Hack-Handa Tünde: Őszintén hiszek a példa erejében

Hack-Handa Tünde: Őszintén hiszek a példa erejében
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 06. 07., 09:16

Megoldásszállítók vagyunk, akkor működünk jól, ha a partnereink elégedettek. Erre a win-win szituációra alapozva építjük üzleti kapcsolatainkat – mondta az Üzletemnek Hack-Handa Tünde, az eNET Kutatási és elemzési üzletágának szakmai vezetője.

Hack-Handa Tünde komolyan fontolgatja, hogy egyszer saját webáruházat indít, mert a gyakorlatban is szeretné kipróbálni azt, amit e-kereskedelmi szakértőként már tud a szektor működéséről. Digitalizációra szakosodott vezető kutatóként az a meggyőződése, hogy a saját gyakorlatával, a feladatokhoz és a munka mindennapjaihoz való hozzáállásával tud a leginkább hatással lenni a kollégáira. Ha az is érdekli, hogy Tünde miért tartja izgalmasnak a várostervezést, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 410. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, ahol most tartok. Egy lassan nagyvállalatnak nevezhető, kutatással, elemzéssel, üzleti tanácsadással, adatbányászattal, pályázat- és projektmenedzsmenttel foglalkozó, dinamikusan fejlődő cég középvezetőjeként fel tudom használni egyrészt az elmúlt évek piackutatásban és üzleti tanácsadásban szerzett tapasztalatait. Másrészt pedig abban bízom, hogy szintén a már megélt tapasztalatokra alapozva emberileg is tudok olyan légkört és munkakörnyezetet teremteni, ahova a kollégák örömmel jönnek be dolgozni, és ahol nyitott, alkotó közösséget tudunk teremteni. Az eNET mikrovállalkozásból nőtte ki magát több területen is piacvezetővé, ennek a dinamizmusnak az élére csak motivált csapattal és jól körvonalazott üzleti célokkal lehet állni.

Milyen távra tervez?

– Minden távra tervezek. Amellett, hogy az eNET Kutatási és elemzési üzletágának a szakmai vezetője vagyok, egyben két kamaszlány anyukája is – a mindennapjaim az adott nap és hét pontos megtervezéséről és a beeső események menedzsmentjéről szólnak. Az üzleti környezet szerencsére kevéssé hektikus, bár itt is napi szinten szembesülünk kihívásokkal. Szerencsére a kutatás-elemzés területét, vagy legalábbis ezen belül a mi munkánkat, a vártnál kevésbé roppantotta meg a koronavírus időszak, a vállalkozások jól látták, hogy az új helyzetben, ahhoz, ahogy alkalmazkodni tudjanak és a kihívásokat lehetőségbe fordíthassák, szükségük van arra, hogy jól lássanak a terepen: mi és miért zajlik az ő piacukon, az ügyfeleik vagy éppen a saját vállalkozásuk alkalmazottjai körében. Ehhez ma már elengedhetetlen az adat alapú működés, amelynek kialakításában, elemzésében bennünk partnerre találtak. De ugyanígy szükség lehet a klasszikus piaci elemzésekre, a fogyasztói viselkedés mozgatórugóinak feltárására – emiatt aztán a koronavírus alatt is folyamatosan segíteni tudtuk ügyfeleinket a megfelelő válaszok megtalálásában.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Úgy érzem, a szakmai bakancslistám pontjai igencsak megfogyatkoztak. Számos korábbi tételt sikerült már, és a mai napig is folyamatosan sikerül teljesítenem. Például rendszeresen adok elő a legnagyobb hazai konferenciákon kutatásaink legizgalmasabb részleteit bemutatva – a tudásmegosztás (céges kereteken belül és azokon túlmutatóan) az egyik ilyen kiemelt bakancslistás pontom. Viszont komolyan fontolgatom, hogy saját webáruházat indítok, mert szeretném a gyakorlatban is kipróbálni azt, amit e-kereskedelmi szakértőként már megtudtam a szektor működéséről – és: a puding próbája az evés!

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagy szerencsém volt, mert mindegyik munkahelyemen nagyon jó vezetőkkel dolgozhattam együtt, kezdve attól a kis kommunikációs és PR ügynökségtől, ahol diploma megszerzése után kezdtem, és folytatva a további, immár piackutatási fókuszú munkahelyekig. De szintén nagy élmény volt számomra az egyetemi irodalomelmélet tanszékünk vezetője, az ő gondolatait hallgatni mindig nagyon inspiráló volt.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Őszintén hiszek a példa erejében – meggyőződésem, hogy a saját gyakorlatommal, a feladatokhoz és a munka mindennapjaihoz való hozzáállásommal tudok a leginkább hatással lenni a kollégákra. Fontosnak tartom, hogy ismerjem, kit mi drive-ol, miben érzi magát jól és mi jelent számára kihívást – ezek megfelelő aránya tudja azt a motivációs helyzetet létrehozni, ahol folyamatosan tanulva, a kihívásokat elfogadva, motiváló környezetben tudunk együtt dolgozni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Két terület is van, ami nagyon érdekel. Az egyik a coaching, legyen az akár élethelyzeti, akár üzleti coach-olás. A mindennapjaimban tapasztalom, hogy mennyi területen kell mindannyiunknak helyt állnunk: munka, család, párkapcsolat, barátságok, személyiségfejlődés – nagyon sok olyan helyzet van, ahol jól jöhet a szakértői támogatás. Én jó hallgatóság vagyok, és fontos számomra a kommunikáció – azt gondolom, hogy ezen a téren is megállnám a helyem. A másik, ami viszonylag régóta vonz, az az építészet, azon belül is a várostervezés. Hihetetlenül izgalmasnak tartom, hogyan használják az emberek a tereket, hogyan tükrözi egy-egy épület az adott korszakot és – jó esetben – lakóinak igényeit. Igen, ha újra kezdeném, lehet, hogy építészetet tanulnék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az üzletben, ahogy a magánéletben is, fontos a nyitottság és az átláthatóság. Bízom abban, hogy üzleti partnereink számára a legjobb megoldásokat nyújtjuk, és mindig megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel szakmai céljaikat megvalósítják. Megoldásszállítók vagyunk, és akkor működünk jól, ha partnereink elégedettek. Erre a win-win szituációra alapozva építjük üzleti kapcsolatainkat is.

Mire sajnálja az idejét?

– Arra, amit gyorsan, hatékonyan meg lehetne oldani, át lehetne beszélni, de ennek ellenére hosszan rágjuk a gittet az adott témában – ez nagyon türelmetlenné tesz, az ilyen szituációk kezelése az üzleti életben és a magánéletben is kihívást jelent.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az arroganciával és az álnoksággal. Szerencsére mindkettővel ritkán találkozom.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szinte bármit: beteg gyerekeknek felolvasás kórházban, idősek segítése. (Sokat gondolkodtam azon, hogy kellene szervezni idős emberekhez beszélgetős, bevásárlós, ügyintézős segítséget – lehet, itt az ideje megszervezni!) Szerencsére erre a gyakorlatban is van példa: kisebb-nagyobb önkéntes munkákat és charity gyűjtéseket szoktunk szervezni az eNET berkein belül, karácsonykor például sütivásáros gyűjtést tartottunk, az adományokat a SOTE gyermekosztályának ajánlottuk fel, legutóbb pedig a Bethesda gyermekkórházban önkénteskedtünk.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Színházjegyre – akár a férjemmel megyünk kettesben, akár a lányaimmal, a színház nekem mindig jó választás. Kicsit sznob vagyok e téren, megvannak azok a színházak, amiket egyértelműen előnyben részesítek. De nagyon kedveltem a COVID időszak alatt az online színházi előadásokat – több ilyet is láttunk, és néhányat közülük megnéztünk azóta élőben is. Az online színház sokaknak hozott lehetőséget arra, hogy megnézhessenek kurrens előadásokat, amelyekre szinte lehetetlen volt jegyet kapni, vagy akár részesei lehessünk egy-egy nemzetközi produkciónak. 

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Akkor tudok kikapcsolni és feltöltődni, ha élményeket gyűjthetek. Nagyon szeretek kirándulni, túrázni: a természetben való lét feltölt energiákkal és lecsillapítja a gondolataimat, amire a pörgős munkanapok mellett bizony szükségem is van.

(Fotók: eNET)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-07 20:11:44
A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS