Karizs Márta: A hirtelen jött lehetőségek elől sem szabad kitérni!

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 08. 26., 10:00

Szívesen vezetnék egyszer olyan éttermet, ahol nincs konkrét étlap, hanem a vendégek hangulatától és a chef fantáziájából születnek meg az egyedi ételek, desszertek, helyi kistermelőktől, piacról vásárolt friss hozzávalókból – mondta az Üzletemnek Karizs Márta, a Creppy PalacsintaBistro Gyula üzletvezetője.

Karizs Márta igazán jól érzi magát a konyhában, ahol korábban rengeteg mindent ellesett a nagymamájától. A nagyi szíve-lelke benne volt minden fogásban, és most ez alapján dolgozik Márta is. Aki járt már Gyulán, az tudja, hogy egymást érik a jobbnál jobb vendéglők, nem könnyű betörni erre a piacra. A Creppy franchise étterme viszont ott van a csúcsgasztronómiát kínáló helyek között. Ha arra is kíváncsi, hogy Márta milyen önkéntes munkát vállalna, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 201. interjúját!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Karrierem csúcsának mindenképpen a Creppy PalacsintaBistro Gyula-t tartom, de nem szeretnék itt megállni. Célom, hogy további városokba is elvigyük ezt a fajta minőségi vendéglátást.

– Milyen távra tervez?

– Mindig közép-hosszú távra tervezek, de azt vallom, hogy a hirtelen jött lehetőségek elől sem szabad kitérni. Egy új vállalkozásnak időt kell hagyni a felfutásra, de ha szívvel-lélekkel csináljuk, az elégedett vendégek mosolya azonnali sikert jelent.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A megfelelő szakmai tapasztalat megszerzése után egy olyan éttermet vezetni, ahol nincs konkrét étlap, hanem a vendégek hangulatától és a chef fantáziájából születnek meg az egyedi ételek, desszertek, helyi kistermelőktől, piacról vásárolt friss hozzávalókból.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szüleimtől megtanultam VÁLLALKOZÓ lenni, felelősséget vállalni a tetteinkért, hogy következménye van minden döntésünknek. A nagymamámtól pedig az önzetlen vendéglátás művészetét tanultam meg. A szíve-lelke benne volt minden elkészített fogásban. Nekem Ő a legnagyobb példaképem, és a Creppy PalacsintaBistro Gyula éttermet is a tőle tanult elvek, értékrendek alapján vezetem.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Számomra nagyon fontos, hogy a munkatársaim szeressenek bejárni dolgozni, hiszen csak akkor tudják kiválóan végezni a munkájukat. Napi szinten a szóbeli elismerés, egy-egy mosoly csodákra képes, éves szinten pedig utazással premizáljuk a kollégákat.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Én most a helyemen vagyok, tökéletesen kerek az életem, más szakmához jelenleg nem vonzódom.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A személyes kapcsolatokban hiszek, számomra a hitelesség a legfontosabb. Egy finom ebéd vagy vacsora tökéletes alkalom arra, hogy megkössünk egy mindenki számára előnyös üzletet.

– Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges várakozásra. Nem szoktam késni, pontos ember vagyok, és ezt el is várom másoktól is.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Emberek vagyunk, hibázhatunk, ezzel nincs is probléma. Viszont szörnyen felbosszant, ha valaki ezt nem látja be, és elkezd magyarázkodni ahelyett, hogy tanulna a hibájából.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A gyerekeket tartom a világ legkiszolgáltatottabb rétegének, ezért mindenképpen Őket segítő szervezettel dolgoznék szívesen együtt.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A mai rohanó világunkban fontosnak tartom a „pici luxust a mindennapokban” elvét. Egy nő lelkének különösen fontos ez. Nem nagy dolgokra kell itt gondolni, hanem például egy szép csészéből elfogyasztott kávéra, egy gusztusosan terített asztalra a reggelinél.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Kikapcsolni a konyha tud a legjobban. A kislányommal közösen imádunk sütni-főzni, és utána a barátokkal, családdal közösen egy jó hangulatú vacsorát elfogyasztani!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS