Hermann Helga: Nappal HR-es, éjszaka grafikus vagyok

Hermann Helga: Nappal HR-es, éjszaka grafikus vagyok
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 10. 05., 09:15

Azt már elértem, hogy a hirdetéseinkhez kikerüljenek a bérsávok, ami sok munkáltatónál még mindig tabu – mondta az Üzletemnek Hermann Helga, a Starschema HR vezetője.

Hermann Helga nagyon tud „szentül hinni” dolgokban, de büszke arra, hogy 180 fokos fordulatot is tud venni a gondolkodása. Őszinteséggel és rengeteg kommunikációval motiválja a kollégáit, szeret nyílt lapokkal játszani. Munka mellett végzett el egy OKJ-s grafikus képzést, és azóta is folyamatosan képezi magát tréningekkel. Ha érdekli, hogy Helga milyen önkéntes munkát vállalna, erre is talál választ az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 330. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Magyarország legnagyobb big data cégének vezetem a HR csapatát, ezért kijelenthetem, hogy ez eddigi karrierem csúcsa. A feladat több szempontból is izgalmas kihívást jelent. Egyrészt speciális szaktudást igénylő pozíciókra kell folyamatosan munkavállalókat keresnünk, például adattudósokat, adatmérnököket, adatelemzőket vagy adatvizualizációs szakembereket. Ráadásul mivel megrendeléseink nagy része a tengeren túlról érkezik, olyan kollégákra van szükségünk, akik a külföldi ügyfelekkel is jól kommunikálnak. Az IT szektorban iszonyatosan nagy a verseny a megfelelő munkavállalókért, ezért nemcsak a toborzásra, de a megtartásra is hatalmas hangsúlyt kell fektetnünk. Folyamatosan monitorozzuk, mit tehetnénk még, hogy a munkavállalóink jól érezzék magukat, és ez így is maradjon. Két kontinensen összesen három helyszínen van irodánk, Budapesten, Szegeden és Washingtonban, így nem elég képben lennünk a magyar munkaerőpiaci tendenciákkal, az amerikai helyzettel is tisztában kell lennünk. Mindezek igazán érdekessé, színessé és változatossá teszik a HR csapat munkáját.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az én szakmai bakancslistámat abban mérem, hogy Magyarországon milyen a HR színvonala. Például küzdök azért, hogy alap legyen, hogy minden jelölt kapjon visszajelzést a pályázatára ésszerű időn belül; megnyugodnék, ha egyszer ez mindenhol így lenne. A transzparencia is fontos, például azt már elértem, hogy a hirdetéseinkhez kikerüljenek a bérsávok, ami sok munkáltatónál még mindig tabu, de az is a szakmai bakancslistámon szerepel, hogy ez egy elfogadott norma legyen Magyarországon, és más is kövesse a példánkat.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Én abban hiszek igazán, hogy mindenkitől tanulhatok valamit, ezért ez a lista akár végtelen is lehetne, de megpróbálok párat kiemelni. Jelenlegi vezetőmtől, Földi Tamástól a szókimondással és az önazonossággal járó szabadságot tanulom. Szakmai berkekben Jakobsen Petrától, a Flow tanácsadójától és Kézdi-Kovács Bernáttól, a Grow trénerétől tanultam mostanában a legtöbbet. Mindkét cég szervezetfejlesztéssel foglalkozik. Bár nagyon tudok „szentül hinni” dolgokban, büszke vagyok arra, hogy 180 fokos fordulatot is tud venni a gondolkodásom. Ezt legutóbb Marcus Buckingham, nemzetközileg elismert üzleti tanácsadó, a Gallup volt kutatója érte el nálam, a „9 hazugság a munkáról” című munkájával. Emellett megemlíthetem Mark Manson cikkeit és könyveit is, amelyeket olvasva magamról és az önismeretről is sokat tanultam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Őszinteséggel és rengeteg kommunikációval. Hiszem azt, hogy ha én őszinte vagyok, akkor az példaértékű és a környezetem is az lesz (magukkal és velem is), szeretem, ha nyílt lapokkal játszunk. A Starschema-nál pozíciótól és szerepkörtől függetlenül mindenki szabadon fejezheti ki gondolatait, kétségeit vagy egyet nem értését a döntésekkel, a kapott feladatokkal kapcsolatban, így ez a preferenciám szerencsére nagyon is összhangban van a céges kultúrával. Az információmegosztás is különösen fontos számomra, nemcsak a HR csapaton belül, de a teljes szervezetben, hiszen azzal érhetünk mély elköteleződést, a „bevontság” és hovatartozás érzését, ha ismertetjük a kollégákkal a döntések hátterét vagy bevonjuk őket a döntési folyamatba.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Erre viszonylag könnyű válaszolnom, mert „nappal HR-es, éjszaka grafikus” vagyok. Azaz, munka mellett időnként vállalok kisebb grafikai megbízásokat, logótervezést, kisarculati tervezést vagy hirdetési kreatívok elkészítését. Szóval a HR mellett ez az a szakterület, ami a leginkább vonz. Erre még évekkel ezelőtt jöttem rá, amikor a National Instrumentsnél dolgoztam. Egyszer csak feltűnt, hogy más kollégáimnál sokkal többet adok arra, hogy a céges prezentációim jól nézzenek ki, és egy idő után már volt, hogy a HR csapat más tagjainak a prezentációira is „ránéztem”, javítottam, csiszoltam rajtuk, hogy jól mutasson minden slide-juk. Azután munka mellett elvégeztem egy OKJ-s grafikus képzést, és azóta folyamatosan képzem magam tréningekkel, hiszen a tanulás ezen a téren is fontos számomra.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Leginkább személyesen. Erre elsősorban a különböző szakmai eseményeken, tréningeken, konferenciákon vagy workshopokon nyílik lehetőségem.

Mire sajnálja az idejét?

– Főként arra, aminek nem látom értelmét, vagy amit másvalaki könnyebben és gyorsabban meg tudna csinálni, mert ez a szakterülete. Arra is sajnálom az időt, ami leszívja az energiáimat, ilyen például a szükségtelen adminisztráció vagy a felesleges körök, a felesleges politikai játszmák –, de szerencsére a Starschema-ra egyik sem jellemző. A magánéletben egy kicsit az alvásra sajnálom az időt, de azt már megtanultam, hogy sajnos nem funkcionálok jól nélküle.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Egyetem alatt rövid ideig Hollandiában éltem, ahol önkéntes munka keretében szellemi fogyatékosokra vigyáztam. Ezen felül a szakmai pályafutásom első pár évében TED Talks előadások feliratának angolról magyarra történő fordítását is vállaltam ingyenesen, mert szívügyemnek éreztem, hogy a hasznos tudás olyanokhoz is eljusson, akik nem beszélik a nyelvet.Ha teljesen szabadjára engedem a fantáziám, angol tanítást szívesen vállalnék valamilyen fejlődő országban, ahol egyébként erre nincs lehetőségük az ott élőknek.  A tanítás közel áll a szívemhez, tanár családból származom, és a pedagógus pálya volt az eredeti tervem, amikor még nem tudtam, mi az a HR. Azonban ha visszatérek a realitás talajára, mostanában idő szűkében beérem azzal, hogy olyan cégnél dolgozhatok, ahol erre céges szinten hangsúlyt fektetünk. A Starschema története ugyanis bővelkedik az olyan feladatokban és munkákban, ahol szaktudással járultunk hozzá globális jótékonysági projektek sikeréhez. Segítettünk már küzdeni az éhezés ellen (UN – World Food Programme), útját állni az afrikai fertőző betegségeknek (PATH projekt), vagy tiszta ivóvizet szolgáltatni Ázsia mélyszegénységben élő gyermekeinek (Splash projekt).

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A már említett grafikus feladatok, a festés vagy a barátaimmal, családommal együtt töltött idő, néha egy-két sorozat, vagyis csupa olyasmi, ami az emberek többségét feltölti. Emellett a céges masszázs saját masszőrünkkel, Ritával az, ami igazán fel tud frissíteni egy-egy sűrű munkanap kellős közepén, vagy az ebéd után közbeiktatott csocsó-mérkőzés, ami teljesen ki tudja kapcsolni a bennem élő HR-est úgy, hogy csak a következő gólra fókuszálok.

(Fotó: Starschema)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS