. További ismertetőjelük, hogy színezék és tartósító szermentesek. Ugyanakkor hatékonyak a szennyeződésekkel szemben, sokszor még hatékonyabbak is, mint fosszilis eredetű társaik.

A zöld ötven árnyalata

Az öko a tisztítószerek világában mára hívó szó lett. Ennek tudható be, hogy 2021 nyarára számos tisztítószert hirdetnek Magyarországon ezzel a címkével. Nagy Antal szerint érdemes az apró betűs részekre figyelni.

„Több olyan termékkel is találkoztunk, amelyekben a gyártók úgy csökkentették 5 százalék alá a fosszilis eredetű alapanyagok részarányát, hogy azokat nemes egyszerűséggel felhígították. Ez a mi olvasatunkban nem ÖKO, csak ÖKO-ra finomhangolt változat. Az ilyen tisztítószer hatása ugyanis jóval gyengébb, mint például a BioBrill ÖKO tisztítószercsaládé” – mutat rá a Nagy Antal, aki szerint a belbecs mellett a külcsín is legalább annyira fontos.

Ők például a BioBrill ÖKO tisztítószercsalád minden tagját 100 százalékban növényi eredetű, vegyszerálló flakonba töltik, ami a használat után újrahasznosítható. Így a lakás tisztítása mellett képletesen a Földet is tisztábbá tehetjük.

5 éven belül teljesen átállnak az ÖKO-gyártásra

„Minden előzetes várakozásunkat felülmúlta az öko termékcsaládunk iránti érdeklődés. Az első hónapok adatai alapján azt látjuk, hogy a webáruházunkban minden ötödik eladott tisztítószer a környezetbarát címkénket viseli. Iparági szinten is látjuk az igények felfutását a bérgyártáson keresztül. Heti szinten jelentkezik egy-két olyan ügyfél, aki természetbarát tisztítószert szeretne gyártatni velünk. Úgy látjuk, a szakma megértette, hogy szükség van a zöld fordulatra, ami ráadásul nem jár feltétlenül a fogyasztói árak drágulásával, ezt a webshopunk oldalán bárki leellenőrizheti. Szándékaink szerint 5 éven belül az összes elérhető termékünket, legyen szó nagyipari vagy éppen lakossági kiszerelésű változatról, már csak környezetbarát kivitelben fogjuk gyártani” – szögezi le Nagy Antal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS