Kováts Adél: Következetesen használjuk a design nyelvét a Radnóti Színházban

Kováts Adél: Következetesen használjuk a design nyelvét a Radnóti Színházban
üzletem.hu  |  2022. 07. 25., 15:27

A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díjra augusztus 1-jéig várják a pályázatokat. Az elismeréssel 2021-ben a Radnóti Színház munkáját díjazták. A designmenedzsment szemléletről Kováts Adéllal, a teátrum igazgatójával beszélgettünk.

A díjjal olyan szervezeteket ismernek el, amelyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is. Kováts Adélt, az idei pályázat bíráló bizottságának tagját a kommunikációs stratégia fontosságáról is kérdeztük.

Hogyan jelenik meg a színház stratégiájában, üzleti modelljében a design menedzsment szemlélet?

– Egy színház esetében a siker rendkívül sok összetevőn múlik. A szakmai munkán, a társadalmi szerepvállaláson, az érzékenyítésen túl szerepet játszik benne többek között az intézmény arculata és a kommunikáció minősége is – egyszóval: a mindennapi működésbe integrált designfókuszú szemlélet. A Radnóti életében a designmenedzsment nem innovatív termékeket és közvetlenül mérhető sikereket jelent, hanem egy több év alatt tudatosan megkonstruált, a design tekintetében az alapoktól felépített brandet, amely mára a felhasználói élmény elengedhetetlen részévé vált.

Milyen területeken és miként érvényesül ez a gondolkodás?

– A kortárs szemléletű és friss, ugyanakkor időtálló intézmény-arculat megjelenik a színház homlokzatán, weboldalán, sőt, a színház életében kiemelkedő jelentőségű, a közönséggel való egész évados kapcsolattartást biztosító Radnóti Magazin vizuális világában és az egyéb szóróanyagokon is. Amellett, hogy gondosan ügyelünk a szakmai munka minőségére, az érzékenyítésre, az értékteremtésre, folyamatosan törekszünk a közvetlen és személyes kapcsolattartásra is a közönséggel.

Hogyan lehet kulturális területen folyamatos innovációra törekedni?

– Szerintem párbeszédben kell lenni a korral. Ez egyben az élő színház feladata is, hogy amiben élünk, amiből látszódni akarunk és amiben a hangunkat akarjuk hallatni, azzal a társadalmi jelennel tudjunk kommunikálni. Fel kell ismerni, hogy ezekhez a törekvésekhez számos eszközt kell bevetnünk. 2016 nyarán radikális változtatás mellett döntöttünk: újra artikuláltuk, hogy mi ma a Radnóti Színház. Az újrapozicionálás célja egy nyitott, a társadalmi kérdésekre érzékenyen reflektáló színház megvalósítása és a fiatal közönség korábbinál hatékonyabb megszólítása volt. Ennek érdekében teljes arculatváltás történt, új weboldal született és ehhez megfelelő szakembert vettünk fel a kommunikáció, marketing és kreatív területre. A vizualitást a kommunikációs stratégiánk organikus részévé tettük, de ami fontos, hogy nagyon erősen és következetesen használtuk, használjuk a desing nyelvét. A designnal jobb kiállással és pozicionálással lehet közlekedni a kommunikációs csatornákon.

Hogyan látja, milyen innovációs és designmenedzsment szempontok dominálnak a kulturális életben?

– A kulturális terület a legnagyobb „zajjal” jár. A folyamatos nyüzsgésben és túlkínálatban nehéz a figyelmet felkelteni, irányítani. Nem vagyok design szakember, de a legnehezebb feladatnak azt tartom, amikor egy megfelelő szintet, minőséget elérve abból meg kell újulni. Ezek apró vagy épp radikális változások lehetnek a brand mederben tartását szem előtt tartva. A korosztály, a piac, a trend és a saját adottságok, valamint a küldetés halmazainak metszését kell jól artikulálni a designban is. Mi azt követjük, mit akarunk magunkról kommunikálni, és ahhoz mi illik vizuálisan, amit a kortárs világ nagyon jelen idejűnek és sajátjának érez. Ehhez a fizikai és a digitális frontokon egyaránt innovatív lépések szükségesek.

Mit jelentett a Radnóti Színháznak, hogy elnyerte a Design Menedzsment Díjat?

– Nagyon örültünk, hogy elnyertük a díjat, mert ez a több éves következetes munkánk értékelése. Szerintem a design tudatos szemlélet minőséget is közvetít, értéket, hogy milyen polcra is tesszük a termékünket, magunkat. E téren nekünk, magyaroknak sokat kell még fejlődjünk, hogy a közfelfogásban a szó jó értelmében hétköznapibbá váljon a design tudatosság. Ezért is van nagy jelentősége és szerepe ennek a díjnak.

A Kováts Adéllal készült videót IDE KATTINTVA nézheti meg.

(Fotók: BDW – Mohai Balázs)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS