Kőszegi András: A misszióm és az értékeim határoznak meg

Kőszegi András: A misszióm és az értékeim határoznak meg
2023. 02. 23., 12:49

Nem nekem kell lefölöznöm a kollégáim napi sikereit, amelyekért ők dolgoztak meg – mondta az Üzletemnek Kőszegi András márkatanácsadó.

Kőszegi András állítja, hogy a rengeteg pénzen megvett tudás még nem tehetség. Ezért egyre többet foglalkoztatja a valóban tehetséges fiatalok esélynélküliségének problémája. Természetesen az is izgatja, hogyan lehet másoktól tanulni. Nyilván tőle is rengeteg mindent lesnek el kollégái, akiket a lehető legszabadabban hagy dolgozni. Ha érdekli, hogy András hogyan építi üzleti kapcsolatait, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 462. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Közéleti ismerkedésemet 1985-ben kezdtem, és még mindig itt vagyok! Minden nap csúcson vagyok, amikor azt mondja nekem valaki, amit egy holland üzletember mondott Mumbai-ban, a World CSR Congress-en az előadásom után: „András előadása a márkaépítés és a CSR értékéről tiszta és világos volt. Olyan betekintést és tippeket adott, amelyeket azonnal alkalmazni tudok a saját vállalkozásomban.” Ezután meghívott, hogy ezt mondjam el a Szingapúri Menedzsment Egyetemen is egy szemináriumon.

Milyen távra tervez?

– A misszióm és az értékeim határoznak meg. Hosszú távban gondolkodom, de rövid távra tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincsen bakancslistám, de talán majd egyszer azt mondják rólam: egy kicsit hozzá tettem ahhoz, hogy jobb lett a „szakmai” világ.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– 2002-ben rádiós műsorvezetőként dolgoztam, és egy akkori print üzleti magazinban (InternetKalauz) készült velem egy nagy interjú, a címlapra kerültem, ahol ezt idézték tőlem: „Mindenkitől lehet valamit tanulni”. Ezt tartom most is. Sok embertől sokat tanultam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Hagyom őket a lehető legszabadabban dolgozni, és ha elakadnak, támogatom őket, hogy újra a lehető legszabadabban dolgozzanak, és a napi sikereiket, amikért ők dolgoztak meg, nem nekem kell lefölöznöm.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Amennyiben szakmaként nézzük, akkor autóversenyzőként. Ott nagyon kell tudni, hogy mikor nyomod tövig a gázt, mikor fékezel, hogy mindig az ideális íven maradj, és tudnod kell azt is, hogy mikor kell arról letérni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Érték alapon, rengeteg kommunikációval, megbízhatósággal. Amennyiben lehet, személyesen.

Mire sajnálja az idejét?

– A végeláthatatlan, bürokratikus ügyintézésekre és a sorban állásra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Egyre kevesebb dologgal, de a nyilvánvaló hazugságokkal, rosszindulattal és az igénytelenséggel nem vagyok jóban.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A rengeteg pénzen megvett tudás még nem tehetség. Egyre többet foglalkoztata valóban tehetséges, szorgalmas gyerekek, fiatalok esélynélkülisége.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Inkább mire sajnálom! Minden előbb-utóbb kidobandó felesleges tárgyra. De az eredeti kérdésre válaszolva, a családom jóllétére sosem sajnálom.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utazás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS