„Külföldi ingatlanbefektetők lephetik el a hazai lakáspiacot”

2024. 01. 22., 13:10

A befektetési vízum és tartózkodási engedély lehetőséget már széles körben a magyar „Golden Visa” programként hirdetik külföldön.

A magyar parlament 2023. decemberében fogadta el a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvényt. A törvény a külföldi állampolgárok számára magyarországi ingatlan- és egyéb befektetések útján is kínál vendégbefektetői vízumot és tartózkodási engedélyt. Hogyan hat ez az intézkedés a hazai ingatlanpiacra? – teszi fel a kérdést az ingatlan.com-on megjelent blogcikkében dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázakországos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója.

Hogyan lehet ennek hatása Magyarországon az ingatlanpiacra?

A vendégbefektetői vízum és a tartózkodási engedély kiadásához a kérelmezőknek számos feltételt kell teljesíteni. Ezek közül cikkünk szempontjából a legfontosabb az, hogy meghatározott értékben ingatlant kell vásárolniuk vagy ingatlanbefektetési alapba kell pénzt elhelyezniük.

A jogszabályi feltételek szerint az kaphat vendégbefektetői vízumot, aki igazolja, hogy az elvárt befektetések legalább egyikének megfelelő, törvényes eredetű összeggel rendelkezik.

A befektetési összegnek Magyarország területén rendelkezésre állónak vagy átutalhatónak kell lennie, vagy a kérelmező írásban kötelezettséget vállal az idegenrendészeti hatóság felé arra, hogy a vendégbefektetői vízummal Magyarország területére történő belépését követő három hónapon belül legalább az egyik, elvárt meghatározott összegű és típusú befektetést megvalósítja.

Milyen és mekkora összegű befektetéseket vár el a törvény?

A jogszabály szerint az ingatlanpiacot érintő befektetés lehet
– a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett ingatlanalap által kibocsátott, legalább 250 000 euró összegű befektetési jegy, vagy
– legalább 500 000 euró összegnek megfelelő értékű, természetben Magyarország földrajzi területén található, az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi szám szerint nyilvántartott per-, teher- és igénymentes lakóingatlanban tulajdoni illetőség megszerzése.

Milyen egyéb kötelezettségei vannak a befektetőnek?

Az ingatlant nem elegendő a befektetőnek csak egy rövid ideig tulajdonba venni, azt legalább öt évig meg is kell majd tartania.

Ennek biztosítására, amikor a harmadik országbeli állampolgár megszerzi az ingatlant, arra ezzel egyidejűleg az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától számítva öt évig terjedő időszakra elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni az ingatlan-nyilvántartásba. Az ingatlan ez alatt az öt év alatt kizárólag a befektető tulajdonában, vagy családtagjaival közös tulajdonban állhat.

Az ingatlanalapba történő befektetést választó kérelmező is köteles legalább öt évig a választott ingatlanalap által kibocsátott befektetési jegyet megtartania.

A vendégbefektetői tartózkodási engedély kiadása iránti kérelem benyújtását és a Magyarországra történő belépést követő három hónapon belül a befektető köteles az idegenrendészeti hatóságnak igazolni, hogy a kötelező és vállalt ingatlanbefektetést teljesítette.

Milyen hatása várható ezen befektetéseknek a lakóingatlanok piacán?

Ezt a befektetési vízum és tartózkodási engedély lehetőséget már jelenleg is széles körben a magyar „Golden Visa” programként hirdetik külföldön. Ennek hatására jelentős érdeklődés várható a világ számos pontjáról Európába vagy kifejezetten Magyarországon tartózkodást, letelepedést tervező befektetők köreiben.

Mivel ez a jogszabályi lehetőség kifejezetten a magyar ingatlanpiacon történő befektetést kívánja meg, nyilvánvaló, hogy jelentős mértékű, és megfelelő forrással rendelkező potenciális külföldi vásárló jelen majd meg a lakóingatlanok piacán.

Ezek a vásárlók előre láthatóan főként Budapesten, és a nagyobb városokban fogják emelni a vevői kör létszámát, és feltehetően a nagyobb értékű, prémium minőségű, esetlegesen az újonnan épített lakóingatlanok megvásárlására fognak törekedni.

Ez a beáramló új tőke a magyar lakóingatlanok piacán jelenleg érzékelhető, lelassult értékesítési tendenciákkal ellentétben egy új, nagyobb vérfrissítést adhat a keresleti oldalon, és bizonyos szinten ellensúlyozhatja a magyar ingatlanvásárlók mostanában tapasztalható, visszafogottabb lakásvásárlási lendületét.

Dr. Zalavári György
ügyvéd
az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.