Kováts Adél: Következetesen használjuk a design nyelvét a Radnóti Színházban

Kováts Adél: Következetesen használjuk a design nyelvét a Radnóti Színházban
üzletem.hu  |  2022. 07. 25., 15:27

A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díjra augusztus 1-jéig várják a pályázatokat. Az elismeréssel 2021-ben a Radnóti Színház munkáját díjazták. A designmenedzsment szemléletről Kováts Adéllal, a teátrum igazgatójával beszélgettünk.

A díjjal olyan szervezeteket ismernek el, amelyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is. Kováts Adélt, az idei pályázat bíráló bizottságának tagját a kommunikációs stratégia fontosságáról is kérdeztük.

Hogyan jelenik meg a színház stratégiájában, üzleti modelljében a design menedzsment szemlélet?

– Egy színház esetében a siker rendkívül sok összetevőn múlik. A szakmai munkán, a társadalmi szerepvállaláson, az érzékenyítésen túl szerepet játszik benne többek között az intézmény arculata és a kommunikáció minősége is – egyszóval: a mindennapi működésbe integrált designfókuszú szemlélet. A Radnóti életében a designmenedzsment nem innovatív termékeket és közvetlenül mérhető sikereket jelent, hanem egy több év alatt tudatosan megkonstruált, a design tekintetében az alapoktól felépített brandet, amely mára a felhasználói élmény elengedhetetlen részévé vált.

Milyen területeken és miként érvényesül ez a gondolkodás?

– A kortárs szemléletű és friss, ugyanakkor időtálló intézmény-arculat megjelenik a színház homlokzatán, weboldalán, sőt, a színház életében kiemelkedő jelentőségű, a közönséggel való egész évados kapcsolattartást biztosító Radnóti Magazin vizuális világában és az egyéb szóróanyagokon is. Amellett, hogy gondosan ügyelünk a szakmai munka minőségére, az érzékenyítésre, az értékteremtésre, folyamatosan törekszünk a közvetlen és személyes kapcsolattartásra is a közönséggel.

Hogyan lehet kulturális területen folyamatos innovációra törekedni?

– Szerintem párbeszédben kell lenni a korral. Ez egyben az élő színház feladata is, hogy amiben élünk, amiből látszódni akarunk és amiben a hangunkat akarjuk hallatni, azzal a társadalmi jelennel tudjunk kommunikálni. Fel kell ismerni, hogy ezekhez a törekvésekhez számos eszközt kell bevetnünk. 2016 nyarán radikális változtatás mellett döntöttünk: újra artikuláltuk, hogy mi ma a Radnóti Színház. Az újrapozicionálás célja egy nyitott, a társadalmi kérdésekre érzékenyen reflektáló színház megvalósítása és a fiatal közönség korábbinál hatékonyabb megszólítása volt. Ennek érdekében teljes arculatváltás történt, új weboldal született és ehhez megfelelő szakembert vettünk fel a kommunikáció, marketing és kreatív területre. A vizualitást a kommunikációs stratégiánk organikus részévé tettük, de ami fontos, hogy nagyon erősen és következetesen használtuk, használjuk a desing nyelvét. A designnal jobb kiállással és pozicionálással lehet közlekedni a kommunikációs csatornákon.

Hogyan látja, milyen innovációs és designmenedzsment szempontok dominálnak a kulturális életben?

– A kulturális terület a legnagyobb „zajjal” jár. A folyamatos nyüzsgésben és túlkínálatban nehéz a figyelmet felkelteni, irányítani. Nem vagyok design szakember, de a legnehezebb feladatnak azt tartom, amikor egy megfelelő szintet, minőséget elérve abból meg kell újulni. Ezek apró vagy épp radikális változások lehetnek a brand mederben tartását szem előtt tartva. A korosztály, a piac, a trend és a saját adottságok, valamint a küldetés halmazainak metszését kell jól artikulálni a designban is. Mi azt követjük, mit akarunk magunkról kommunikálni, és ahhoz mi illik vizuálisan, amit a kortárs világ nagyon jelen idejűnek és sajátjának érez. Ehhez a fizikai és a digitális frontokon egyaránt innovatív lépések szükségesek.

Mit jelentett a Radnóti Színháznak, hogy elnyerte a Design Menedzsment Díjat?

– Nagyon örültünk, hogy elnyertük a díjat, mert ez a több éves következetes munkánk értékelése. Szerintem a design tudatos szemlélet minőséget is közvetít, értéket, hogy milyen polcra is tesszük a termékünket, magunkat. E téren nekünk, magyaroknak sokat kell még fejlődjünk, hogy a közfelfogásban a szó jó értelmében hétköznapibbá váljon a design tudatosság. Ezért is van nagy jelentősége és szerepe ennek a díjnak.

A Kováts Adéllal készült videót IDE KATTINTVA nézheti meg.

(Fotók: BDW – Mohai Balázs)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 02., 13:23
A Via Credit pályázati tanácsadó öt közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségre hívja fel a vállalatok figyelmét. Van idő a felkészülésre: a beadásra kettő-négy hónap áll a vállalatok rendelkezésére.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS