Karizs Márta: A hirtelen jött lehetőségek elől sem szabad kitérni!

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 08. 26., 10:00

Szívesen vezetnék egyszer olyan éttermet, ahol nincs konkrét étlap, hanem a vendégek hangulatától és a chef fantáziájából születnek meg az egyedi ételek, desszertek, helyi kistermelőktől, piacról vásárolt friss hozzávalókból – mondta az Üzletemnek Karizs Márta, a Creppy PalacsintaBistro Gyula üzletvezetője.

Karizs Márta igazán jól érzi magát a konyhában, ahol korábban rengeteg mindent ellesett a nagymamájától. A nagyi szíve-lelke benne volt minden fogásban, és most ez alapján dolgozik Márta is. Aki járt már Gyulán, az tudja, hogy egymást érik a jobbnál jobb vendéglők, nem könnyű betörni erre a piacra. A Creppy franchise étterme viszont ott van a csúcsgasztronómiát kínáló helyek között. Ha arra is kíváncsi, hogy Márta milyen önkéntes munkát vállalna, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 201. interjúját!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Karrierem csúcsának mindenképpen a Creppy PalacsintaBistro Gyula-t tartom, de nem szeretnék itt megállni. Célom, hogy további városokba is elvigyük ezt a fajta minőségi vendéglátást.

– Milyen távra tervez?

– Mindig közép-hosszú távra tervezek, de azt vallom, hogy a hirtelen jött lehetőségek elől sem szabad kitérni. Egy új vállalkozásnak időt kell hagyni a felfutásra, de ha szívvel-lélekkel csináljuk, az elégedett vendégek mosolya azonnali sikert jelent.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A megfelelő szakmai tapasztalat megszerzése után egy olyan éttermet vezetni, ahol nincs konkrét étlap, hanem a vendégek hangulatától és a chef fantáziájából születnek meg az egyedi ételek, desszertek, helyi kistermelőktől, piacról vásárolt friss hozzávalókból.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szüleimtől megtanultam VÁLLALKOZÓ lenni, felelősséget vállalni a tetteinkért, hogy következménye van minden döntésünknek. A nagymamámtól pedig az önzetlen vendéglátás művészetét tanultam meg. A szíve-lelke benne volt minden elkészített fogásban. Nekem Ő a legnagyobb példaképem, és a Creppy PalacsintaBistro Gyula éttermet is a tőle tanult elvek, értékrendek alapján vezetem.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Számomra nagyon fontos, hogy a munkatársaim szeressenek bejárni dolgozni, hiszen csak akkor tudják kiválóan végezni a munkájukat. Napi szinten a szóbeli elismerés, egy-egy mosoly csodákra képes, éves szinten pedig utazással premizáljuk a kollégákat.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Én most a helyemen vagyok, tökéletesen kerek az életem, más szakmához jelenleg nem vonzódom.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A személyes kapcsolatokban hiszek, számomra a hitelesség a legfontosabb. Egy finom ebéd vagy vacsora tökéletes alkalom arra, hogy megkössünk egy mindenki számára előnyös üzletet.

– Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges várakozásra. Nem szoktam késni, pontos ember vagyok, és ezt el is várom másoktól is.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Emberek vagyunk, hibázhatunk, ezzel nincs is probléma. Viszont szörnyen felbosszant, ha valaki ezt nem látja be, és elkezd magyarázkodni ahelyett, hogy tanulna a hibájából.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A gyerekeket tartom a világ legkiszolgáltatottabb rétegének, ezért mindenképpen Őket segítő szervezettel dolgoznék szívesen együtt.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A mai rohanó világunkban fontosnak tartom a „pici luxust a mindennapokban” elvét. Egy nő lelkének különösen fontos ez. Nem nagy dolgokra kell itt gondolni, hanem például egy szép csészéből elfogyasztott kávéra, egy gusztusosan terített asztalra a reggelinél.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Kikapcsolni a konyha tud a legjobban. A kislányommal közösen imádunk sütni-főzni, és utána a barátokkal, családdal közösen egy jó hangulatú vacsorát elfogyasztani!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2025-11-15 15:15:34
Tavasziné Kemencsik Gabriellát, a Tavaszi és Társa Kft. ügyvezetőjét, a salgótarjáni Tavaszi Cukrászda üzemeltetőjét országos Év Vállalkozója Díjjal ismerte el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 2025-ben.
2025-11-14 18:05:00
A díjat immár negyedik alkalommal adják át azoknak a referenseknek és vállalkozásoknak, akik munkájukkal túlmutatnak a jogszabályi kötelezettségeken, és aktívan hozzájárulnak a fogyasztóvédelmi szemlélet, valamint a fogyasztóbarát vállalati kultúra erősítéséhez.

  Rovathírek: HIPA

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Ha felhív bennünket egy kérdezőbiztos, már nem száz százalék, hogy élő személyhez van szerencsénk – még akkor sem, ha természetes hangon beszélget velünk –, hiszen megjelentek a mesterséges intelligenciával lebonyolított telefonos közvélemény-kutatások. A technológia hazai úttörője a Minerva Intézet, amelynek vezetője, Pohly Ferenc elárulta: bár csak nemrég jöttek létre, már több sikeres kutatás és rengeteg tapasztalat van a hátuk mögött. Az AI-kérdezőbiztos a valódi emberre megtévesztésig hasonló módon beszélget a résztvevőkkel, és a több ezredik hívásnál is tűpontosan, változatlan hangnemben hajtja végre az interjút. A módszer jelentősen alacsonyabb költséggel, mégis sok lehetőséggel és ugyanolyan pontossággal, hosszú távon pedig számos más alkalmazási lehetőséggel kecsegtet, a piackutatásoktól az időpont-egyeztetéseken át az egészségügyi előszűrő beszélgetésekig.
Tudatos otthonteremtési stratégia újabb állomásának tartja a jelentős kamatkedvezménnyel igényelhető Otthon Start bevezetését a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Panyi Miklós az „albérletből otthonba logika” mentén ajánlja a hitellehetőség kihasználását, és hangsúlyozza: olyan albérletárak alakultak ki, hogy a 3 százalékos kölcsön érdemi segítség, hiszen a fiatalok a lakhatás finanszírozása helyett ugyanannyiért, vagy kevesebbért kezdhetik el kifizetni a saját otthonukat. A politikus úgy látja, a program serkenti az új lakások építését is, ami közép-hosszútávon egyensúlyba hozhatja az ingatlanárak emelkedését.
2025. 10. 05., 22:05
epizód: 2025 / 20   |   hossz: 36:31
Az ingatlan.com mérései szerint az albérletszezon első hónapjában lassult a drágulás: országosan 1,1, Budapesten csak 0,7 százalékkal nőttek az árak, éves szinten pedig 7,5, illetve 7,2 százalékos az emelkedés. A kínálat négyéves csúcson van (több mint 18 ezer kiadó ingatlannal), ami egyre erősebb versenyhelyzetet teremt a bérbeadók között. A fővárosban több kerületben csökkentek az albérletárak, vidéken pedig stagnálás, kisebb visszaesés, illetve felzárkózás is tapasztalható. A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László ebben az epizódban elárulja, hogy ez a jelenség hogyan áll összefüggésben az Otthon Start programmal, és milyen tendenciák jellemzik az átalakuló albérletpiacot.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS