Kőszegi András: A misszióm és az értékeim határoznak meg

Kőszegi András: A misszióm és az értékeim határoznak meg
2023. 02. 23., 12:49

Nem nekem kell lefölöznöm a kollégáim napi sikereit, amelyekért ők dolgoztak meg – mondta az Üzletemnek Kőszegi András márkatanácsadó.

Kőszegi András állítja, hogy a rengeteg pénzen megvett tudás még nem tehetség. Ezért egyre többet foglalkoztatja a valóban tehetséges fiatalok esélynélküliségének problémája. Természetesen az is izgatja, hogyan lehet másoktól tanulni. Nyilván tőle is rengeteg mindent lesnek el kollégái, akiket a lehető legszabadabban hagy dolgozni. Ha érdekli, hogy András hogyan építi üzleti kapcsolatait, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 462. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Közéleti ismerkedésemet 1985-ben kezdtem, és még mindig itt vagyok! Minden nap csúcson vagyok, amikor azt mondja nekem valaki, amit egy holland üzletember mondott Mumbai-ban, a World CSR Congress-en az előadásom után: „András előadása a márkaépítés és a CSR értékéről tiszta és világos volt. Olyan betekintést és tippeket adott, amelyeket azonnal alkalmazni tudok a saját vállalkozásomban.” Ezután meghívott, hogy ezt mondjam el a Szingapúri Menedzsment Egyetemen is egy szemináriumon.

Milyen távra tervez?

– A misszióm és az értékeim határoznak meg. Hosszú távban gondolkodom, de rövid távra tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincsen bakancslistám, de talán majd egyszer azt mondják rólam: egy kicsit hozzá tettem ahhoz, hogy jobb lett a „szakmai” világ.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– 2002-ben rádiós műsorvezetőként dolgoztam, és egy akkori print üzleti magazinban (InternetKalauz) készült velem egy nagy interjú, a címlapra kerültem, ahol ezt idézték tőlem: „Mindenkitől lehet valamit tanulni”. Ezt tartom most is. Sok embertől sokat tanultam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Hagyom őket a lehető legszabadabban dolgozni, és ha elakadnak, támogatom őket, hogy újra a lehető legszabadabban dolgozzanak, és a napi sikereiket, amikért ők dolgoztak meg, nem nekem kell lefölöznöm.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Amennyiben szakmaként nézzük, akkor autóversenyzőként. Ott nagyon kell tudni, hogy mikor nyomod tövig a gázt, mikor fékezel, hogy mindig az ideális íven maradj, és tudnod kell azt is, hogy mikor kell arról letérni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Érték alapon, rengeteg kommunikációval, megbízhatósággal. Amennyiben lehet, személyesen.

Mire sajnálja az idejét?

– A végeláthatatlan, bürokratikus ügyintézésekre és a sorban állásra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Egyre kevesebb dologgal, de a nyilvánvaló hazugságokkal, rosszindulattal és az igénytelenséggel nem vagyok jóban.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A rengeteg pénzen megvett tudás még nem tehetség. Egyre többet foglalkoztata valóban tehetséges, szorgalmas gyerekek, fiatalok esélynélkülisége.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Inkább mire sajnálom! Minden előbb-utóbb kidobandó felesleges tárgyra. De az eredeti kérdésre válaszolva, a családom jóllétére sosem sajnálom.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utazás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.
2023-03-21 12:13:16
Februárban a DataHouse előzetes adatai szerint 64 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami ugyan 4 százalékkal alatta marad a januári 67 700-as mennyiségnek, ám ha a naptárhatással korrigálunk, ez az érték mintegy 70 ezres átlagos havi darabszámnak felel meg.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS