Koppány Olivér: Amerikai tapasztalat magyar kötődéssel

Koppány Olivér: Amerikai tapasztalat magyar kötődéssel
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 01. 19., 10:28

Szeretném, hogy az iroda, ahol dolgozom, más országokban is terjeszkedhessen – mondta az Üzletemnek Koppány Olivér ügyvéd, külföldi jogi tanácsadó (KNP LAW).

Koppány Olivér az Egyesült Államokban szerzett jogi végzettséget, tudását most Magyarországon (is) kamatoztatja. Mint mondja: rengeteget tanult édesanyjától, többek között azt, hogyan kell egy ügyvédi irodát vezetni. Mostanában több üzleti fejlesztésben is részt vesz, és szívesen lenne (ismét) jégkorong edző. Ha kíváncsi rá, hogy Olivér mivel motiválja a kollégáit, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 373. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Úgy érzem, hogy a csúcsot még nem értem el, azonban vannak a karrieremnek olyan pontjai, amelyekre joggal büszke lehetek. Sikernek tekintem, hogy az Egyesült Államokban szerzett jogi végzettséggel és tapasztalattal egy magyarországi székhelyű ügyvédi iroda vezetésében vállalhatok szerepet, illetve, hogy az amerikai tapasztalat és a magyar kötődésem együttes meglétére igény van és ezt sikerrel tudom hasznosítani.

Milyen távra tervez?

– Alapvetően öt évre szoktam tervezni, de a terveim valamilyen mértékben rugalmasak és alkalmazkodhatnak a rajtam kívülálló körülményekhez.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnék csinálni egy LL.M-et. Szeretném, hogy az iroda, ahol dolgozom, más országokban is terjeszkedhessen.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Elsősorban anyukámtól, dr. Nagy-Koppány Kornéliától tanultam. Főleg azt, hogy hogyan kell vezetni egy ügyvédi irodát, mi az üzletfejlesztés, miért fontos egy csapatot építeni, felismerni, hogy minden embernek más fontos és mindenki máshogyan boldog. Továbbá nagyon sokat tanultam az amerikai évek alatti főnökeimtől Chris McKenna-tól és David Mortlock Willkie-től. Előbbitől az ügyvédi hivatás üzleti részét, hogyan működik az üzletfeljesztés, hogyan lesz egy potenciális ügyfélből elégedett ügyfél. David-től inkább az emberi oldalát az irodavezetésnek, azaz hogy mitől lesz jó főnök egy főnök.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Minden kollégámat személyre szabottan igyekszem motiválni, egy ügyvédet és egy jelöltet nem feltétlenül lehet ugyanazzal motiválni. Meglátásom szerint a munka változatossága és a versenyképes fizetés elengedhetetlen. Az irodánkban próbálunk máshogy viszonyulni a kollégákhoz, mint más helyeken. Egy jelölt sok jogterületbe beleláthat és eldöntheti, hogy a későbbiekben mi érdekli. Ez egy jelentős motivációs tényező a szakmánkban. De próbálunk irodai (például péntekenkénti közös hamburgerezés) és irodán kívüli (karácsonyi vacsora, nyári piknik) programokkal is helyt állni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ha nem lennék a jogi pályán főállásban, akkor valószínűleg a korábbi hobbim alapján jégkorong edző lennék. Washington DC-ben lehetőségem volt több évig edzeni fiatalokat ebben a remek sportágban, szívesen csinálnám napi szinten. De mostanában több üzleti befektetésben is részt veszek, ez a pálya sem állna messze tőlem.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Elsősorban a meglévő ügyfeleken keresztül és különböző szakmai egyesületekben való részvétellel igyekszem új embereket megismerni. De egy ügyvédnek elengedhetetlen, hogy széles körű ismeretsége legyen, és én igen könnyen tudok kapcsolatot teremteni különböző hátterű vagy nemzetiségű emberekkel – szóval a kapcsolatok folyamatosan épülnek.

Mire sajnálja az idejét?

– Arra, amiben sem a karrieremben, sem a magánéletemben nem tudok fejlődést elérni, aminek nincs célja vagy értelme. Nagyon szeretek utazni, de nagyon sajnálom az utazással töltött, felesleges időt, például kiutazni a reptérre, várni és a többi kellemetlen része. Mivel gyakran utazom az USA-ba és vissza, sajnálom az időeltolódás miatti kiesett vagy elvesztett napokat.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valamit sokszor kell elmagyarázni vagy átbeszélni miután azt már kellő részletességgel megbeszéltünk.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Sok pro bono munkát végez az irodánk. Ezekkel igyekszem jogi segítséget nyújtani azoknak, akinek erre korlátozott lehetősége van. Például évek óta támogatunk egy árvaházat, akiknek nem csak anyagi, de jogi segítségre is gyakran van szükségük. Egyébként a hoki-edzés is ilyen munka volt és jelenleg jogi egyetemi továbbképzésen is tanítok – ez mind önkénteskedés.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Egyszer azt hallottam, hogy azon nem szabad spórolni, ami közöttem és a talaj között van, szóval autógumi, cipő és ágymatrac.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A futás, főleg, hogy nem vagyok egy versenyfutó, az nagyon jól ki tud kapcsolni. Ezen kívül nagyon kedvelem a feleségemmel együtt a „true crime” történeketeket, a valós bűncselekményeket feldolgozó műsorokat, lehet az sorozat, podcast vagy éppen könyv. Továbbá az NFL és az NHL meccsek is ide tartoznak, de az időeltolódás miatt ezekhez már nehézkesebben férek hozzá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS