Kőszegi András: A misszióm és az értékeim határoznak meg

Kőszegi András: A misszióm és az értékeim határoznak meg
2023. 02. 23., 12:49

Nem nekem kell lefölöznöm a kollégáim napi sikereit, amelyekért ők dolgoztak meg – mondta az Üzletemnek Kőszegi András márkatanácsadó.

Kőszegi András állítja, hogy a rengeteg pénzen megvett tudás még nem tehetség. Ezért egyre többet foglalkoztatja a valóban tehetséges fiatalok esélynélküliségének problémája. Természetesen az is izgatja, hogyan lehet másoktól tanulni. Nyilván tőle is rengeteg mindent lesnek el kollégái, akiket a lehető legszabadabban hagy dolgozni. Ha érdekli, hogy András hogyan építi üzleti kapcsolatait, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 462. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Közéleti ismerkedésemet 1985-ben kezdtem, és még mindig itt vagyok! Minden nap csúcson vagyok, amikor azt mondja nekem valaki, amit egy holland üzletember mondott Mumbai-ban, a World CSR Congress-en az előadásom után: „András előadása a márkaépítés és a CSR értékéről tiszta és világos volt. Olyan betekintést és tippeket adott, amelyeket azonnal alkalmazni tudok a saját vállalkozásomban.” Ezután meghívott, hogy ezt mondjam el a Szingapúri Menedzsment Egyetemen is egy szemináriumon.

Milyen távra tervez?

– A misszióm és az értékeim határoznak meg. Hosszú távban gondolkodom, de rövid távra tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincsen bakancslistám, de talán majd egyszer azt mondják rólam: egy kicsit hozzá tettem ahhoz, hogy jobb lett a „szakmai” világ.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– 2002-ben rádiós műsorvezetőként dolgoztam, és egy akkori print üzleti magazinban (InternetKalauz) készült velem egy nagy interjú, a címlapra kerültem, ahol ezt idézték tőlem: „Mindenkitől lehet valamit tanulni”. Ezt tartom most is. Sok embertől sokat tanultam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Hagyom őket a lehető legszabadabban dolgozni, és ha elakadnak, támogatom őket, hogy újra a lehető legszabadabban dolgozzanak, és a napi sikereiket, amikért ők dolgoztak meg, nem nekem kell lefölöznöm.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Amennyiben szakmaként nézzük, akkor autóversenyzőként. Ott nagyon kell tudni, hogy mikor nyomod tövig a gázt, mikor fékezel, hogy mindig az ideális íven maradj, és tudnod kell azt is, hogy mikor kell arról letérni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Érték alapon, rengeteg kommunikációval, megbízhatósággal. Amennyiben lehet, személyesen.

Mire sajnálja az idejét?

– A végeláthatatlan, bürokratikus ügyintézésekre és a sorban állásra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Egyre kevesebb dologgal, de a nyilvánvaló hazugságokkal, rosszindulattal és az igénytelenséggel nem vagyok jóban.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A rengeteg pénzen megvett tudás még nem tehetség. Egyre többet foglalkoztata valóban tehetséges, szorgalmas gyerekek, fiatalok esélynélkülisége.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Inkább mire sajnálom! Minden előbb-utóbb kidobandó felesleges tárgyra. De az eredeti kérdésre válaszolva, a családom jóllétére sosem sajnálom.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utazás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS