Mészáros-Komáromy Dénes: Minden kollégámtól tulajdonosi szemléletet várok el

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 02. 08., 10:30

Magyar gin még nem ért el olyan magas nemzetközi minősítést, mint a miénk, nagy globális italgyártó multikat utasítottunk magunk mögé – mondta az Üzletemnek Mészáros-Komáromy Dénes, a Seven Hills Distillery tulajdonosa.

Mészáros-Komáromy Dénes nagyon büszke rá, hogy MASTER minősítést kapott a Tokaj ginük – így talán már nem is bánja, hogy nem lett belőle profi zenész. Dénes azt mondja, hogy nagyon sokat köszönhet a szüleinek, rengeteget tanult tőlük. Sok mindent most ő igyekszik átadni a kollégáinak. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 257. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Egyrészt vizuáltechnikai cégünk, a Mekka Interaktív Kft. 2010 óta a piacon meghatározó disztribútorrá fejlődött, mi képviseljük itthon például a SONY, Canon, Viewsonic és még számos gyártó B2B termékpalettáját. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, hogy top A brandek is egy „családias” méretű céget válasszanak kizárólagos disztribútornak a nagy IT disztribúciós cégek helyett. Másik oldalról mindenképp a piacvezető The Spirits Business magazin The Gin Masters versenyén elnyert MASTER minősítése az általunk gyártott Tokaj gin-nek. A master minősítést 2020-ban mindössze 11 tételnek ítélték oda, ez az aranyérem feletti kiemelt minősítés. Magyar gin még nem ért el ilyen magas nemzetközi minősítést, ahol nagy globális italgyártó multikat utasítottunk magunk mögé.

Milyen távra tervez?

– Általában éves ciklusokban gondolkozom, azon belül negyedéves bontásban. Nyilván vannak olyan projektjeink, amelyek 2-3 éves vagy még több tervezést is igényelnek, mint amilyen például a whisky gyártása is, ahol törvényi előírás a minimum 3 év tölgyfahordós érlelést írja elő, de ilyen a lepárlónk fejlesztése is.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Egy olyan füstös single malt whisky előállításán dolgozunk, ahol a füstöt nem Skóciából importált tőzeg adná, hanem helyi, organikus aszútörköly. Lehet, kicsit elvetemült ötletnek tűnik, de én nagyon hiszek benne. Ez is egy olyan ital tudna lenni, amely sehol máshol nem tudna készülni csak itt nálunk, Tokaj-Hegyalján! Ha majd ezzel, vagy bármely más általam készített whisky-vel fel tudnánk jutni a csúcsra, az óriási eredmény lenne. Nyilván minden ilyen cél elérése felszabadító élmény, de szerintem sokkal élvezetesebb maga az út, ami elvezet odáig. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapámtól! Világ életemben vállalkozói környezetben nőttem fel, ahol ugyan édesapámnak volt egy dedikált munkahelye – ahonnan végül nyugdíjba is ment –, de mellette a saját vállalkozását is építgette, amely megfelelő alapot tudott adni, hogy én is, illetve két bátyám is el tudjon indulni az életben. Nekem például az első vállalkozásomhoz, ami egy digitális fényképezőgépek importjával foglalkozó cég volt, anno adott 1 millió forintot – amely akkor nagy pénz volt – és aztán el is engedte a kezem. Ezt a pénzt annak rendje és módja szerint rossz döntéseim miatt nagyon hamar feléltem, mire édesapám annyit mondott, hogy OK, akkor most próbáljam ugyanezt 0-ról újra. Nem volt egyszerű, de sikerült, és ennek a szülői-nevelői hozzáállásnak köszönhetem a munkához való alapvető viszonyomat. Talán ez a legfontosabb lecke, amelyet érdemes volt megtanulnom, hogy később boldogulni tudjak, bármilyen területen is dolgoztam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Nagyon fontos, hogy mindenki annyit tudjon keresni a saját munkájával, amely az ő boldogulásához elegendő, és a saját értékét tisztán lássa cégen belül. Ellenkező esetben feszültségek keletkeznek, amely hosszú távon a produktivitást fogja vissza, ezért nálunk az az alap, hogy minden kollégával ezt egyeztetem, és közösen megbeszéljük, hogy adott esetben hogyan lehet komfortzónán belül elérni egy bérfejlesztést. Ez egy olyan alap biztonságot ad a kollégáknak, hogy egy szóbeli dicséret is óriási plusz tud lenni a mindennapi munkában. Mindezért cserében mindenkitől tulajdonosi szemléletet várok el, hogy a munkáját ennek szellemében végezze el.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Volt időszak, amikor nagyon szívesen kipróbáltam volna magam profi zenészként, de igazából jelen élethelyzetemben ezt már nem tudnám vállalni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy annyi megkeresésünk van, melyet alig bírunk kezelni, és az üzletfejlesztés folyamata is ennek megfelelően inkább ezek lekövetésére, illetve építésére korlátozódik. Pillanatnyilag azt látom, hogy nem is feltétlen tudunk annyit gyártani, amennyit a belpiac fel tudna venni, de továbbra sem koncepció, hogy mindenhol ott legyünk. Sőt! Mesterségesen is tartunk egy kb. 10 százalék körüli hiányt, és inkább meghagyjuk a fogyasztóknak, hogy rátaláljanak erre a különleges italra, mert ezáltal egy sokkal márkahűbb és aktívabb fogyasztói bázis kiépítése a cél.

Mire sajnálja az idejét?

– Jelenleg az utazási idő, ami sajnos nagyon passzív, hiszen én Budapesten élek, de a Seven Hills Distillery Bodrogkisfaludon van. Ez oda-vissza durván 4 óra út, és ameddig nincs olyan autó, amely ezt automatikusan meg tudná oldani, addig ez egy kidobott idő. És minthogy hetente 1-2-szer teszem meg ezt az utat, így ez összesen havi bontásban több munkanap kiesést jelent, amit valahol természetesen be kell hozni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki egy munkára azt mondja, hogy „kész”, de ahonnan én nézem, az még közel sincs a kész állapothoz.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Gyerekkoromban édesanyám révén hetente rendszeresen jártunk a lakóhelyünkhöz közeli idősotthonba, ahol kekszet osztottunk az ott lakó idős embereknek, és – nyilván főleg édesanyám – pár mondat erejéig meg is hallgatta őket. Ez egy nagyon meghatározó gyerekkori élményem, elképesztő sorsokat és állapotokat lehetett megtapasztalni. Ez talán nem egy klasszikus önkéntes munka, de ennek szellemiségét jó lenne, ha valamikor én is át tudnám adni a saját gyerekeimnek.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A jótékonykodásra! Nem azt mondom, hogy gyakran és nagy összegeket szánok erre, de amikor igen, akkor az mentálisan nagyon felszabadító élmény, és amikor azt látja az ember, hogy ez jó helyre ment, akkor egy fillért sem bánok belőle. Ellenkező esetben általában amikor valamiért pénzt adok ki, a lehető legjobbat keresem, a lehető legjobb áron.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A zenehallgatás, illetve a családommal aktívan eltöltött idő! Sajnos elég kevés időt tudok velük tölteni, ezért nagyon fontos a minőségi időtöltés.

(Fotó: Seven Hills Dsitillery/Sánta László)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS