Koren Balázs: A kapcsolatok eltűnnek, ha azok üresek

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 08. 27., 10:00

Látni bármelyik diákom érettségijét, későbbi sikereit, találkozni velük, ezek mind a karrierem, tanári életem aprócsúcspontjai – mondta az Üzletemnek Koren Balázs matematikatanár, a Telenor HiperSuli szakmai vezetője.

Koren Balázs tartott már előadást a kambodzsai oktatási miniszternek, amit szakmája egyik lokális csúcspontjának tart, de a Fehér Házban az elnök lányának meghívására vizitálni sem adatik meg a többségnek. Hisz az együtt dolgozás erejében, és hisz abban is, hogy szakmailag hitelesnek kell lenni. Bár a járványhelyzet miatt a világ most „bezárt”, Balázsnak rengeteg terve van. Olvasson erről is az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 202. interjújában!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Matematikailag tekintve a dolgot, több lokális maximum volt már, de nem látom még, hogy melyik az abszolút maximum, vagy az még várat-e magára. Az utóbbiban bízom. Ott állni Vietnámban egy matematikaverseny egyik felkészítőjeként, amikor a diákjaink sorban veszik át az érmeket, vagy a Fehér Házban az elnök lányának személyes meghívására, Kambodzsában az oktatási miniszternek tartani egy előadást; jelen lenni, amikor egyszerre publikálja 24 pedagógus a HiperSuli-pályázatban készített tananyagát, vagy a fiam robotikaversenyen elért második helyezése – ezek mind lokális maximumok. De látni bármelyik diákom érettségijét, későbbi sikereit, találkozni velük, ezek mind karrierem, tanári életem aprócsúcspontjai.

– Milyen távra tervez?

– Hosszúra.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Számtalan külföldi konferenciarészvétel, előadás. Most bezárt a világ, de sok hely van még, ahol nem jártam. Sokszor nem is apró siker egy-egy ilyen meghívás; óriási lehetőségek szakmailag és izgalmas kalandok személyesen is.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengeteg nevet fel tudnék itt most sorolni, és talán senki nem sértődik meg, ha most aktualitása miatt egy embert emelek ki, Sir Ken Robinsont. A hétvégén értesültem halálhíréről, és nagyon megérintett. Könyvei, vagy csak a híres, „How school kills creativity” című TED-beszéde azt gondolom, teljesen átformálta a modern oktatásról alkotott képünket.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Szeretettel és köszönettel. Azt gondolom, ez a két dolog, ami a legfontosabb minden emberi kapcsolatban; a kölcsönös megértés és szeretet. Hogy elfogadjuk egymást úgy, ahogy vagyunk, hogy együtt dolgozunk. Az elvégzett munka pedig nem természetes dolog; fontos a köszönet. Ezzel zárul egy folyamat, ekkor van kész valami.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Valamilyen sportoktató lennék. Akár a hegyekben sí/snowboard oktató, akár valahol a vízen vitorlás- vagy kitesurf-oktatást csinálnék szívesen. Utazás, jó levegő, de azért továbbra is az oktatásé lenne a főszerep.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Azt hiszem nehéz ezt „erőszakkal” tenni. A kapcsolatok eltűnnek, ha azok üresek. Akár üzleti, akár személyes. Egy-egy jó kapcsolat akkor tud létrejönni, ha van mögötte tartalom, közös kapocs. Emiatt a legfontosabb, hogy az ember (szakmailag) hiteles legyen. A többi szinte magától megtörténik.

– Mire sajnálja az idejét?

– Adminisztrációra és idegeskedésre.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Nehezen lehet. A bosszankodás rengeteg energiát emészt fel, arra meg nincs az embernek ideje. Jobb békében lenni a világgal. Ha valami mégis ki tud hozni a sodromból, az az emberi rosszindulat, szándékos bántás.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Sok éven át gyermektáborokat vezettem önkéntesen, és a Mozilla Magyarország FirefoxOS kampányában is tevékenykedtem szintén önkéntesként. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyekre a mai napig örömmel gondolok vissza; sőt, sajnálom, hogy nincs most rá időm család és munka mellett.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családra. Feleségemnek, gyerekeknek örömet szerezni. Egy-egy mosoly, hálás pillantás minden pénzt megér. Értelmes határokon belül a hobbijaim is talán ide sorolódnak, de azért ott már jobban elgondolkodom a vásárlások előtt.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szél, víz. Kite, egy vitorlás, száguldani a vízen. Vagy az első csíkot húzni a hegyoldalon a porhóba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS