„A nagyok fizetőképesebbek, de jobban is szennyeznek, a kicsikre a zöld célok elérésében számíthatunk inkább, az alkalmazottak és a számlák kifizetésében kevésbé. Itt tartanak a magyar cégek, ha szóba kerül az ESG.”
Átfogó elemzés jelent meg a Világpolitika és Közgazdaságtan folyóirat legfrissebb, novemberi számában a magyar vállalkozások ESG teljesítményéről. A környezetvédelmi (E), a társadalmi (S) és a vállalatirányítási (G) szempontoknak történő megfelelést mérő értékek elemzéséhez a Szabó Dorottya, Mihele Mihály András, Diófási-Kovács Orsolya szerzőtrió az Opten adatbázisát használta.
A szerzők az elemzésben a mikrovállalkozásoktól a nagyvállalati szintig 4785 céget vizsgáltak meg az Opten több mint 75 paramétert felhasználó ESG Indexén keresztül.
A tanulmány leíró statisztikai elemzéséből kiderül, hogy akármennyire is egyként kezeli mind a szakmai, mind a szélesebb nyilvánosság az ESG-t, a gyakorlatban a három fenntarthatósági szempontot teljesen különböző mértékben veszik komolyan a magyar cégek.
A három szempont között mért korreláció a vizsgált cégek esetében 0,13 és -0,17 között alakult, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az E, az S és a G értékek szinte teljesen függetlenek egymástól. Magyarán a tény, hogy egy cég figyel a környezeti fenntarthatóságra, nem jelenti automatikusan, hogy társadalmi vagy vállalatirányítási szempontból jól működne.
A fenntarthatósági szempontok függetlenségén túl a tanulmány a cégek ESG megfelelését méret, ágazat, export, pénzügyi helyzet és lokáció alapján is részletezi. Az elemzésből kiderül, hogy
– a cégek méretének növekedésével a környezetvédelmi (E) komponens értéke csökken, míg a vállalatirányítási (G) komponens értéke nő, a társadalmi (S) komponens közel azonos szinten mozog,
– sőt, minél nagyobb az egy főre jutó árbevétel egy cégben, annál valószínűbb, hogy alacsony a környezeti fenntarthatósága, viszont annál jobban teljesít vállalatirányítási szempontból,
– a legzöldebb ágazat a szolgáltatóipar,
– a mezőgazdaság amellett, hogy környezeti (E) szempontból is legkevésbé fenntartható, társadalmilag (S) is alulteljesít,
– az exportáló magyar vállalatok vállalatirányítási szempontból jobbak, bár méretükből fakadóan kevésbé zöldek,
– Budapesten figyelnek legjobban a környezeti (E) fenntarthatóságra,
– Közép-Dunántúlon a legalacsonyabb a környezeti (E) fenntarthatóság,míg
– az összesített ESG rangsor alján az ország leszakadó régiói, Észak-Magyarország és Dél-Alföld találhatók.
A tanulmány itt érhető el.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.