Karizs Márta: A hirtelen jött lehetőségek elől sem szabad kitérni!

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 08. 26., 10:00

Szívesen vezetnék egyszer olyan éttermet, ahol nincs konkrét étlap, hanem a vendégek hangulatától és a chef fantáziájából születnek meg az egyedi ételek, desszertek, helyi kistermelőktől, piacról vásárolt friss hozzávalókból – mondta az Üzletemnek Karizs Márta, a Creppy PalacsintaBistro Gyula üzletvezetője.

Karizs Márta igazán jól érzi magát a konyhában, ahol korábban rengeteg mindent ellesett a nagymamájától. A nagyi szíve-lelke benne volt minden fogásban, és most ez alapján dolgozik Márta is. Aki járt már Gyulán, az tudja, hogy egymást érik a jobbnál jobb vendéglők, nem könnyű betörni erre a piacra. A Creppy franchise étterme viszont ott van a csúcsgasztronómiát kínáló helyek között. Ha arra is kíváncsi, hogy Márta milyen önkéntes munkát vállalna, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 201. interjúját!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Karrierem csúcsának mindenképpen a Creppy PalacsintaBistro Gyula-t tartom, de nem szeretnék itt megállni. Célom, hogy további városokba is elvigyük ezt a fajta minőségi vendéglátást.

– Milyen távra tervez?

– Mindig közép-hosszú távra tervezek, de azt vallom, hogy a hirtelen jött lehetőségek elől sem szabad kitérni. Egy új vállalkozásnak időt kell hagyni a felfutásra, de ha szívvel-lélekkel csináljuk, az elégedett vendégek mosolya azonnali sikert jelent.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A megfelelő szakmai tapasztalat megszerzése után egy olyan éttermet vezetni, ahol nincs konkrét étlap, hanem a vendégek hangulatától és a chef fantáziájából születnek meg az egyedi ételek, desszertek, helyi kistermelőktől, piacról vásárolt friss hozzávalókból.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szüleimtől megtanultam VÁLLALKOZÓ lenni, felelősséget vállalni a tetteinkért, hogy következménye van minden döntésünknek. A nagymamámtól pedig az önzetlen vendéglátás művészetét tanultam meg. A szíve-lelke benne volt minden elkészített fogásban. Nekem Ő a legnagyobb példaképem, és a Creppy PalacsintaBistro Gyula éttermet is a tőle tanult elvek, értékrendek alapján vezetem.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Számomra nagyon fontos, hogy a munkatársaim szeressenek bejárni dolgozni, hiszen csak akkor tudják kiválóan végezni a munkájukat. Napi szinten a szóbeli elismerés, egy-egy mosoly csodákra képes, éves szinten pedig utazással premizáljuk a kollégákat.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Én most a helyemen vagyok, tökéletesen kerek az életem, más szakmához jelenleg nem vonzódom.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A személyes kapcsolatokban hiszek, számomra a hitelesség a legfontosabb. Egy finom ebéd vagy vacsora tökéletes alkalom arra, hogy megkössünk egy mindenki számára előnyös üzletet.

– Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges várakozásra. Nem szoktam késni, pontos ember vagyok, és ezt el is várom másoktól is.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Emberek vagyunk, hibázhatunk, ezzel nincs is probléma. Viszont szörnyen felbosszant, ha valaki ezt nem látja be, és elkezd magyarázkodni ahelyett, hogy tanulna a hibájából.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A gyerekeket tartom a világ legkiszolgáltatottabb rétegének, ezért mindenképpen Őket segítő szervezettel dolgoznék szívesen együtt.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A mai rohanó világunkban fontosnak tartom a „pici luxust a mindennapokban” elvét. Egy nő lelkének különösen fontos ez. Nem nagy dolgokra kell itt gondolni, hanem például egy szép csészéből elfogyasztott kávéra, egy gusztusosan terített asztalra a reggelinél.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Kikapcsolni a konyha tud a legjobban. A kislányommal közösen imádunk sütni-főzni, és utána a barátokkal, családdal közösen egy jó hangulatú vacsorát elfogyasztani!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  Rovathírek: HIPA

A globális értékláncok megroppanásához és teljes átszervezéséhez vezethet a vámok újabb korszakának beköszönte a világgazdaságban, azonban a beruházásösztönzésnek ebben az új helyzetben is bőven maradt mozgástere – írja friss bejegyzésében Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a nők és férfiak közötti bérszakadék irgalmatlan lassan változó folyamatoktól függ, érkeznek új szabályok, amelyek gyorsabb változásokat idéznek majd elő. Ezek bevezetése előtt a PwC Women in Work 2025 jelentése feltárta, mekkora egyenlőtlenségek állnak fenn – még mindig –, és ezek milyen hátrányt jelentenek a nők számára a munkaerőpiacon. Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője felvázolta, milyen lehetőségeket – és nem mellesleg céges kötelezettségeket – von maga után a hamarosan élesedő uniós direktíva, a Pay Transparency, amely az EU-ban hivatott rendezni ezt a régóta fennálló problémát.
Megérkeztek a hazai lízingszerződések tavalyi számai, amelyek összességében ugyan növekedést mutatnak, de tanulságos megnézni a részleteket, hiszen komoly eltérések jelentek meg az egyes szegmensek között, és ennek nyomós okai vannak. Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a BizniszPlusznak kifejtette, hogy szervezetük éves jelentéséből milyen következtetéseket érdemes levonni a magyar vállalkozások helyzetéről és lehetőségeiről, illetve magának a lízingpiacnak az alakulásáról.
A vállalatok és szervezetek mesterséges intelligencia használatát 2025. február 2-a óta új uniós rendelkezés szabályozza. Hogy mely AI-alkalmazások tartoznak az elfogadhatatlan vagy „csak” a kockázatos kategóriába, a technológia jelen állapotára vonatkoztatva eldőlt, viszont változhat is annak függvényében, hogy az EU nyílt tudományos csoportja szerint mennyi idő alatt és mekkorát fejlődik. Milyen esetekben és mekkora bírságokat kockáztatnak az AI-t alkalmazó cégek, ha megszegik a rendeletet? Hogyan és meddig tudnak felkészülni a szabályos használatra? Mit tehet a „magánember” AI-val kapcsolatos jogsérelem gyanúja esetén? A kérdésekre dr. Baracsi Katalin internetjogász válaszol.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS