Koren Balázs: A kapcsolatok eltűnnek, ha azok üresek

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 08. 27., 10:00

Látni bármelyik diákom érettségijét, későbbi sikereit, találkozni velük, ezek mind a karrierem, tanári életem aprócsúcspontjai – mondta az Üzletemnek Koren Balázs matematikatanár, a Telenor HiperSuli szakmai vezetője.

Koren Balázs tartott már előadást a kambodzsai oktatási miniszternek, amit szakmája egyik lokális csúcspontjának tart, de a Fehér Házban az elnök lányának meghívására vizitálni sem adatik meg a többségnek. Hisz az együtt dolgozás erejében, és hisz abban is, hogy szakmailag hitelesnek kell lenni. Bár a járványhelyzet miatt a világ most „bezárt”, Balázsnak rengeteg terve van. Olvasson erről is az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 202. interjújában!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Matematikailag tekintve a dolgot, több lokális maximum volt már, de nem látom még, hogy melyik az abszolút maximum, vagy az még várat-e magára. Az utóbbiban bízom. Ott állni Vietnámban egy matematikaverseny egyik felkészítőjeként, amikor a diákjaink sorban veszik át az érmeket, vagy a Fehér Házban az elnök lányának személyes meghívására, Kambodzsában az oktatási miniszternek tartani egy előadást; jelen lenni, amikor egyszerre publikálja 24 pedagógus a HiperSuli-pályázatban készített tananyagát, vagy a fiam robotikaversenyen elért második helyezése – ezek mind lokális maximumok. De látni bármelyik diákom érettségijét, későbbi sikereit, találkozni velük, ezek mind karrierem, tanári életem aprócsúcspontjai.

– Milyen távra tervez?

– Hosszúra.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Számtalan külföldi konferenciarészvétel, előadás. Most bezárt a világ, de sok hely van még, ahol nem jártam. Sokszor nem is apró siker egy-egy ilyen meghívás; óriási lehetőségek szakmailag és izgalmas kalandok személyesen is.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengeteg nevet fel tudnék itt most sorolni, és talán senki nem sértődik meg, ha most aktualitása miatt egy embert emelek ki, Sir Ken Robinsont. A hétvégén értesültem halálhíréről, és nagyon megérintett. Könyvei, vagy csak a híres, „How school kills creativity” című TED-beszéde azt gondolom, teljesen átformálta a modern oktatásról alkotott képünket.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Szeretettel és köszönettel. Azt gondolom, ez a két dolog, ami a legfontosabb minden emberi kapcsolatban; a kölcsönös megértés és szeretet. Hogy elfogadjuk egymást úgy, ahogy vagyunk, hogy együtt dolgozunk. Az elvégzett munka pedig nem természetes dolog; fontos a köszönet. Ezzel zárul egy folyamat, ekkor van kész valami.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Valamilyen sportoktató lennék. Akár a hegyekben sí/snowboard oktató, akár valahol a vízen vitorlás- vagy kitesurf-oktatást csinálnék szívesen. Utazás, jó levegő, de azért továbbra is az oktatásé lenne a főszerep.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Azt hiszem nehéz ezt „erőszakkal” tenni. A kapcsolatok eltűnnek, ha azok üresek. Akár üzleti, akár személyes. Egy-egy jó kapcsolat akkor tud létrejönni, ha van mögötte tartalom, közös kapocs. Emiatt a legfontosabb, hogy az ember (szakmailag) hiteles legyen. A többi szinte magától megtörténik.

– Mire sajnálja az idejét?

– Adminisztrációra és idegeskedésre.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Nehezen lehet. A bosszankodás rengeteg energiát emészt fel, arra meg nincs az embernek ideje. Jobb békében lenni a világgal. Ha valami mégis ki tud hozni a sodromból, az az emberi rosszindulat, szándékos bántás.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Sok éven át gyermektáborokat vezettem önkéntesen, és a Mozilla Magyarország FirefoxOS kampányában is tevékenykedtem szintén önkéntesként. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyekre a mai napig örömmel gondolok vissza; sőt, sajnálom, hogy nincs most rá időm család és munka mellett.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családra. Feleségemnek, gyerekeknek örömet szerezni. Egy-egy mosoly, hálás pillantás minden pénzt megér. Értelmes határokon belül a hobbijaim is talán ide sorolódnak, de azért ott már jobban elgondolkodom a vásárlások előtt.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szél, víz. Kite, egy vitorlás, száguldani a vízen. Vagy az első csíkot húzni a hegyoldalon a porhóba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 16:48:45
A kormány július 1-jétől a természetes személyek kamatjövedelmét 13 százalék szociális hozzájárulási adóval is megterheli. Így a teljes adóteher már 28 százalékra hízik. A témával kapcsolatban számos tévhit kering, amelyeket a Bankmonitor szakértői igyekeznek tisztázni.
2023-06-07 15:18:20
Vonzó és társadalmilag megbecsült karrierútnak számít a vállalkozás Magyarországon, annak ellenére, hogy többen tartanak a kudarctól és jelentősen csökkent azok száma, akik jó lehetőségeket látnak a vállalkozásindításra – derül ki a Global Entrepreneurship Monitor frissen közzétett magyar adataiból.
2023-06-07 14:18:29
Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik. A kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS